”Verden udenfor skal kende til alt det gode, de almene boliger gør”
Tekst: Julie Grothen Foto: Johnny Gudmand og Julie Grothen
Hvordan ankommer en rigtig direktør? I stor bil og ulasteligt klædt eller iført cykelhjelm og med varme i kinderne? Når det gælder DAB’s direktør for udvikling og strategiske samarbejder, så er svaret, at hun svinger ind på parkeringspladsen på den cykel, som hun sparede sammen til som studerende og stadig bruger dagligt efter 30 år. Og det er ikke tilfældigt.
- Jeg kommer ud til folk på min cykel, og jeg oplever altid, at jeg bliver mødt med en åbenhed og tillid, når jeg kommer med min hjelm under armen, fortæller Carina Seifert.
- Jeg er jo Poul Kjøller-generationen. Jeg er så glad for min cykel, jeg kommer hurtigt rundt omkring for at tale med folk, tilføjer hun og griner.
Det er når vi lytter, at vi bliver klogere
Carina Seiferts job er at sikre det bedst mulige og tillidsfulde samarbejde mellem DAB, de administrerede selskaber og eksterne partnere. Det giver nye idéer og metoder til, hvordan vi sammen kan drage omsorg for beboerne, og det ruster os og styrker DAB’s viden og position.
- Jeg lytter til, hvad der sker i kommunerne, i BL, i ministeriet og Folketinget, og jeg forsøger at omsætte det til noget konkret, som kan være med til at italesætte og løse de udfordringer, boligselskaberne har, siger Carina Seifert og nævner et eksempel på, hvad fremtidens udfordringer for boligselskaberne er:
- Der bliver stillet stadig større krav til os om, hvad vi skal leve op til. Vi bliver ikke kun målt på huslejens størrelse, og hvor effektive vi er. Vi bliver også målt på, hvordan de mennesker, der bor hos os, klarer sig, forklarer direktøren.
Carina Seifert begyndte i DAB i 1999 og var ansat til 2010. Herefter arbejdede hun i BL, før hun i 2015 vendte tilbage til DAB, i første omgang som vicedirektør.
- Den tidligere administrerende direktør plejede at sige, at jeg havde været på springtur i fem år. Hvis man ser det billede for sig, kan man sige, at de tyvekoster, jeg kom tilbage med i rygsækken, var en indsigt, et perspektiv og et stort netværk, som vi forhåbentlig nyder godt af nu, siger Carina Seifert.
Vigtigt samarbejde med kommuner
Hun er ikke i tvivl om, at samarbejdet med de eksterne aktører er afgørende for beboerne, boligområderne og boligselskaberne.
- Jeg tror på, at vi løser tingene bedst sammen. Og vores kommunale samarbejdspartnere er de allervigtigste. Når det virkelig bliver svært, er det netop i det samarbejde og partnerskab, vi kan tage initiativer til løse problemerne, forklarer direktøren.
Hun peger på, at dialogen og det vigtige samarbejde foregår på borgmesterniveau såvel som med de kommunale medarbejdere afhængig af udfordringerne.
Ejendomsfunktionærerne og beboerdemokratiet er vores stolthed
Carina Seiferts hjertesager er beboerdemokrati, fællesskab og omsorgen for beboerne.
- Beboerdemokratiet er helt unikt for Danmark, og vi skal passe godt på det. Jeg har haft så mange tillidsfulde snakke med de valgte i boligafdelingerne, og den tillid er helt afgørende for, at vi kan løse udfordringerne bedst muligt, siger Carina Seifert og fortsætter:
- En anden nøgle til at løfte opgaven ligger i ejendomsfunktionens vigtige rolle. Det er ikke nødvendigvis den specifikke opgave eller hjælp, som ejendomsfunktionen udfører. Det er deres blotte tilstedeværelse. Det er alle de små ting, de gør, som binder det hele sammen.
Vi skal være bedre til at prale
Det er her, direktøren med glæde i stemmen fortæller, at hun for nylig har fået en besked fra nogle ældre beboere, som fortalte, at de er så glade for ejendomsfunktionærerne, fordi det er dem, der gør det trygt at bo i boligafdelingen.
- Det er den slags, der får mig til at sige, at vi skal lære noget af italienerne og blive bedre til at prale. Vi skal blive bedre til at fortælle, alt det gode vi gør. Vi kan en hel masse, og en af mine opgaver er at få det fortalt til andre, selv borgmestre og ministre – alle der vil lytte til det, siger Carina Seifert.
- Det handler ikke om, hvor hurtigt ejendomsfunktionærerne kan slå græsset eller klippe hækken. Det skal de nok gøre, og de fleste har i den grad taget effektviseringsdagsordenen til sig og levet op til målet om effektiv drift. Men i og med de er der, spares der penge andre steder. Hvis ejendomsfunktionærerne ikke var der, så havde både vi og kommunerne nogle andre og dyre udfordringer, forklarer hun.
Det er et af de budskaber, Carina Seifert har med sig, når hun ifører sig cykelhjelmen og kører af sted på sin cykel.
- Min ambition er, at verden udenfor skal kende til alt det, vi gør, og den store værdi de almene boliger har for samfundet. At det ikke kun er et sted at bo, men at det også handler om samfundsansvar, fællesskab, venskab, tryghed og omsorg for hinanden. Og den opgave er mit drømmejob, lyder det fra Carina Seifert.