Se video: Bøgeparken har fået sin blomstereng
Tekst og foto: Julie Grothen og Thomas Hermann Larsen
- Det er bare så skønt, og vi er så glade for det.
Sådan siger Pia Levin Marloth, der er medlem af afdelingsbestyrelsen i Bøgeparken, Lyngby alm. Boligselskab.
Det er juli 2021, og hun står i et mylder af blomstrende valmuer, hjulkrone og kornblomster midt i boligafdelingens nyanlagte blomstereng.
- Det betyder rigtig meget for beboerne, at vi har noget grønt at gå ud i. Vi har vores egen lille oase her, og den skal vi bevare og få endnu mere af. Vi har i forvejen en masse dyreliv og insekter, og vi vil gerne hjælpe insekterne og bierne. Det er skønt, hvis der kommer en masse insekter og sommerfugle, og børnene kan gå og plukke blomster, siger Pia Levin Marloth.
Historien om blomsterengen i Bøgeparken begyndte med et godt samarbejde. Boligafdelingen har tegnet et Grønt abonnement med Landskab i DAB, og idéen til blomsterengen opstod på en grøn gennemgang med ejendomsfunktionen og landskabsarkitekt Musse Runov. Arbejdet gik i gang i marts 2021, her kan du følge det trin for trin:
Beslut, hvor blomsterengen skal være
I Bøgeparken blev det valgt, at den skulle fordeles på to arealer centralt i boligafdelingen, hvor mange beboere færdes og kan få glæde af den. Blomsterengene blev anlagt omkring nogle nyplantede træer, hvor det i forvejen var besværligt for ejendomsfunktionen at slå græsset. For at gøre blomsterengen til en naturlig del af det grønne område blev den anlagt med bløde former.
Fjern det øverste lag græstørv
I marts 2021 blev arealet markeret og tegnet op, og de øverste cirka 10 centimeter græstørv blev skrællet af for at give de bedst mulige vækstbetingelser for blomsterne.
- Du kan ikke bare så i græs, for græsset har lavet et tæppe af rødder, der suger vandet, så blomsterfrøene har ingen chance for at spire, forklarer Musse Runov.
Tilfør ny næringsfattig jord
Blomsterengen skal have den rette jord. Hvor der før var græsplæne, blev der fyldt op med ny jord.
- Det er vigtigt, at blomsterfrøene får en næringsfattig jord. Vi har fået lavet en specialblanding, som er både næringsfattig og rig på kalk, så den holder på væsken og ikke tørrer ud, fortæller Musse Runov.
Så både et- og flerårige frø
Da jorden var på plads, ventede ejendomsfunktionen på, at der ikke længere var risiko for frost. I april var det tid til at så. Der var valgt en blanding af et- og flerårige frø. Frøene blev fordelt, og med en tromle blev de trykket godt ned i jorden. Herefter var det bare om at vente på, at frø bliver til blomster.
- Det kræver noget væske. Frøene kan ligge i flere uger, indtil regnen kommer, og så spirer de, forklarer Musse Runov.
Vær tålmodig
Første sommer blomstrer kun de etårige sorter, mens de flerårige danner deres rødder. Derfor kan blomsterengen godt have bare pletter det første år, men tålmodighed betaler sig.
- Blomsterengen udvikler sig over årene. Der er aldrig to år, der vil være det samme, siger Musse Runov.
Fjern de visne planter
De etårige blomster overvintrer ikke, men når de er afblomstret, vil de smide deres frø, der kan spire næste forår. Efter planterne er visnet helt ned, er det vigtigt at rive de visne planter væk, så jorden ikke får for meget næring, det kan gøres om efteråret eller i det tidlige forår.
Har din boligafdeling mod på en blomstereng. Kontakt Landskab i DAB og hør mere om kampagnen Bo med Natur.