Sådan kommunikerer du med din ensomme nabo – hvis han er mand
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Der var et flot fremmøde i Beboerhuset i Sønderpark, Ringsted Almene Boligselskab, da Fællesskabsby inviterede deltagere i projektet og andre aktører til et oplæg med forskningsleder Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed. Svend Aage Madsens oplæg skulle give vejvisere i Fællesskabsby indsigt i mænds sundhed og nogle konkrete råd, de kan bruge, når de skal vejvise borgere ind i fællesskaber.
Chefpsykologen har i en lang årrække arbejdet med mænds sundhed og sygdomme og kender derfor din ensomme mandlige nabo rigtig godt. Han er formentlig med i den gruppe af mænd, der ikke har børn.
- Omkring 25 procent af mænd får ikke børn. Det er nok den målgruppe, der er størst behov for at række ud til. De er i en mere sårbar situation, end de nogensinde har været i vores samfund, når man kigger på forskellen mellem kønnene, fortalte Svend Aage Madsen.
Primært partneren
68 procent af mænd og 56 procent af kvinder lægger vægt på at leve med en partner. Samtidig gælder det, at når du spørger mænd, hvem de kan tale fortroligt med, så er det altid og måske udelukkende partneren. Kvinder svarer, at de kan tale med mange forskellige.
- Mange mænd har kun partneren at dele ting med, men rigtig mange mænd har jo ikke en partner. Det gælder særligt de kortuddannede, arbejdsløse mænd med den mindste indkomst, som har de dårligste relationer, sagde chefpsykologen.
Relationer beskytter
Men hvorfor er det overhovedet relevant i et større perspektiv, at mænd har færre nære relationer?
- På det fysiske område kan vi se, at du har omkring 50 procent bedre chance for overlevelse ved sygdom, hvis du har nære relationer. Samtidig ved vi, at den vigtigste beskyttende faktor mod at få psykiske problemer er at have nære relationer. Den vigtigste sårbarhedsfaktor er at være isoleret og alene. De nære relationer er man i mange sammenhænge enige om at kalde for den vigtigste faktor for trivsel. Har du nære relationer, er du i nogle fællesskaber eller ej? forklarede Svend Aage Madsen.
- Spørg meget om ”hvad”, ”hvornår”, ”hvor meget” og ”hvor ofte”. Giv eventuelt konkrete forslag eller opstil valgmuligheder, men læg op til, at han styrer selv.
- For eksempel ”Hvornår har du sidst været sammen med andre?”. Eller ”Hvem kan du bedst tale fortroligt med?”.
- Tænk også på, at mange mænd ikke bare på forhånd i tankerne har formuleret en masse ord om, hvordan de har det.
- Hvis du vil have en mand til at deltage i en aktivitet, så vis ham, hvad han får ud af at deltage, brug gerne billeder, der appellerer til mænd, og vær eksplicit.
Det er tre til fem gange så hyppigt, at mænd begår selvmord i forhold til kvinder. Dobbelt så mange har et alkoholmisbrug. Fem gange så mange lider af ludomani. Tre gange så mange er hjemløse. Der er altså grund til at gøre noget ved mænds dårligere relationer, men hvad? Løsningen handler blandt andet om kommunikation:
- Det er vigtigt at finde måder at spørge på. Hvis kvinder siger til hinanden, ”skal vi ikke ses?”, så mødes de tre timer i træk og snakker. Hvis du spørger en mand ”skal vi ikke ses?”, så siger han ”om hvad?, ”hvad skal vi lave?”. Det er to forskellige tilgange. Mænd tænker på at gøre noget, og så opstår relationerne, mens mange kvinder kan starte med det emotionelle møde fra starten.
Ti stille!
Efter at have forklaret vigtigheden af at få flere mænd med i fællesskaber, kom chefpsykologen med nogle gode råd til at snakke med de mænd, der har svært ved at sætte ord på, hvordan de har det:
- Det er vigtigt at gå nøgternt til samtalen. Du skal ikke spørge, om han føler noget eller er ensom. Det vil han bruge al sin energi på at berolige dig om, at han ikke er. - Vær tilbageholdende, og ti stille. Ti stille. Det kan godt være, der kommer mere, hvis man kan holde sin kæft. Men det er ikke altid let. Det er svært at tie stille, når nogen ikke har så mange ord. Det kan blive hektisk, og så er det i hvert fald stensikkert, at der ikke kommer noget. Det er vigtigt, at hvis han siger ”det vil jeg ikke snakke om”, så betyder det meget ofte, at han ikke har ord for det – at han ikke kan.
Hermed er nogle af Svend Aage Madsens guldkorn givet videre, og måske kan det bringe lidt flere mænd ind i fællesskaberne i boligafdelingerne.