Sammenlægning af selskaber styrker beboerdemokratiet
Tekst: Jeanette Press. Foto: Johnny Gudmand
Ole Ekenberg, formand for Hovedstadens almennyttige Boligselskab, ser forventningsfuldt frem til at fusionere med søsterselskabet, Hovedstadens almennyttige Boligselskab II (HAB II). For dermed realiseres hans drøm om et HAB med en stærkere økonomi, en større gennemslagskraft i forhandlingssituationer og et styrket beboerdemokrati. Sammenlægningen bliver en realitet den 8. oktober, når repræsentanter for de to selskaber skal vælge en ny fælles selskabsbestyrelse.
- Repræsentantskabsmedlemmerne fra begge boligselskaber har allerede stemt for, forklarer en tilfreds Ole Ekenberg, som i dag er formand for HAB.
Tilbagekøbsklausul spændte ben
Idéen til sammenlægningen opstod for mange år siden, men fordi HAB II var underlagt en tilbagekøbsklausul fra Københavns Kommune, kunne det ikke lade sig gøre. Da HAB II for et par år siden indgik en aftale med Københavns Kommune om at frikøbe selskabets afdelinger, blev en sammenlægning pludselig mulig.
- Formanden for HAB II, Birgitte Kortegaard, tog fat i mig og spurgte, om ikke tiden var inde til en sammenlægning. Vi drøftede forslaget i de to bestyrelser og blev enige om at nedsætte et udvalg bestående af Camilla Hegnsborg og Christian Skaurup Jensen, der begge er næstformænd i selskaberne, samt Birgitte og mig. Sammen med DAB har vi undersøgt, hvordan vi kunne føre planen ud i livet, og nu er vi så nået dertil, hvor forslaget er blevet godkendt, og en ny selskabsbestyrelse skal vælges. Det er stort, siger Ole Ekenberg.
Vant til at samarbejde
De to selskaber er i dag meget ens, og det gør processen nemmere, forklarer Ole Ekenberg: - Det har været rimeligt gnidningsløst, for selskaberne er meget lig hinanden, hvad angår økonomi, vedtægter og udlejningsregler, hvor de sidste er fastsat af Københavns Kommune. Når vi har holdt styringsdialogmøde med Københavns Kommune, har det været med begge selskaber på en gang. Derfor har vi også holdt fælles formøde, så vi er vant til at arbejde sammen. Vi hjælper i forvejen hinanden, hvis der er brug for det i driften, og låner medarbejdere fra ejendomsfunktionen, når det har været nødvendigt. Derfor giver det god mening, at vi nu tager skridtet fuldt ud.
For yderligere at styrke båndet mellem de to selskaber har formandskaberne afholdt fælles arrangementer og ture, hvor afdelingsbestyrelsesmedlemmerne fra selskabernes 12 boligafdelinger blev rystet sammen.
- Jeg husker særligt en rundvisning i København, hvor Birgitte Kortegaard var vores guide. Den tur gav os et rigtig godt kendskab til hinanden, og det er kommet os til gode i arbejdet med sammenlægningen, forklarer Ole Ekenberg.
Sikrer demokratisk fordeling
Når der til oktober skal vælges en ny selskabsbestyrelse, er der tænkt nøje over fordelingen af de ni mandater.
- Det har været vigtigt for os, at både de små og de store boligafdelinger bliver repræsenteret i selskabsbestyrelsen. Derfor har vi besluttet, at der kun må vælges én person fra hver afdeling. Fire af dem skal komme fra en af HAB’s boligafdelinger, mens fire skal være fra HAB II’s afdelinger. Derudover vil der sidde et medlem, som er udpeget fra DAB’s bestyrelse. På den måde bliver det så demokratisk, som det kan være, understreger Ole Ekenberg.
Trækker sig efter 28 år som formand
Den nye selskabsbestyrelse kommer Ole Ekenberg dog ikke til at blive en del af. Han har tidligere meldt ud, at han trækker sig. Efter 28 år på formandsposten i HAB synes han, at yngre kræfter skal stå i spidsen for det nye selskab. Ole Ekenberg fortsætter dog som formand for Enghusene II.
- Jeg flyttede til Enghusene II i 1978, hvor jeg straks blev headhunted til afdelingsbestyrelsen, og allerede i 1979 blev jeg formand. Før da havde jeg været formand i Frydenspark, en post, jeg overtog efter min far, der var formand i 14 år. Det beboerdemokratiske arbejde er noget, jeg er vokset op med, og som jeg brænder for – det er mit liv. Spørger du min kone og mine børn, vil de helt sikkert sige, at mit arbejde som beboerdemokrat kommer i første række. Det er nok ikke helt forkert, erkender formanden med et grin.
Du kan altid prøve det et par år
Ole Ekenbergs kærlighed til den almene boligsektor strakte sig ud over det lokale arbejde i beboerdemokratiet. I 1999 opfordrede Niels Peter Thomsen, daværende administrerende direktør i DAB, Ole Ekenberg til at stille op til DAB’s bestyrelse. - ’Du kan altid prøve det et par år’, sagde Niels Peter til mig, men jeg endte med at være bestyrelsesmedlem i DAB’s bestyrelse i 21 år. Det gav mig så meget – også meget, jeg kunne tage med hjem og bruge i mit arbejde i HAB. DAB’s bestyrelse åbnede en helt anden verden med andre problemer og en anden økonomi. Det hele var jo meget større, og man tager beslutninger, der gavner samtlige beboere. Det var en god tid, siger Ole Ekenberg, der valgte at forlade DAB’s bestyrelse i år.
Sammenlægningen er hjerteblod
Både bestyrelsen i HAB og HAB II har været interesseret i at opnå de fordele, det giver at fusionere, men for Ole Ekenberg har sammenlægningen en større betydning. For ham er det hjerteblod og kronen på værket i et langt liv viet til det beboerdemokratiske arbejde.
- Det har altid været mit mål at gøre HAB stærkere og at styrke beboerdemokratiet. Det gør man ved at slå de to boligselskaber sammen. Det nye boligselskab, som kommer til at hedde Hovedstadens almennyttige Boligselskab, får 12 boligafdelinger og næsten 1.600 boliger. Både økonomisk og størrelsesmæssigt giver det mening. Vi er to selskaber, der gerne vil bygge nyt, men der skal bygges mindst 100 boliger af gangen, og det kræver en vis pondus. Når du har den størrelse, vi har hver for sig, er der bare ikke de samme muligheder for at yde tilskud til afdelingerne ved for eksempel nybyggeri og renovering, og du har heller ikke den samme gennemslagskraft, som et stort selskab har, når du skal forhandle en aftale på plads med kommunen. Det får vi nu, understreger formanden.