Vi skal vide, hvad der rør sig
Tekst og foto: Julie Grothen
De boligsociale medarbejdere i Værebro Park møder hver dag på arbejde i Beboerhuset midt i den store boligafdeling i Gladsaxe. På fælleskontoret er væggene godt fyldt op med kalendere, opslag og idéer til aktiviteter.
Slut med myter
Opgaven for de fire fuldtidsansatte og en studentermedhjælper er kort sagt at gøre Værebro Park til et endnu bedre sted at bo.
- Vi skal slå nogle myter ihjel, siger Mohammed Hamouti, som siden november har været leder af den boligsociale indsats.
- Gennem en årrække har der i Værebro Park været udfordringer i forhold til beboersammensætningen, når det gælder uddannelsesniveau, etnicitet, karaktergennemsnit og politisager. Der har været sociale udfordringer, og den boligsociale helhedsplan er med til at holde området på rette vej.
Følger tre spor
Indsatsen følger tre spor: ”Forebyggelse og forældreansvar”, ”Tryghed og trivsel” samt ”Uddannelse og beskæftigelse”. I hverdagen betyder det, at der i Beboerhuset sker en masse. Der bliver afholdt mande-madklub, en gruppe beboere har sy-værksted, og unge fra boligafdelingen bliver ansat som lommepengejobbere. De hjælper blandt andet i beboercaféen og kan aflaste ejendomsfunktionen, mens andre lommepengejobbere er ansat som læsemakker for yngre børn.
- Jeg tror ikke, at alle 3500 beboere ved, hvad vi laver. Men vi har en strategi om at være synlige med opslag i opgangene, på Facebook og snart med en hjemmeside. Beboerne ved, at vi er her, men nogle har måske en udfordring med at finde ud af, at vi ikke bare er her for de sårbare eller for integrationsindsatsen, siger Mohammed Hamouti.
Vi viser interesse
Derfor arbejder de boligsociale medarbejdere ikke kun fra deres hyggelige kontor i Beboerhuset. Det handler om at få en samtale i gang med beboerne.
- Dagligdagen er meget forskellig. Vi tænker helhedsorienteret, så vi kommer hele vejen rundt. Vi skal vide, hvad der rør sig. Det er vigtigt at invitere til samskabelse. Det er kun ved at opsøge beboerne og stemme dørklokker, vi kan lære dem at kende. Vi viser interesse. Det kan man ikke gøre ved at sidde på et kontor eller ved at lave pop-op arrangementer, fortæller Mohammed Hamouti.
De boligsociale medarbejdere samarbejder både med afdelingsbestyrelsen og med boligafdelingens blokråd.
- Vores opgave er også at være med til at sikre beboerdemokratiet, og at man kan være med til at gøre en forskel. Vi har et rigtig godt samarbejde og en løbende dialog med beboerdemokraterne, altid med respekt og en omsorgsfuld tone, siger Mohammed Hamouti.
Fællesskabet Værebro
De boligsociale medarbejdere har til daglig også et samarbejde med DAB’s medarbejder, der fokuserer på den kommende fysiske helhedsplan for Værebro Park og med de kommunale medarbejdere. Tilsammen kalder de indsatsen for Fællesskabet Værebro.
- Vi har et fantastisk samarbejde med kommunen, særligt med den kommunale koordinator, som sidder her i huset. Vi får sat ting i værk og spillet hinanden bedre. Gladsaxe Kommune har en strategi ”Bagsværd i social balance” – og det er jo helt i den boligsociale ånd at skabe lige vilkår, siger Mohammed Hamouti. Samtidig er samarbejdet om en kommende fysiske helhedsplan for området også vigtigt, forklarer han:
- Min opgave er også at bidrage til, at beboerne er trygge. Det kan man ikke være, hvis man ikke er tryg i sin bolig, og derfor er vi også så glade for det gode samarbejde med Ditte Clement Kristensen fra DAB, som arbejder med den kommende fysiske helhedsplan