Strategien er en drejebog for selskabet
Tekst og foto: Julie Grothen
- Jeg går meget ind for, at ting skal ske nedefra og op. Men vi må have en prioritering som selskab, når vi skal dele penge ud – ellers kommer alt som ad hoc-udgifter. Selskabet skal have en styrende rolle.
Sådan siger Rasmus Langskov, som er formand i Asminderød Boligselskab og initiativtager til selskabets strategiarbejde. Grundstenen blev lagt For at gøre idéen om en strategi til virkelighed indkaldte selskabsbestyrelsen i 2017 alle afdelingernes bestyrelsesmedlemmer og suppleanter til en frivillighedsdag.
- Vi skulle lægge grundstenen for, hvilke værdier vi vil have, forklarer Rasmus Langskov.
På frivillighedsdagen hjalp en facilitator med at sætte diskussionen i gang. Først gik de omkring 20 deltagere rundt og hilste og fortalte hinanden, hvorfor de er med i beboerdemokratiet.
- Så lavede vi en masse plancher og fik det snævret ind til, hvad der var vigtigt. Vi renskrev det og sendte det ud. Vi sluttede dagen af med en middag, hvor vi havde fået en kok til at komme, fortæller Rasmus Langskov.
Afspejles i beslutninger
Det renskrevne resultat af dagen blev til Asminderød Boligselskabs strategi med de fire grundværdier: miljø, social, økonomisk ansvarlighed og fremtidssikring. Der blev afholdt endnu en frivillighedsdag året efter, og i dag afspejler strategien selskabets og afdelingernes beslutninger.
- Det er en drejebog for, hvordan vi ønsker at agere, siger Rasmus Langskov.
Et eksempel er udskiftning af varmekilder i Toftegårdsvænget.
- Med udgangspunkt i strategien kunne vi sige, at hvis selskabet skal give tilskud, er det en god idé at kigge på energifremstillingen, og så kiggede de på muligheden for centrale varmepumper. Det gav rigtig god mening. Det projekt lever op til strategien, og selskabet kunne give penge. Varmepumperne var der, hvor vi første gang brugte strategien, forklarer Rasmus Langskov, der tilføjer.
- Nu skal vi udskifte gasfyrene i Lillevang og Lystholmvænget. Det bliver også decentrale varmepumper.
Uformelle møder
I Asminderød Boligselskab mødes afdelingsformændene og videndeler ved uformelle formandsmøder tre-fire gange om året.
- Formændene ved, hvad der sker i deres afdeling. Det er meget godt at have et forum, hvor vi frit kan diskutere uformelt med udgangspunkt i strategien. Ved formandsmøderne tager vi ud og spiser noget mad. Det skal også være behageligt, når man tager tid ud af kalenderen, siger Rasmus Langskov.
På selskabsmøderne er dagsordenen mere formel, men strategien bliver sendt med ud, hver gang der indkaldes til møder.
- Det er ikke et punkt på møderne, men en overordnet strategi for, hvordan pengene skal fordeles. Det er vores ansvar, at afdelingerne består. Og afdelingerne har et ansvar over for beboerne og selskabet. For mig har det også været et ønske om at professionalisere processen. Der skal være tid til kaffesnak, men der er også nødt til at være en struktur, siger Rasmus Langskov.
Rasmus Langskov mener, at en strategi også er et godt udgangspunkt, når der kommer nye emner, selskabet skal tage stilling til.
- Når vi for eksempel taler om elladestandere, så tager vi udgangspunkt i strategien: ”Hvor vil vi hen, og hvad vil vi?”, siger Rasmus Langskov.
DAB har også et ansvar
Selskabsformanden håber, at strategien lever videre også i kommende bestyrelser, og her ser han DAB som en vigtig sparringspartner.
- DAB er det gennemgående og har også et ansvar. Hvis et selskab har vedtaget en strategi, så synes jeg DAB skal hjælpe til, at den lever videre og minde beboerdemokratiet om, at der er et udgangspunkt. Og nogle gange skal strategien måske revurderes, for man kører bare derudad. Men hvad er opgaven? Vi administrerer en masse penge - hvad vej skal vi?