Sct. Olaiparken fik ministerbesøg
Tekst og foto: Julie Grothen
Boligminister Kaare Dybvad Bek slog vejen forbi Sct. Olaiparken i Kalundborg en eftermiddag i november. Her mødtes han blandt andet med formand for Kalundborg alm. Boligselskab Richard Poulsen og administrerende direktør i DAB Ole Jacobsen.
Besøget var en del af ministerens fokus på tryghed i boligområderne, og hvordan han som minister kan bakke op om det vigtige arbejde, der foregår for at styrke de gode fællesskaber i boligafdelingerne og mindske kriminalitet.
- Jeg kan se, at den store aftale om renovering af almene boliger, vi lavede i foråret, også kommer til at gøre en kæmpestor forskel for, hvordan det her boligområde udvikler sig. Det bliver en højere standard, og man kan gøre noget for at øge trygheden, sagde Kaare Dybvad Bek med henvisning til den helhedsplan, som er undervejs i Sct. Olaiparken.
Tryghed for beboerne
Selvom det var første gang ministerbilen svingede ind på parkeringspladsen i Sct. Olaiparken, så var det langt fra den første almene boligafdeling, Kaare Dybvad Bek har besøgt som minister.
Formand for Kalundborg alm. Boligselskab Richard Poulsen sætter pris på ministerens interesse for trygheden i de almene boligområder. Han var guide på turen rundt i Sct. Olaiparken og inviterede blandt andet den lille delegation ind i det nybyggede Alhuset, som fremover skal være et samlingspunkt for flere boligafdelinger i området.
Det er afgørende, at beboerne i Sct. Olaiparken føler sig trygge i deres boligafdeling. Der har været problemer med, at nogle få kriminelle har gjort livet surt for alle de andre beboere, og det skal den kommende helhedsplan for boligafdelingen være med til at rette op på, fortalte Richard Poulsen.
- Helhedsplanen kommer højst sandsynligt i gang i 2021, og det er et treårigt projekt, sagde han.
Fantastisk placering
Helhedsplanen er blevet fremrykket hos Landsbyggefonden, og beboerne skal stemme om den til marts. Den indeholder en gennemgribende renovering af boligerne, og området bliver åbnet mere op. Desuden bliver der etableret nye tilgængelighedsboliger. Det skal alt sammen være med til at skabe en mere blandet beboersammensætning og mere tryghed i boligafdelingen, som ligger højt over Kalundborg.
- Boligområdet ligger jo fantastisk. Tæt på byen og lige ved daginstitution, en af de nyeste skoler og idrætshallen. Det ligger et dejligt sted, sagde borgmester Martin Damm, som også var med på rundturen.
Politiet tager fat
Kalundborg alm. Boligselskab og DAB har et godt samarbejde med såvel Kalundborg Kommune som med politiet. Og borgmester Martin Damm understregede, at når det gælder kriminalitet, er det vigtigt, at politiet er en del af samarbejdet.
- Vi kan mærke, når politiet har taget fat. De har fået flere ressourcer, og vi kan se, at det hjælper ganske gevaldigt, sagde Martin Damm.
Kaare Dybvad Bek gav også udtryk for, at kriminalitetsforebyggelse og muligheden for at få kriminelle beboere ud af boligafdelingen, er nogle af de redskaber, som han har fokus på.
- Vi skal sikre, at man kan få folk hurtigere ud og sikre tryghed for alle de beboere, der ikke laver noget kriminelt. Vi ser, om der er noget, vi som lovgivere kan gøre for at hjælpe med det, sagde Kaare Dybvad Bek.
Den boligsociale indsats er afgørende
I Sct. Olaiparken er de fem boligsociale medarbejdere, som blandt andet arbejder med de unge i boligområdet, også en spydspids i det forbyggende arbejde.
- Herude har de boligsociale medarbejdere godt fat i de unge. Det fungerer rigtig godt blandt andet med fritidsjobbere, fortalte Ole Jacobsen.
Og for Richard Poulsen var det også et vigtigt budskab at give ministeren med hjem.
- Det vigtigste er, at han opfatter, at man stadig skal hænge på med bevillinger til det boligsociale arbejde. Hvis vi slipper det nu, så bliver det nye fælleshus alt andet lige også mindre værd. Vi kan ikke køre det alene, sagde Richard Poulsen.