”Ældre Sagen har meget at tilbyde dem, der bor alment”
Tekst: Johnny Gudmand. Foto: Jeppe Bjørn, Claudi+Capion. Illustration: Uwe Jahn
Hvad forstår beboere over 65 år ved socialt velfungerende boligafdelingerne? Det spørgsmål indgik Ældre Sagen og DAB i 2021 et samarbejde om at besvare. Formålet med undersøgelsen var at indhente viden, der kan skabe gode rammer for et stigende antal ældre og en befolkningsudvikling, hvor der bliver endnu flere ældre. I 2040 forventes der at være dobbelt så mange over 80 år som i dag. Fra 270.000 til 510.000 på mindre end 20 år.
Undersøgelsen, der indeholder svar fra 69 interviewpersoner, viser, at de ældre ønsker at bo sammen med andre generationer og ønsker, at deres boligområde har et aktivt fællesskab, som de kan deltage i. På baggrund af undersøgelsen har Ældre Sagen og DAB udarbejdet publikationen: ”Jeg skal bæres ud herfra”.
Cirka 220.000 mennesker over 65 år bor i dag i en almen bolig, og blandt Ældre Sagens medlemmer bor cirka 100.000 medlemmer alment. Samtidig har Ældre Sagen 215 lokalafdelinger, så der er rig mulighed for gode samarbejder.
- Ældre Sagen har meget at tilbyde dem, der bor alment. Vi kan støtte dannelse af seniorforeninger, der kan samarbejde med vores lokalafdelinger. Vi kan inspirere og ved, hvordan man kan søge kommunen eller andre om støtte. Måske har boligafdelingen lokaler, som vi i Ældre Sagen må benytte, så lokalafdelingens aktiviteter kan afholdes flere steder end nu, fortæller Bjarne Hastrup, Ældre Sagens adm. direktør, på Ældre Sagens Frivillighedsportal.
Gigantisk potentiale
Ældre Sagen har på sin hjemmeside skrevet om fem fordele ved at bo alment, blandt andet muligheden for fællesskaber og tilpasning af boligen til de ældres behov. Christian Jensen, tidligere formand i boligafdelingen Murergården og en af initiativtagerne til projektet, ser mange fordele ved et endnu tættere samarbejde i fremtiden:
- Potentialet for at skabe rammen om gode ældreliv sammen er gigantisk for at sige det ligeud. De ældste er som hovedregel rigtig glade for at bo alment, viser undersøgelsen, men vi kan løfte det endnu mere. Fællesskabet har potentiale, for ensomhed er et stort problem i samfundet, men i kraft af at vi har afdelingsbestyrelser og ejendomskontorer, har vi en stor mulighed for at lave aktiviteter, som reelt kan gøre, at mennesker får et godt seniorliv. Det er godt, men vi kan gøre det endnu bedre med en fokuseret og fælles indsats.
Noget af det sektoren kan blive bedre til er at række ud efter for eksempel lokalafdelinger af Ældre Sagen.
- Hvis du sidder i en bestyrelse i en boligafdeling eller arbejder på et ejendomskontor, ved du, hvor de ensomme er. Så kan du jo for eksempel rette henvendelse til Ældre Sagen for at få et samarbejde med Ældre Sagens Besøgsven. Det handler om, at vi skal være opmærksomme på hinanden og mulige samarbejder, siger Christian Jensen.
Kan være inspiration
Carina Seifert, direktør for udvikling og strategiske samarbejder i DAB, har siden 2021 arbejdet tæt sammen med Christian Jensen og Ældre Sagen, og hun håber, at de administrerede boligselskaber vil trække på erfaringerne fra projektet.
- Vi håber, at boligselskaberne kan bruge undersøgelsens resultater som inspiration til deres snakke med kommunerne om, hvordan de almene boliger kan byde ind på velfærdsområdet. Derudover er der mange aspekter af undersøgelsen, som selskaberne kan bruge i deres strategiarbejde for at sikre, at boligafdelingerne fremover lever op til beboernes behov. Der er ingen tvivl om, at velfærdssamfundet er under pres, og sammen med Ældre Sagen kan den almene sektor gøre en forskel. Vi kan skabe nogle rammer for de ældre, som er afgørende for gode ældreliv, ikke mindst at de kan blive i den bolig og i det boligområde, hvor de føler tryghed og omsorg, forklarer direktøren.