Rheumpark bekæmper frost med saltlage og skåner miljø og pengepung
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Når frosten lægger sig på veje og stier i Rheumpark, Brøndby alm. Boligselskab, kører ejendomsfunktionærerne ud med saltlage i stedet for salt. Det er en løsning, der både gavner driftsøkonomien og miljøet.
- Vi hørte, at det var muligt at spare op til 80 procent salt ved at bruge saltlage i stedet, så derfor undersøgte vi løsningen. Jeg regnede på vores forbrug forleden. Vi kan have 500 liter saltlage med, og det er nok til at komme rundt i hele boligafdelingen. Her bruger vi omkring 100 kilo salt. Førhen brugte vi omkring et ton salt, fortæller ejendomsfunktionær Roan Blichfeldt.
Ud over et markant lavere saltforbrug, der både gavner økonomien og miljøet, oplever ejendomskontoret andre fordele ved at bruge saltlage.
- Vi har mange blomster og planter i boligafdelingen, og ved at bruge saltlage kan vi smide lage mere kontrolleret og undgå at ødelægge det grønne. Vi er en meget miljøbevidst boligafdeling, og når vi på denne måde kan gøre noget godt for miljøet, gør vi det, fortæller ejendomsleder Sten Brygger.
Pænere opgange
Det tager ejendomsfunktionærerne lige så lang tid som sædvanlig at bruge saltlage i stedet for salt, men det sviner meget mindre.
- Det sviner ikke lige så meget i opgangene, fordi beboerne ikke trækker så meget salt med ind. Maskinen har desuden koste, der kan køre baglæns, så vi kan køre helt hen til opgangen og trække sneen væk. Før brugte vi kost og skovl, og det tog længere tid, forklarer Roan Blichfeldt.
I Rheumpark har beboerne mulighed for at have husdyr, og også for dem er den nye løsning en fordel.
- Det er især godt for hundene, at vi ikke har saltflager liggende. Flagerne er ikke sunde for hundenes poter, siger ejendomsfunktionæren.
Multimaskiner
Det er en Hako Citymaster 600, ejendomskontoret bruger til at sprede saltlagen. Den er indkøbt via DAB’s indkøbsaftale med Hako Danmark sammen med en Hako Citymaster 1600 fejemaskine i 2019, fordi det gamle udstyr var nedslidt. Tilsammen har det kostet omkring 1,5 million kroner. Da ejendomskontoret var på udkig efter nye maskiner, var der særligt ét krav.
- Det har været vigtigt for os, at det var multimaskiner, så de kan bruges hele året. Det giver ikke mening at have en maskine, der står stille. Den ene maskine kan suge, feje og rydde sne. Den anden er en saltpålægger, snerydder, græsslåmaskine og vandingsmaskine, forklarer Sten Brygger.
Sparer tid
Førhen brugte ejendomskontoret vandslanger og spande, når afdelingens mange planter og blomster skulle have slukket tørsten. Saltpålæggeren kan hurtigt omdannes til en vandingsmaskine.
- Her kan vi køre rundt med 500 liter vand, og vi sparer meget tid ved at vande på denne måde. Før havde vi en ladvogn med spande på 10 liter, som vi så brugte, når vi for eksempel skulle vande træer. Vi er en grøn afdeling, og når vi fjerner et træ, planter vi et nyt, så vi har en del træer, der skal have vand, også det vi har fået af DAB, siger Roan Blichfeldt.