Selskabsformænd og -næstformænd mødtes i september
Tekst og foto: Julie Grothen
Det er normalt i januar, at formænd og næstformænd for selskaberne mødes til seminar på KolleKolle Konferencehotel. Men corona-tiden har også her rodet godt og grundigt rundt i rutinerne, så årets seminar blev afholdt den 2.-3. september.
DAB’s formand Henrik Berg bød fredag eftermiddag velkommen til alle deltagerne og bød særligt de tre nye selskaber velkommen i DAB-familien: Bolig Syd Vest, Ishøj Boligselskab og Rødovre Boligselskab.
- Jeg har glædet mig rigtig meget. Det er dejligt, at vi kan være sammen igen på tværs af alle selskaberne. Vi har ikke kun tradition for at udveksle idéer, men også for det sociale samvær. Det har vi ikke haft mange lejligheder til de sidste par år, lød det fra Henrik Berg.
Bæredygtig hverdag og beboerdemokrati
Efter formandens velkomst overtog administrerende direktør Ole Jacobsen, der fortalte om arbejdet med og tankerne bag DAB’s strategi, og økonomidirektør Anders Kristiansen, satte ord på arbejdet med effektiv drift og den nyeste effektiviseringsaftale.
Ole Jacobsen lagde vægt på, at DAB’s Strategiudvalg er nedsat til at følge med i strategiarbejdet og ikke mindst uddele midler til initiativer i boligafdelingerne, som ligger inden for strategiens fokus på bæredygtighed og beboerdemokrati.
- Og kan man kombinere de to, er det allerbedst. Det er ikke svært at få tilskud. Der er meget simpelt at søge, der er et ansøgningsskema på hjemmesiden, og man kan få hjælp fra sin administrationsafdeling, så husk at sprede det gode budskab, lød opfordringen.
Lørdag med fokus på lokale strategier
Efter fredagens oplæg var det tid til middag og socialt samvær for de knap 70 deltagere. Lørdagen begyndte med morgensang, hvorefter kundedirektør Anders Holmgren talte om strategiudvikling i boligselskaberne.
- Der er fokus på strategiarbejde, fordi det er jeres ansvar. Bestyrelserne har ledelsen af selskaberne, og det er jer, der træffer beslutningerne til hver en tid. Der er også øgede krav hele tiden: til driften, til jer som boligselskaber og til os som administrationsselskab. Derfor er der brug for en strategi - noget der kan vise vejen og kan guide os i vores fællesskab om at løse opgaven, sagde Anders Holmgren.
En kerneopgave for selskabsbestyrelsen
Derefter gik formand for Rødovre alm. Boligselskab Claus Ohlsson på scenen og gennemgik det forløb, som selskabet har været igennem, siden det for syv år siden gik i gang med at udarbejde en strategi.
- Jeg mener, det er en kerneopgave for selskabsbestyrelsen. Det kan være sindssygt svært at komme i gang, at få skrevet tankerne ned på et stykke papir og så arbejde efter dem. Derfor er det rart, at DAB også er på banen og kan give os redskaber og støtte os i det arbejde, lagde Claus Ohlsson ud.
I Rødovre alm. Boligselskab begyndte arbejdet ved et weekendseminar i selskabsbestyrelsen, hvor der blev nedsat en arbejdsgruppe, som udarbejdede det første udkast til vision, mission, strategi og handlingsplaner for selskabet.
- Det var vigtigt for os at få alle begreber på plads, så vi vidste, hvad vi arbejdede henimod. Vi brainstormede, og alle ideer var velkomne. Da vi var færdige, gik vi tilbage til selskabsbestyrelsen og fik vedtaget en strategi og nogle handlingsplaner, fortalte Claus Ohlsson.
Tre gode råd
Claus Ohlsson afsluttede sit oplæg med tre gode råd i arbejdet med selskabets strategi:
- Inddrag alle i organisationen: selskabsbestyrelse, afdelingsbestyrelser, medarbejdere og administrationen i DAB.
- Udarbejd konkrete handlingsplaner, og følg op på dem hele tiden, så de passer til virkeligheden.
- Sørg for at have en kommunikationsplan, og tag strategien op i alle mulige sammenhænge, så den bliver synlig og ikke ligger i skuffen.
Diskussion om strategiarbejde
Efter en kort kaffepause blev det deltagernes tur til at diskutere dagens emne fordelt i fem grupper. Flere talte om vigtigheden af, at idéer kommer nedefra, og at både de ansatte i ejendomsfunktionen og afdelingsbestyrelserne bliver inddraget.
Beboerdemokraterne drøftede også, at strategien skal holdes i live ved at være synlig for beboerne, og ved at bestyrelsen taler om den. Det er vigtigt, at der er ejerskab til en strategi. Bestyrelsen skal kommunikere om strategien, og et forslag fra en gruppe var at afholde kurser for nye i afdelingsbestyrelserne, i hvordan man arbejder med strategien. Endelig blev der talt om, at det er afgørende at prioritere - alt kan ikke komme med i en strategi.
Weekendens sidste indslag var et aktuelt overblik over den politiske situation i Danmark, som blev leveret af Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik. Herefter var årets Formands-/næstformandsseminar ovre for denne gang. Næste seminar afholdes den 20.-21. januar 2023.
På dabbolig.dk/beboerdemokrati ligger flere eksempler på strategiarbejde under Værktøjer til selskabsbestyrelser.
Se flere billeder fra Formands-/næstformandsseminaret ved at klikke på galleriet herunder.