Uglevang tager affaldssortering i egen hånd
Tekst og foto: Julie Grothen
Skrald plejer at skulle skaffes af vejen, men affaldsbeholderne var for en gangs skyld i centrum, da Uglevangs nye affaldssortering blev indviet en fredag formiddag i februar. Beholderne var fint pyntet med rødt silkebånd, og selvom de ikke er designet til at gøre væsen af sig, så strålede den nye affaldsløsning i solen.
Seks typer affald
Fremover skal beboerne i de 186 boliger sørge for at sortere deres affald i seks forskellige kategorier: mad, plastik, glas, papir, metal og restaffald. De seks affaldstyper er markeret med hver sit symbol på beholderne. Og det er slut med store affaldscontainere på hjul. Det meste af den nye løsning er nemlig gravet ned.
Formand for Allerød alm. Boligselskab Gurli Nielsen, som selv bor i Uglevang og har engageret sig meget i den nye affaldsløsning, tog ordet ved indvielsen.
- Jeg vil sige rigtig mange tak til alle, der har være med, så det nu kan tages i brug, sagde Gurli Nielsen, som er stolt af, at Uglevang er først i kommunen med en nedgravet affaldsløsning.
Allerøds borgmester, Karsten Längerich, fulgte op med ros:
- Jeg synes, det er fantastisk, at I har så meget passion for at finde en god løsning, lød det fra borgmesteren.
Flere fordele
Anlægget gør det nemmere for beboerne at tænke bæredygtigt: Når de sorterer affaldet, så bliver det klar til genanvendelse, det betyder også, at Uglevang er på forkant, når Allerød Kommune går i gang med at håndtere bioaffald.
Det nye underjordiske system har også mindst tre andre oplagte fordele: For det første lugter affaldet ikke, når det ligger under jorden. For det andet kan hverken dyr eller mennesker rode rundt i affaldsbeholderne, og for det tredje støjer det langt mindre, når skraldebilen kommer og tømmer.
I Uglevang er de nye beholdere placeret ud mod vejen, så ingen beboere har direkte udsigt til affaldsordningen. Og lamperne, der står omkring affaldsbeholderne, så beboerne også kan komme af med deres skrald, når det er mørkt, kommer ikke til at genere med lys ind i boligerne.
Litervis af affald
Der er plads til store mængder under jorden: 5.000 liter restaffald, 5.000 liter papir, 2.500 liter metal, 2.500 liter glas, 3.000 liter madaffald og 5.000 liter plastik kan der være i den fuldnedgravede affaldsløsning.
Ved indvielsen blev der budt på lidt vådt og tørt til beboere og gæster. Forsamlingen råbte hurra for alle, der har været med til at få affaldsløsningen klar, og endelig blev det tid til, at borgmesteren og DAB’s administrerende direktør, Ole Jacobsen, i fællesskab klippede det røde silkebånd.