Samarbejde mellem Ældre Sagen og DAB peger på tendenser
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Ældre Sagen og DAB indgik i 2021 et samarbejde med det formål at undersøge, hvordan man skaber en socialt velfungerende boligafdeling – til glæde for de ældre. I den anledning er der udført 15 interviews i store dele af landet, heraf er 11 gruppeinterviews. I alt er 69 personer interviewet. Undersøgelsen er endnu ikke helt færdiganalyseret, men tendenserne er interessante.
- Rigtig mange beboere giver udtryk for, at de skal bæres ud. De ældre, vi har talt med, er glade for at bo alment. De lægger vægt på, at ejendomskontoret spiller en vigtig rolle. Det giver tryghed, at de er til at komme i kontakt med, når vandhanen drypper. Flere deltagere taler usentimentalt om at blive alene, det er ikke bare en risiko, det er sandsynligt, og her er det godt at bo alment, for der er mulighed for fællesskab, siger Christian Jensen, tidligere formand i boligafdelingen Murergården og er en af initiativtagerne til projektet.
Lokale samarbejder
Fordi en stor del af Ældre Sagens målgruppe bor alment, kan det give mening at styrke de lokale samarbejder mellem boligafdelinger og lokale afdelinger af Ældre Sagen, viser samarbejdet.
- Grundlæggende har mange boligafdelinger fælleslokaler, der kan danne udgangspunkt for aktiviteter, der både kan styrke Ældre Sagen og boligafdelingerne. Vores undersøgelser peger i øvrigt på, at mange lægger vægt på naboskab som den vigtigste form for fællesskab, men også organiserede fællesskaber er vigtige – det ene udelukker ikke det andet. Ensomhed koster samfundet otte milliarder kroner årligt, og vi kan sammen gøre en forskel og få folk til at blive længere i egen bolig, siger Christian Jensen.
En ressource
Når ejendomsfunktionen bliver anset som en faktor, der giver tryghed for de adspurgte, er det et udtryk for ejendomsfunktionærerne værdi – praktisk og socialt.
- Det er nødvendigt at give fællesskaberne i boligafdelingerne en håndsrækning. Den almene sektor har 5.000 ejendomsfunktionærer, og man er nødt til at tænke ejendomskontoret ind som en social ressource i forhold til fællesskab og ensomhed, siger Christian Jensen og tilføjer, at undersøgelsen ikke er omfattende nok til at give et endegyldigt svar på velfungerende boligafdelinger, men at det er en begyndelse til et videre arbejde.
I de kommende udgivelser af DAB nyhedsbrev og de kommende måneder på dabbolig.dk vil du kunne læse mere om samarbejdet med Ældre Sagen.
- Cirka 220.000 mennesker over 65 år bor i dag i en almen bolig.
- Blandt Ældre Sagens medlemmer bor cirka 100.000 medlemmer alment.
- Ældre Sagen har 215 lokalafdelinger, så der er rig mulighed for samarbejder mellem boligafdelinger og Ældre Sagen.