Vild natur på støjvold giver mere biodiversitet
Tekst og foto: Julie Grothen
Sydvej er en meget befærdet landevej nær kommunegrænsen mellem Ishøj og Taastrup. På den ene side af vejen ligger der marker. På den anden side sørger en støjvold for, at beboerne i grundejerforeningen Torstorp ikke får al trafikstøjen lige ind i haverne og ind gennem vinduerne. Grundejerforeningen har mere end 800 boliger i både almene boliger, ejer- og andelsboliger. En del af støjvolden blev for otte-ti år siden forhøjet, så den nu er otte meter høj med en stigning, der kunne udfordre selv en Tour de France-rytter. Og selvsagt er skrænten heller ikke et sted, som er nemt at komme til for driften.
- Problemet er, at den er så stejl, at du ikke kan gå på den med håndværktøj. Du ville godt kunne gå der med en håndsaks, men med en buskrydder vil det være nogo, forklarer serviceleder Lars Bartrup.
Driften har haft flere maskiner til demonstration for at finde robot, der kunne håndtere den stejle vold. Men det ville betyde, at der skulle tyndes ud i beplantningen først, for maskinerne kan ikke navigere uden om buske og træer på skrænten, når hældningen er så stejl. Alt afhængig af model, ville en slagleklipper koste mellem 185.000 og 233.000 kroner inklusive moms.
Nu lader vi det stå
Derfor har grundejerforeningens bestyrelse besluttet at lade volden passe sig selv. Det er godt for økonomien, for biodiversiteten – og driften skal ikke bruge mange timer på at holde volden.
- Nu lader vi det stå, og det får lov til at gro. Vi kunne godt rydde det helt og så græs, og så have en robotplæneklipper til at køre. Men det er jo ikke så godt for biodiversiteten. Og det giver da også noget charme, når man går herude, siger formand for grundejerforeningen Jan Schönemann-Paul.
Driften i Torstorp har også fokus på biodiversitet andre steder i det 72 hektar store boligområde. - Vi har flere områder, hvor vi lader græsset stå mellem træerne. Vi har fået meget ros for de områder, hvor vi har gjort det. Det skal slås ned en gang om året, og vi slipper for at slå græs rundt om træerne, fortæller Lars Bartrup.