Værebro Park har fremtidssikret fem varmecentraler
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Nedslidte varmecentraler er både en udfordring for medarbejderne på ejendomskontoret og til ulempe for beboerne i boligafdelingen. I Værebro Park, Gladsaxe alm. Boligselskab, har de fem lavblokke fået nye varmecentraler.
- Værebro Park består af fem lavblokke og tre høje blokke. Vi har nu renoveret fyrrummene i de fem blokke. De har fået nye varmtvandsbeholdere, pumper, belysning og er sat i stand. Derudover har vi fået et webbaseret Danfoss ECL-anlæg. Med det kan vi for eksempel styre fremløbstemperaturen og ventilation, og vi får alarmer, når der er problemer, for eksempel hvis brugsvandet er for koldt. Men du kan selv vælge dine parametre for, hvad du vil have alarmer på. Samtidig logger systemet data og statistik, og det gavner vores energistyring, forklarer ejendomsleder Ole Steen Larsen.
Renoveringen af varmecentralerne gik i gang i april 2020 og var afsluttet i oktober.
Rettidig omhu
Hidtil har driften været nødt til at gå og udskifte de gamle dele med jævne mellemrum. For ejendomslederen er den tiltrængte renovering derfor et udtryk for ”rettidig omhu” og fremtidssikring:
- Vi skulle hele tiden skifte dele, og det går ud over driften. Førhen havde vi i varmecentralerne en stor varmtvandsbeholder, der hele tiden stod og varmede op. Det var langt dyrere end nu, hvor vi har mindre varmtvandsbeholdere. Selve udskiftningen af pumperne har kostet omkring 380.000 kroner, i det tal ligger også udskiftning af pumperne i de tre høje blokke. I alt har renoveringen og fremtidssikringen af de fem fyrrum i lavblokkene og etablering af ECL-styringen her og i centret kostet 3,8 millioner kroner. ECL-delen udgør 452.000 kroner, og det dækker lavblokkene og centret. Systemet er webbaseret. Med det får vi både en mere stabil drift, og vi får en bedre udnyttelse af energien. For beboerne giver det en bedre driftssikkerhed, og dermed en bedre service.
Den bedre udnyttelse af energien kommer blandt andet til udtryk ved en lavere tilbageløbstemperatur.
Bedre sparring
Omkring 45 boligafdelinger administreret af DAB bruger den samme slags ECL-anlæg som Værebro Park, og udover at gavne driftens overblik og styring af energien, er det også gavnligt for Energi i DAB.
- Vi har adgang til de data, som systemet opsamler, og det giver en bedre sparring mellem os og ejendomskontorerne. Det er rigtig fedt, at vi kan have informationerne hos os og sparre over telefonen. Det gør, at vi får nemmere ved at hjælpe med energistyring, forklarer Lars Gissel, energichef i DAB, og tilføjer:
- Både en renovering, som den Værebro Park har gennemgået, og tilføjelsen af et ECL-anlæg vil formentlig resultere i en energibesparelse, og den kommer både beboerne og miljøet til gavn.
Godt overblik
På ejendomskontoret i Værebro Park hænger der en stor skærm, der er koblet op på ECL-anlægget. Her kan alle medarbejdere se, hvis noget er galt.
- Hvis systemet fungerer, vil du kun se grønne cirkler på kortet, og ellers er de røde. Det er simpelt, og alle medarbejdere vil kunne reagere på det, forklarer ejendomslederen.
Hvis en boligafdeling er tilknyttet en varmeforsyning, der ikke kan levere dataopsamling, har ECL-systemet endnu en fordel.
- Systemet samarbejder med Omega, som vi bruger i DAB. Det giver os måleraflæsninger automatisk, og ejendomsfunktionærerne slipper for at bruge tid på at gå rundt og aflæse målerne fysisk og bagefter indtaste i Omega, slutter Lars Gissel.