Samarbejde med Ældre Sagen har et stort potentiale
Tekst og foto: Johnny Gudmand
I 2021 indgik Ældre Sagen og DAB et samarbejde, der gik ud på at undersøge, hvad beboere over 65 år forstår ved socialt velfungerende boligafdelinger. Baggrunden for samarbejdet er at skabe gode rammer for et stigende antal ældre og dermed en befolkningsudvikling, som går i retning af, at der bliver flere ældre. I 2040 forventes der at være dobbelt så mange over 80 år som i dag. Fra 270.000 i dag til 510.000 på mindre end 20 år. Det er omkring 80-års alderen, at mange oplever at blive alene eller få fysiske udfordringer.
- Kommunerne står over for nogle stigende krav til, hvad de skal levere, blandt andet på boligområdet, for hvordan kan og skal ældre bo i fremtiden, hvis vi skal drage omsorg for dem? Det var med det afsæt, at initiativtager Christian Jensen fra Murergården fandt på, at DAB og Ældre Sagen kunne interviewe de ældre og undersøge, hvad de almene boliger kan i samarbejde med Ældre Sagen, forklarer Carina Seifert, direktør for udvikling og strategisk samarbejde.
I alt har 69 personer i otte byer deltaget i interviews. Resultatet viste et tydeligt billede af, hvad de interviewede sætter pris på ved at bo alment. Noget overraskende blev der i besvarelserne udtrykt et ønske om at bo blandt børn, unge og familier frem for udelukkende at bo sammen med andre ældre. Dernæst nævnte mange ejendomsfunktionærernes praktiske og sociale værdi for beboerne som et vigtigt element i tilfredsheden med at bo alment
- Samarbejdet med Ældre Sagen har vist, at den almene sektor har mulighed for at arbejde tættere sammen med kommunerne om at løse udfordringen med at skabe gode rammer for de mange ældre, der kommer i fremtiden. Vi vil gerne gøre kommunerne opmærksomme på, at vi kan og vil hjælpe, siger Carina Seifert.
Mere end summen
Ældre Sagen har 215 lokalafdelinger, og sammen kan vi skabe nogle stærkere fællesskaber, end vi kan alene.
- Ældre Sagen har en organisering og en masse aktiviteter, som gør, at vi har potentiale til at få dannet nogle netværk, som kan blive meget stærkere, end vi kan alene. Boligafdelingerne har nogle rammer og også en organisering, som kan understøtte Ældre Sagens initiativer. Vores samarbejde er et godt eksempel på, at 2+2 kan blive til 5, siger Carina Seifert.
Næste skridt for samarbejdet bliver at finde ud af, hvordan Ældre Sagen og DAB kan arbejdere tættere sammen, for der er ”et kæmpe potentiale i samarbejdet mellem beboere og lokale foreninger”.
- Nu ved vi lidt om, hvad de ældre godt kunne tænke sig. Og vi ved, hvad vi hver især kan byde ind med. Derfor vil vi nu se på, hvordan vi kan afholde aktiviteter sammen. Det kunne være spændende at få nogle af Ældre Sagens lokalforeninger og boligafdelingerne til at arbejde sammen om aktiviteter. Vi skal invitere hinanden ind, siger Carina Seifert.