”Vi valgte at bruge penge på legepladser i stedet for på hegn”
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Gullandsgården ligger som en grøn oase centralt i København. Boligafdelingen med de 224 boliger har flot beplantning, et hyggeligt gårdmiljø, et stærkt fællesskab og velholdte boliger. Boligafdelingen er, modsat andre bebyggelser i området, helt åben, og det har tidligere givet udfordringer i gården. Gullandsgården kunne have valgt at hegne afdelingen af, men de har valgt en mere positiv tilgang.
- Vores legepladser var en blanding af 20 og 40 år gamle. De var slidte, og derudover var der et ønske om at få forældre og bedsteforældre til at bruge dem mere sammen med børnene. Det er lykkedes, og vi har fået nogle af de børn ned, der havde trukket sig fra legepladserne. Der var nemlig både nogle børn herfra og udefra, der havde gjort nogle af de andre utrygge, og en 10-årig skal ikke sidde indenfor, fordi han ikke har lyst til at bruge legepladsen. Vi valgte at bruge et stort beløb på nye legepladser i stedet for på hegn. Det var et forsøg på at reaktivere rummene, forklarer Birgitte S. Kortegaard, der er afdelingsformand og desuden formand i Hovedstadens alm. Boligselskab.
Tre år undervejs
For tre år siden blev beslutningen om nye legepladser truffet på et afdelingsmøde og en arbejdsgruppe nedsat. Ejendomsmester Carsten Grubak og en gruppe på otte beboere havde de øvrige beboeres mandat til at arbejde med projektet.
- Da vi præsenterede projektet på sidste afdelingsmøde, var der mange positive tilbagemeldinger, men der var også nogle, der var kritiske. Efter legepladserne begyndte at blive færdige, ændrede de holdning, og nu synes de, at det er blevet rigtig godt, forklarer ejendomsmesteren.
Ud over egne behov
Projektet kan lade sig gøre, fordi beboerne i Gullandsgården har et stærkt fællesskab og tænker på andre.
- Før corona renoverede vi også vores handicap-trapper med et enigt afdelingsmøde i ryggen. Vi har også løbende sørget for at renovere vores boliger, så de er i god stand. Vi er i bestyrelsen glade for, at vi har beboere, der ikke kun ser på egne interesser. En af de store legepladser har vi fået tilskud til, og den bliver helt særlig, da vi har flere beboere med handicap i boligafdelingen, og den ene legeplads er særligt tilgængelig. Vi er forskellige og har forskellige behov, og det er vi gode til at huske i Gullandsgården, siger afdelingsformanden.
Grønt og rart
Birgitte S. Kortegaard er landskabsarkitekt, så det grønne er en mærkesag:
- Der er forskellige holdninger til det, og det må der også gerne være. Det grønne er et hjertebarn for mig. Vores hærværkskonto er på 10.000 kroner om året, det er meget lavt i forhold til andre steder. Jeg tror på, at det skyldes vores superdygtige ejendomskontor, og at der er grønt og rart at bo her. Beboerne har lyst til at passe på stedet og vores gode folk, og efter nytårsaften havde vi for eksempel en gruppe beboere, der gik og ryddede op, så vi havde glæde af det, og ejendomskontoret kom tilbage efter nytår(2020, red.) til en pæn og ryddet gård.
Positiv udvikling
Med til fortællingen hører, at boligafdelingen er inde i en super positiv udvikling, som corona faktisk gav et skub.
- Da jeg begyndte for 10 år siden, var der en ligegyldighed med hensyn til skrald. Når jeg mødte ind om mandagen, kunne vi bruge hele dagen på det. Sådan er det ikke mere. Nu er der en generel stemning om, at vi hjælper hinanden. Man kan virkelig mærke en positiv udvikling, siger Carsten Grubak, der også får ros for sin måde at kommunikere med beboerne.
- Vi arbejder for et godt samarbejde mellem bestyrelsen, kontoret og beboerne. Jeg har været formand i mere end 20 år, og vi oplever et medansvar og en holdning om, at vi hjælper hinanden. Vi har insisteret på den gode tone, og det tror jeg virker, siger afdelingsformanden.