Træer giver liv – også om vinteren
Tekst og foto: Julie Grothen
Der er fuld knald på vintersolen denne fredag, mens Susanne Bernth, der er afdelingsformand i Bytoften i Gladsaxe, løfter blikket og begejstret udbryder:
- Dét er mit yndlingstræ. Træet – en eg – er et ud af en håndfuld gamle, høje træer, der står som en del af det grønne fællesområde i boligafdelingen, som også omfatter en legeplads, en sø, stier, lamper og bænke.
- Vi talte netop om de gamle træer på vores seneste bestyrelsesmøde. Særligt det ene er spektakulært. Det står så flot, og folk er vilde med det – og med at tage billeder af det, griner Susanne Bernth, som også selv har flere billeder af træet på mobilen.
Træer blev bevaret
Mens Bytoftens tæt-lav bebyggelse i gule mursten kun er knap 10 år gammel, stod træerne her også, da den tidligere bebyggelse, der også hed Bytoften, lå her.
- Træerne blev bevaret, da husene blevet revet ned. Det er godt, at vi ikke kun har de små træer, men også de større, som rækker højere op end husene. Det giver bebyggelsen noget. Det gør det smukkere og tilfører noget andet end de små træer. Og træerne er ikke mindre flotte om vinteren, siger Susanne Bernth.
Hun fortæller, at de grønne områder bliver flittigt brugt både af hundeluftere og af andre, der gerne vil strække benene – foruden en masse fugle, der nyder godt af både sø og træer.
- Vi kan desværre ikke frede træerne, men vi kan bare håbe på, at man i fremtiden også vil værne om dem, siger Susanne Bernth.
Der skal altid være træer
Lidt længere nordpå i Sophielund i Hørsholm har træerne også en vigtig betydning.
- Der skal altid være træer, og vi sætter nye, hvis vi bliver nødt til at fælde. Det har altid været en del af den danske natur, slår ejendomsleder Kristian Simon Simonsen fast.
Træerne i Sophielund er kommet til sammen med bebyggelsen. Før de første dele af boligafdelingen blev opført i 1990, var her bar mark. Nu ser det anderledes ud, og selv en grå vinterdag fylder træerne en del. Og rundt omkring i boligafdelingen vokser forskellige slags træer, blandt andet er her en lille æblelund.
Træer skaber helhed
Kristian Simon Simonsen lægger ikke skjul på, at der er meget arbejde, særligt med de 30 år gamle robinietræer, der skal beskæres hvert eneste år. Men han og afdelingsformand Else Christiansen er enige om, at træerne bidrager til helheden.
- Uden træerne ville det være for store arealer. Træerne skærmer også bygningerne lidt, siger Else Christiansen.
- Ellers skulle vi køre store palmer ind, ligesom de gør i Frederikshavn, siger Kristian Simon Simonsen med et grin. Liv og lys ved vintertid Selvom træerne har tabt løvet ved vintertid, så er der stadig noget at se på.
- Vi har masser af fugle og også egern. Det giver liv. Og om vinteren sætter jeg lyskæder i træerne, blandt andet ved plejeboligerne. Det er vigtigt sådan et sted som Sophielund, fortæller Kristian Simon Simonsen.
- Det er hyggeligt, lyst og venligt, siger Else Christiansen, som i det hele taget er glad for udearealerne i Sophielund, og den måde som ejendomskontoret sørger for vedligeholde dem.
- Det har altid været holdt pænt. Flere af de ældre kommer også ud med deres rollator, siger hun. Fra sin altan har Else Christiansen udsigt til nogle af de dramaer, som hver dag udspiller sig i naturen.
- Der var en solsort, der havde unger i et af de træer, jeg har udsigt til. Men der kom en stor, dum kat – og så måtte jeg ned og jage den væk flere gange, fortæller hun.
- Træerne bidrager positivt til klimaregnskabet, og samtidig giver de karakter og variation til boligafdelingen – også om vinteren. Landskab i DAB samarbejder med boligafdelinger om, hvordan de kan værne om træerne. Det kan for eksempel være ved at udarbejde en træudviklingsplan for boligafdelingen