Guide til at flytte hjemmefra
1. Folkeregisteradresse
Senest fem dage efter du er flyttet, skal du melde adresseændring til folkeregistret. Du kan nemt melde flytning digitalt på hjemmesiden for den kommune du flytter til, eller på borger.dk. Her skal du bruge dit MitID.
Hvis du ikke får meldt flytning inden de fem dage, risikerer du at få en bøde.
2. Adresseændring
Når du flytter din folkeregisteradresse, får de fleste offentlige institutioner automatisk besked om din flytning. Det gælder blandt andet SU-styrelsen, din bank og din uddannelsesinstitution. Der er dog flere steder, hvor du selv skal melde adresseændring, det kan for eksempel være:
- Læge/tandlæge – hvis du beholder dem selvom du er flyttet
- Din arbejdsgiver
- Fritids- og idrætsforeninger
- Abonnementer – for eksempel telefon og magasiner
- Boligselskaber – hvis du har opskrivninger i flere forskellige selskaber
3. Læge og tandlæge
Det er gratis at skifte læge, når du skal flytte. Du skal vælge en læge, der bor maksimalt 15 km fra din nye bolig. Du kan skifte læge, samtidig med at du melder flytning på borger.dk .Her vil der også være en liste over, hvilke læger der har åbent for nye patienter. Du kan også overveje at finde en ny tandlæge, hvis du flytter langt væk. Man kan frit vælge mellem alle praktiserende tandlæger i Danmark.
4. Tilmelding af regninger til PBS
Du har mulighed for at tilmelde din husleje og andre regninger PBS, så de bliver trukket automatisk fra din konto hver måned(husk, at du fortsat skal betale dine regninger, indtil du kan se, at de bliver betalt over PBS i din netbank-løsning ).
Du kan tilmelde dig PBS her: betalingsservice.dk
5. Forsikringer
Når du flytter hjemmefra, er det vigtigt, at du tegner forsikringer, så du er ordentlig dækket, hvis uheldet er ude.
Du bør som minimum have en indbo- og ulykkesforsikring. På findforsikring.dk kan du få tilbud på forsikringer og tjekke priserne fra de forskelle forsikringsselskaber. Herefter kan du vælge det selskab, der matcher dig og dine behov bedst.
6. Boligstøtte
Du har mulighed for at søge boligstøtte hos Udbetaling Danmark, hvis du flytter ind i en lejebolig. Du finder ansøgningsskemaet på borger.dk.
Du skal være opmærksom på, at Udbetaling Danmark først kan behandle din ansøgning, når du har meldt flytning til folkeregistret.
Du skal søge, inden der er gået en måned fra den dag, du flytter ind.
Hvis du er i tvivl, om du er berettiget til boligstøtte, skal du kontakte Udbetaling Danmark. Du finder deres oplysninger på Kontakt Udbetaling Danmark, Boligstøtte (borger.dk)
7. Læg et budget
Læg et budget for et helt år, så du har styr på, hvilke regninger der skal betales hver måned, og hvilke regninger der skal betales hver tredje måned, som for eksempel el. På den måde undgår du en tom konto midt i måneden.
Du kan oprette en budgetkonto i din bank, hvor du fast overfører penge til hver måned. Det er også en god idé at lave en opsparing, så du altid har penge til uforudsete udgifter, som for eksempel tandlæge eller ekstraregninger for varme og el.
Du finder gratis budgetskabeloner via Google, og din bank vil som regel gerne hjælpe dig med at lægge dit første budget.
8. Internet
Når du flytter, skal huske at undersøge, om der er internet i din bolig.
Du kan gå ind på hjemmesiden tjekbredbaand.dk for at finde de bedste og billigste udbydere på netop din adresse.
9. Tag billeder af fejl og mangler
Sørg for at tage billeder af eventuelle fejl og mangler i din nye bolig, så du ikke skal hæfte for dem, den dag du flytter. Husk også at aflevere din fejl og mangel liste inden for 14 dage efter din indflytning til dit ejendomskontor.
10. Regler og reglementer
I en lejebolig, vil der ofte gælde en lang række spilleregler.
I DAB vil du få de forskellige regelsæt sammen med din lejekontrakt. Det kan tage lidt tid at læse det hele igennem – men det er en rigtig god idé at gøre det, så du ved, hvad der gælder, mens du bor i boligen, og når du engang skal fraflytte.
Det kan både være forhold om, hvordan du kan og må bruge din bolig, spilleregler omkring vedligeholdelse og istandsættelse af din bolig, og meget andet om præcis det sted, du bor.