Stillevangs 24 boliger er gået fra at være nedslidte til flotte

- Boligafdelingen er gået fra nedslidt til flot og tidssvarende, siger projektleder Henrik Glæsner Christensen
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Det sker, at renoveringssager af forskellige årsager ender med at tage længere tid, end det var planlagt. Renoveringen af Sorø Boligselskabs 24 boliger i Stillevang er et eksempel på det modsatte.
Det første byggeudvalgsmøde blev afholdt den 6. oktober 2020, og i henholdsvis 2021 og 2023 stemte afdelingsmødet skema a og skema b igennem. Selve arbejderne gik i gang den 27. november 2023, og byggeriet var færdigt den 29. november 2024.
- Samarbejdet er forløbet rigtig godt, både med entreprenøren og med byggeudvalget, og vi har overholdt tidsplanen. Der var fuld genhusning, og det er en kæmpe fordel, når du renoverer, både for sagen og beboerne, fortæller projektleder Henrik Glæsner Christensen, der overtog sagen i november 2023.
Som den skarpe læser måske har bemærket, hører det med til historien, at sagen er gennemført i en tid besværliggjort af corona, og hvor en bred vifte af politiske partier udvidede bevillingen til renoveringer i den almene sektor – for at afvikle Landsbyggefondens venteliste på renoveringer.
- Det betød, at det pludselig skulle gå stærkt, og samtidig stod vi midt i corona og måtte ikke samle afdelingen til et besluttende afdelingsmøde. Vi måtte derfor tage det hele i lidt omvendt rækkefølge. Vi tog kommunen og selskabet i ed, før det kom på et afdelingsmøde. Det har krævet noget af alle parter, forklarer bestyrelseskonsulent Sofie Pagh Lawaetz.

- Jeg har oplevet et rigtig godt samarbejde hele vejen rundt, siger selskabsformand Lars Jensen.

Stillevang er alt træværk på bygninger og skure udskiftet med indfarvede plader med minimal vedligeholdelse. Alle døre og vinduer er udskiftet med nye, der er af træ indvendigt og aluminium udvendigt.
Fra nedslidt til flot
I Stillevang er alt træværk på bygninger og skure udskiftet med indfarvede plader med minimal vedligeholdelse. Alle døre og vinduer er udskiftet med nye, der er af træ indvendigt og aluminium udvendigt. Alle ovenlysvinduer er blevet udskiftet, der er lagt nye tagsten, og tagrummene er efterisoleret. Der er også kommet nye tagrender og nedløb og nye udvendige trapper og altaner.
Indendørs er badeværelserne renoveret med nye fliser, ny sanitet og mere tidssvarende vådrumssikring. Køkkener er udskiftet, og det samme er vand-, el- og afløbsinstallationer i bad og køkken. Der er også lavet ny ventilation i alle boliger.
- Boligafdelingen er gået fra nedslidt til flot og tidssvarende, og det er en sag, der er gået rigtig godt, siger projektlederen.
Godt at genhuse
Selskabsformand Lars Jensen har været med i byggeudvalget fra dag ét, og da der ikke var en afdelingsbestyrelse, var han afdelingens repræsentant.
- Oprindelig var tanken at renovere i tre etaper, men da det kom i licitation igen, besluttede vi at renovere det hele på én gang og genhuse beboerne. Det var den rette beslutning, mener vi. Når du renoverer så meget, som det er tilfældet her, vil beboerne blive generet af håndværkerne. Så er det bedre at genhuse – for beboernes og byggesagens skyld. Det har samtidig medført, at håndværkerne har haft ”arbejdsro” og bedre har kunnet koordinere fagene imellem, og vi har en tidsplan, der er overholdt, forklarer Lars Jensen.
At Stillevang nu er blevet renoveret gør en verden til forskel, når man sammenligner afdelingen før og efter.
- Der var for eksempel utætheder, og byggeriet havde det ikke godt. Alt er moderniseret nu, og man har for eksempel fremtidssikret med nye bad og køkkener. Afdelingen er samtidig blevet pæn at kigge på. Det er jo blevet en attraktiv boligafdeling, der ligger godt, tæt på skoven og i Frederiksberg. Helheden er blevet rigtig god, nu mangler udeområderne bare. Vores egne driftsfolk har også spillet en vigtig rolle i, at projektet er blevet godt. Vi skal jo også indtænke den fremtidige vedligeholdelse, slutter selskabsformanden

