”Træerne er en lige så vigtig bestanddel som vores huse”
Tekst: Johnny Gudmand. Foto: Musse Runov
Søndergård Park i Gladsaxe er en smuk og bevaringsværdig bebyggelse. Det gælder også boligafdelingens parkanlæg med de mange smukke træer. I begyndelsen af 90’erne vedtog boligafdelingen i samarbejde med kommunen en plan for træernes udvikling, som bliver fornyet hvert femte år.
- Parkanlægget og husene udgør en sammenhæng, som er planlagt helt fra starten af. Den samhørighed skal bevares. En park uden træer er ikke så spændende, for træerne giver perspektiv og rum i bebyggelsen. Træerne er en lige så vigtig bestanddel som vores huse. Det er en helhed, vi skal værne om. Vi kigger på planen hvert år og ser, om der er sket noget nyt, vi skal forholde os til. Vi er stærkt interesserede i, at der ikke sker drastiske ændringer, fortæller Søren Amholt, formand i Søndergård Park og næstformand i Gladsaxe alm. Boligselskab.
Boligafdelingen har for eksempel mange ahorntræer, der bliver meget store og nogle gange lidt møre i grenene. Her bliver der løbende holdt øje med, om træerne kan blive stående, eller om det er nødvendigt at fælde og genplante.
Planter mange træer
Søndergård Park har tegnet grønt abonnement hos Landskab i DAB, og en gang om året går ejendomsfunktionen og bestyrelsen en tur med landskabsarkitekt Musse Runov.
- Vi gennemgår træer, græs, planter med videre. Træudviklingsplanen medfører, at vi ikke bare kan fælde løs, og hvis vi fælder et træ, skal der minimum plantes to nye. I min tid er der blevet plantet mange træer, og vi har brugt mange hundrede tusinde kroner på det. Jeg planter alt, hvad jeg overhovedet kan komme til. Jeg elsker træer og det grønne. Jeg synes, det er smukt, fortæller Kasper Barnby, der er tidligere mesterassistent og nu konstitueret ejendomsmester.
Med en plan for at bevare træerne slipper boligafdelingen for hele tiden at tage diskussionen op, om træerne er for tæt på bygninger eller skygger for meget.
- Vi har den her plan, som vi kan forholde os til. Den er med til at sikre, at vi bor i et smukt område, i en flot bebyggelse i et parkanlæg, som vi prøver at holde så godt som muligt. Generelt er der blandt beboerne en holdning til, at træerne giver karakter til bebyggelsen. Søndergård Park er en parkbebyggelse uden alt for skarpe haveafgræsninger, og det er et præg, vi gør meget for at bevare, siger Søren Amholt.
Man må tænke sig om
Er et træ først fældet, er det lang tid om at vokse op igen, og det mener Søren Amholt er værd at huske på.
- Hvis man fælder et stort træ, tager det 40-50 år, inden det nye træ vil være lige så stort, så man må tænke sig om. Når der fældes ét stort træ, skal der genplantes med minimum to nye træer. Vores plan i Søndergård Park er meget specifik for vores afdeling på grund af vores karakter. Vi har nogle skovområder i andre af boligselskabets afdelinger, og de er også underlagt en slags strategi for, hvad man må og ikke må. Man skal virkelig passe på, at man ikke bare rydder alle træer, for så får man et helt andet udtryk. Gladsaxe Kommune har en politisk strategi om ikke at fælde træer, så kommunen gør også en stor indsats for, at der ikke sker uhensigtsmæssige rydninger.
Er du interesseret i at vide mere om bevaring af træer i din boligafdeling, kan du kontakte Landskab i DAB på landskab@dabbolig.dk