”Sammen om at skabe den gode arbejdsplads”
Tekst og foto: Julie Grothen
”Ingen er demokratiets konge, lige meget hvor stort et mandat du har. Vi er altid demokratiets tjenere og aldrig dets herrer, uanset hvilken demokratisk organisation vi er valgt i.”
Udsagnet kom fra Jens Jonatan Steen, der er administrerende direktør i Tænketanken Demokratisk Erhverv, en tænketank for demokratisk virksomheder, da han holdt et inspirerende oplæg ved årets Formands-/næstformandsseminar.
Seminaret fandt sted samme weekend som Danmark skiftede regent og fik en konge for første gang i 52 år, men de almene boligselskaber er ikke organiseret som et kongehus, men som demokratisk styrede selskaber, mindede oplægsholderen om. Det vender vi tilbage til.
Tilknytning og tiltrækning
Nøgleordene for årets seminar var medarbejderomsætning, arbejdsglæde og trivsel. Seminaret begyndte fredag den 12. januar om eftermiddagen, hvor DAB’s formand Henrik Berg bød velkommen til de mere end 60 ledende beboerdemokrater.
- Temaet er vores rolle som arbejdsgiver, og samarbejdet med medarbejdere i både drift og administration. Vi tager direkte udgangspunkt i det forslag om at fastholde og rekruttere, der kom på vores repræsentantskabsmøde, og som blev taget meget godt imod. Vi har arbejdet videre med emnet, som vi kalder tilknytning og tiltrækning, sagde Henrik Berg til beboerdemokraterne fra 36 af de 50 DAB-administrerede selskaber, der havde valgt at deltage i seminaret.
Både i salen og rundt om bordene ved gruppearbejdet lørdag blev medarbejderomsætning, arbejdsglæde, rolle- og ansvarsfordeling drøftet med stort engagement. Beboerdemokraterne repræsenterede både store og små selskaber, nogle deltagere var nye i rollen som ledende beboerdemokrat, mens andre havde siddet på en formands- eller næstformandspost i mange år.
Undgå unødvendig medarbejderomsætning
Administrerende direktør Ole Jacobsen talte fredag eftermiddag under overskriften ”Sammen om at skabe den gode arbejdsplads”.
Han fortalte om den arbejdsgruppe under DAB’s Serviceudvalg, som arbejder videre med forslaget fra repræsentantskabsmødet og om den viden, DAB har om medarbejderomsætningen.
Dansk Erhverv har opgjort, at 42 procent af danskerne skiftede job i 2022, og udviklingen var den samme i 2023. Når DAB og de administrerede boligselskaber oplever en stigning i medarbejderomsætning, er det altså en del af en tendens, hvor boligselskabernes og DAB’s medarbejderomsætning på knap 15 procent stadig ligger væsentlig lavere end arbejdsmarkedet generelt.
- Det gode ved medarbejderomsætning er, at der kommer nye øjne, og vi er ikke optaget af at få en medarbejderomsætning på nul. Men vi er optaget af ikke at have unødvendig medarbejderomsætning, for der vil altid være videnstab, når en medarbejder stopper, forklarede Ole Jacobsen.
Forretning og forening
Som ansat i den almene sektor, arbejder man under en politisk ledelse. Og det er vigtigt, at medarbejderne har forståelse for det.
- Det er et rammevilkår, men hvis man ikke er vant til en politisk ledelse, så kan det være svært. Det er til gengæld noget, de fleste kan lære. Vi taler meget med medarbejderne, både nye ansatte på ejendomskontorerne og i administrationen, om, at vi arbejder i et felt mellem forretning og forening. Det foreningsmæssige er det unikke og særegne ved at arbejde i vores sektor, og der er mange krav på den forretningsmæssige del. Det er kernen i det almene, og det er det svære i det almene, lød det fra Ole Jacobsen.
Han tilføjede, at der er i øjeblikket er kamp om de gode hoveder og hænder på arbejdsmarkedet, hvor blandt andet balancen mellem arbejde og fritid og meningen med arbejdet er vigtig for mange. DAB og boligselskaberne har en stor fordel, når det handler om motivation.
- Det er nemt at forklare, at der er en dyb mening i at arbejde for en million mennesker, der bor alment i en sektor, der er en af de bærende piller i det danske samfund, forklarede Ole Jacobsen.
De positive historier
Han tilføjede, at kvalitet i ledelsen, frihed til at tilrettelægge arbejdet som medarbejder og relationen mellem medarbejderne og beboerdemokraterne også har stor betydning.
- Det betyder rigtig meget, at de ved, hvem I er. Vi prøver på at blive bedre til at profilere jer sammen med os. Vi vil gerne have de positive historier ud i den nære presse. Det betyder noget for vores medarbejdere, at de kan være stolte af deres arbejdsplads og se det i avisen, sagde Ole Jacobsen.
I DAB arbejder alle afdelinger i teams, hvor hele teamet kender de enkelte boligselskaber.
- Det gør vi, fordi medarbejderomsætning jo er et vilkår, og så fungerer det bedst, når hele teamet kender selskabet. Det stiller krav om at dele viden med kollegerne og arbejde med transparente systemer. Det gør det også nemmere at lære nye op, sagde Ole Jacobsen.
- Vi skal løse det i fællesskab. I spiller en rolle, ejendomskontoret spiller en rolle, og DAB spiller en rolle. Det er en erkendelse, vi skal bruge. Vi skal være fælles om det, sagde Ole Jacobsen.
Demokrati er hårdt arbejde
Efter oplægget fra den administrerende direktør var det tid til oplægget ved Jens Jonatan Steen fra Demokratisk Erhverv.
- Demokrati taler vi meget om, men vi glemmer nogle gange skyggesiderne. For demokrati er svært. Det er hårdt arbejde. Det er ikke afsluttet, og der vil altid være konflikter og indbyggede problemstillinger, sagde Jens Jonatan Steen, som i sit oplæg blandt andet sammenlignede de almene organisationer med Folkekirken, hvor menighedsrådet er den demokratisk valgte arbejdsgiver.
- Et foreningsdemokrati er ikke bare reglerne, vedtagelser, rettighederne – det handler mindst lige så meget om, hvordan vi udlever det, hvordan vi omgås, taler sammen og sikrer deltagelse, sagde han.
Jens Jonatan Steen talte direkte til beboerdemokraterne om det ansvar, der følger med at være valgt – og ikke være en konge.
- Du er kulturbærer. Du er med til at skabe en retning og en form. Der påhviler dig et særligt ansvar. Det centrale niveau i DAB kan ikke løse alle jeres problemer. Det er jeres ansvar, og jer der skal opbygge kompetencen, relationerne og omgangsformen, sagde Jens Jonatan Steen i sit underholdende oplæg.
Seminaret fortsatte med middag fredag aften, hvor beboerdemokrater og DAB-ansatte talte videre om de vigtige emner og også udnyttede tiden til at videndele og ikke mindst hygge på tværs af selskaberne.
Gruppearbejde om trivsel
Lørdag morgen begyndte med fælles morgensang, og så var det tid til workshops om årets tema. Chef for Organisationssekretariatet i DAB Pernille Andersen lagde op til arbejdet i grupperne.
- Det er jer selskabsbestyrelser, der sætter rammen og retningen for selskaberne, herunder også trivsel for medarbejdere. Hvordan kan man for eksempel som selskabsbestyrelse understøtte, at lederne og medarbejderne søger sparring og deltager i netværk og udvikling? Og hvad kan I gøre for det gode kollegaskab? lød det fra Pernille Andersen.
Deltagerne gik ud i syv grupper. Her blev de oplæg og snakke, der indtil videre havde været på seminaret, drøftet, og deltagerne udvekslede gode idéer til, hvordan boligselskaberne kan arbejde for trivsel og arbejdsglæde blandt medarbejderne. Nogle af de emner, som de kom ind på, var det sociale liv på arbejdspladsen, involvering af medarbejderne i udvikling og beslutninger, de fysiske forhold og ansvar og rammesætning for driften.
De gode eksempler
Efter gruppearbejdet gik formand for Køge alm. Boligselskab Søren Dalgaard og næstformand for B’32 Willy Frederiksen på scenen til en samtale med Pernille Andersen om, hvordan de arbejder for at skabe de bedst mulige arbejdspladser i deres boligselskaber.
I Køge alm. Boligselskab er medarbejderne blevet inddraget medarbejderne i, hvordan man kan skabe Danmarks bedste arbejdsplads. Inddragelsen giver ikke kun gode idéer til selskabet, det gør også, at medarbejderne føler sig tilknyttet til arbejdspladsen og går glade på arbejde, forklarede Søren Dalgaard.
Willy Frederiksen understregede blandt andet vigtigheden af, at medarbejderne er klar over, hvilke rammer de arbejder inden for.
- Det har noget med kultur at gøre - at medarbejderne ved, de er ansat i et boligselskab og ikke i DAB. Vi har gjort meget ud af at fortælle dem, at hvis de har problemer, som DAB ikke kan løse, så skal de komme til os. For det er os, der har sat rammerne. Det er vigtigt, at de ved, hvem der tager beslutningen, lød det fra Willy Frederiksen.
- Det tillidsbaserede samarbejde og den gode dialog er vejen frem - også når det bliver bøvlet, konkluderede Pernille Andersen.
Politisk status
Årets Formands-/næstformandsseminar blev, som det er tradition, afsluttet med en status på den aktuelle politiske situation i Danmark.
Denne gang var det Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske, som kridtede banen op for 2024 på Christiansborg: Et politisk år, som blev indledt med at blive sat uventet på pause på grund af regentskiftet, og hvor der helt sikkert venter flere overraskelser, ud over de udspil, blandt andet på ældreområdet, som allerede var bebudet, før kong Frederik overtog rampelyset.
Blandt andet venter vi spændt på regeringens boligpolitiske udspil, og hvilke tanker der her er for den almene sektor.
Se flere billeder fra Formands-/næstformandsseminaret ved at klikke på billedet herunder.