Opførelsen af seniorbofællesskabet Ydungaard kan begynde
Tekst: Johnny Gudmand. Illustration: Vilhelm Lauritzen
Når sommer bliver til efterår, kan Værløse almennyttige Boligselskab gå i gang med at opføre 36 ældreboliger i seniorbofællesskabet Ydungaard. Byrådet i Furesø Kommune gav i slutningen af maj grønt lys til opførelsen.
- Vi glæder os til at komme i gang med byggeriet. Vi har valgt at bygge netop et seniorbofællesskab, fordi der er et behov i kommunen, og fordi det er den slags boliger, der er efterspurgt. Alle er enige om, at seniorboliger er en god idé. Med byggeriet ønsket vi at skabe rammen for, at folk får et godt seniorliv i en boligafdeling, hvor de har mulighed for at dyrke fællesskabet. Det er hele grundtanken med byggeriet, der har et centralt beliggende fælleshus, forklarer Niels Teinhart, formand for Værløse almennyttige Boligselskab(VAB).
Bygget til fællesskab
Boligselskabet har samarbejdet med DAB om at finde frem til det helt rigtige projekt, og der ligger mange overvejelser i det byggeri, der nu kan begynde at tage form.
- Hele situationsplanen er bygget op om fællesskab. Seniorbofællesskabet Ydungaard bliver en klyngebebyggelse med et fælleshus, som alle boliger vender ind mod. Fællesskabet er det centrale, og det bliver åbne boliger med kig ud til de fælles grønne områder. Udearealet i midten skal være en fælles oase for beboerne. Der er energirigtige ruder, og facaderne er bygget med henblik på bæredygtighed. Byggeriet er superisoleret, og samtidig er der brugt lette trækonstruktioner, fortæller Jane Nelson, projektleder i DAB.
Byggeriet skal holde i rigtig mange år, og det er der taget hensyn til, især i udformningen af facaderne.
- De bliver udført i robuste overflader. De steder, hvor der kan forekomme mest slid, får facaderne indsat felter med teglbeklædning. Det er desuden et krav i lokalplanen, at boligerne er lyse og teglbeklædt, forklarer projektlederen.
Tilgængelighed
Ældreboligerne i boligafdelingen kommer til at leve op til gældende krav til tilgængelighed. Der vil blandt andet være niveaufri adgang og brede gangarealer.
- Der er tænkt over, at der skal være plads til at komme rundt, så beboerne har mulighed for at bo der i mange år, også når de måske har andre behov. Alle har adgang til en terrasse og en lille have, og den bølgede form i byggeriet giver mange kroge til ophold. Samtidig gør vi meget ud af beplantningen i både randzoner og øvrige grønne områder. Vi har også haft mulighed for at gøre tagene på skurene grønne ved at bruge Sedum-tage, fortæller Jane Nelson.
Forskud på fællesskabet
En interessegruppe har i omkring seks år samarbejdet med VAB om at få realiseret boligafdelingen, og gruppen har været meget engageret i at få det helt rigtige projekt.
- De kommende beboere har være rigtig gode til at komme med input. Vi har støttet op og blandt andet fortalt, hvad der er muligt ifølge lovgivningen. Det er beboerne, der skal drive fællesskabet, og jeg er sikker på, at den opgave er i trygge hænder. Gruppen har været i gang i seks år, og medlemmerne mødes allerede til sociale arrangementer af forskellig art, så det skal nok blive rigtig godt, fortæller Niels Teinhart.
Et byggeudvalg følger projektet til dørs, og medlemmer af seniorbofællesskabet Ydungaard er løbende inddraget i projektet og er desuden en del af byggeudvalget. Byggeriet går efter planen i gang i efteråret 2020 og forventes at stå færdigt i november 2021. Indflytning forventes at ske fra januar 2022.