Stjernenaboer skal opsætte røgalarmer og hjælpe med andre opgaver
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Omkring 30 beboere mødte op i fælleshuset i Engen, Rødovre alm. Boligselskab, da der var informationsmøde om pilotprojektet Stjernenaboer og om røgalarmer. Det er Aktive fællesskaber i DAB, der står bag projektet, hvor Stjernenaboer hjælper deres naboer med at løse praktiske opgaver. Afdelingen havde inden mødet gået dør-til-dør for at undersøge, hvor mange der har røgalarmer, og hvor mange der kunne tænke sig at få eller yde hjælp.
Afdelings- og selskabsformand Claus Ohlsson bød velkommen til mødet. Han startede med at henvise til en brand i afdelingen og sagde, at bestyrelsen godt kunne tænke sig, at alle har en røgalarm.
Herefter fortalte Michael Wulff, chefkonsulent i Aktive fællesskaber, om pilotprojektet, hvor beboere blandt andet hænger røgalarmer op for deres naboer og løser andre praktiske opgaver som hjælp til it, kørsel til supermarkedet eller vanding af planter.
- Det går ud på, at Stjernenaboerne giver andre en ekstra hånd. De er ikke professionelle, men de bidrager med det, de kan. Hjælpen er gratis, og udgifter til for eksempel kørsel eller lignende betaler modtageren af hjælpen selv for. Man kan godt både melde sig som Stjernenabo for at hjælpe andre og samtidig selv modtage hjælp, forklarede Michael Wulff.
Stor opbakning
Inden mødet havde fire beboere meldt sig som Stjernenaboer, og ved mødet blev en seddel sendt rundt, hvor deltagerne kunne skrive, om de kunne tænke sig at yde eller modtage hjælp. Hele 22 beboere endte med at melde sig som Stjernenabo efter at have lyttet til oplægget og stillet en masse spørgsmål.
Claire Dixen, medlem af afdelingsbestyrelsen, var en af dem, der på forhånd havde meldt sig.
- Jeg mener, at det er vigtigt, at man hjælper andre, hvis man har mulighed for det og ressourcerne til det. Det gælder både i det store billede, men også helt lokalt i det små i en boligafdeling. Stjernenaboer er med til at styrke naboskabet, og det er godt for os alle sammen. For mig er det naturligt at hjælpe med de ting, jeg kan, fortalte beboeren.
Forskel på liv og død
Når der opstår brand i en bolig, er det afgørende, at boligen har en røgalarm, der kan fortælle beboeren og naboer, at der er fare på færde. I DAB-regi har vi de seneste år desværre oplevet, at der har været flere brande, og vi ved derfor, hvor stor en forskel røgalarmer gør. De er ganske enkelt forskellen på liv og død. Det er også derfor, at Stjernenaboer med fokus på røgalarmer blev sat i søen i Engen. DAB ønsker at gøre så meget som muligt for, at alle beboere i alle boligafdelinger har røgalarmer, og vi sætter derfor røgalarmer på som et dagsordenspunkt på de kommende selskabsbestyrelsesmøder.
DAB’s indkøbskonsulent Søren Nielsen er desuden ved at forhandle en indkøbsaftale om røgalarmer med Falck.
- Vi vil med aftalen med Falck sikre, at vi får de rigtige røgalarmer til den rigtige pris. For at vi kan få gjort aftalen helt færdig, er vi nødt til at vide, hvor mange røgalarmer vi kommer til at købe, fordi det påvirker stykprisen, og den beslutning ligger i beboerdemokratiet, forklarer Søren Nielsen.
- Der bliver tale om en smart-tænkende røgalarm, som kan gå i serieforbindelse med andre røgalarmer i boligafdelingen. Så når der går en alarm i stuen, går den på 1. sal også i gang, og beboerne kan nå ud, før det for alvor bliver farligt. Det er genialt, at alle bliver advaret, for tid er afgørende, siger Søren Nielsen.
Mens opsætning af røgalarmer er afsættet for, at DAB i Aktive fællesskaber har søsat Stjernenaboer, så er det samtidig et initiativ, der kan være med til at styrke fællesskaber med praktisk opgavehjælp til andre beboere som rammen.