Omstilling af varmekilder skal føre os i en mere bæredygtig retning
Tekst: Johnny Gudmand. Foto: Per R. Jensen
DAB har med strategien ”Bæredygtighed og beboerdemokrati” sat os for, at vi sammen med boligselskaberne skal bevæge os i en mere bæredygtig retning, styrke fællesskaberne og gøre det nemmere at være aktiv beboer eller beboerdemokrat. Her kan du få et indblik i nogle af de indsatser, vi har fokus på.
Grøn omstilling af boligafdelingernes varmekilder
Et ud af flere bæredygtige tiltag er ambitionen om at understøtte en omstilling af boligafdelingernes opvarmningskilder, så alle har 100 procent fossilfri opvarmning i 2030.
En stor del af Danmarks CO2-udledning stammer i dag fra opvarmning af boliger. Omstilling af opvarmningskilder anses samtidig som et af de nemmest opnåelige reduktionstiltag, da der allerede i dag findes gode alternativer til de CO2-udledende opvarmningskilder, der baserer sig på fossilt brændstof. DAB’s forslag til grøn omstilling af varmekilder bygger derfor primært på konvertering til varmepumper og fjernvarme.
Et stort flertal i Folketinget er blevet enige om, at Danmarks udledning af klimaskadelig CO2 skal reduceres med 70 procent i 2030, som et trin mod total CO-neutralitet i 2050.
- Opvarmning af boliger er en af de lavest hængende frugter – det er meget mere kompliceret at gøre for eksempel flytrafik og anden transport klimavenlig. Derfor skal vi være på forkant med den grønne omstilling. Både for dermed at bidrage til en mere bæredygtig hverdag, men også for ikke at blive hårdt ramt af stigende afgifter på de fossile brændsler som olie og gas, fortæller Lars Gissel, energichef i DAB.
Vi er allerede godt på vej, da omkring 87 procent af boligafdelingerne i dag er forsynet med fjernvarme eller varmepumper. Dog er cirka 6.000 lejemål fordelt på 110 boligafdelinger opvarmet ved gas og olie. Den samlede udgift for at konvertere de resterende boliger anslås til omkring 250 millioner kroner. Men konverteringen forventes samtidig at give direkte energibesparelser på omkring 15 millioner kroner om året, hvilket svarer til en tilbagebetalingstid på godt 16 år. Konverteringen anslås at indebære en årlig reduktion af CO2-udledningen på 12.000 tons.
Boligafdelingerne vil blive præsenteret for en plan for, hvordan afdelingernes opvarmningskilder kan omstilles til 100 procent fossilfri opvarmning.
Vi kommer med forslag – I træffer beslutningerne
Beboerdemokratiet har altid haft en helt central rolle i DAB. Det er beboerdemokratiet, der beslutter boligselskabernes og -afdelingernes retning, og DAB’s opgave er at komme med forslag, som vi mener kommer beboerne og boligafdelingerne til gavn.
Det er med respekt for det udgangspunkt, de nævnte forslag til indsatser skal læses.
Din boligafdeling kan søge tilskud til projekter
DAB har årligt afsat en pulje på en million kroner til at støtte projekter, der bidrager til strategiens fokus på bæredygtighed og stærke fællesskaber. Strategiudvalget forvalter puljen, og indtil nu er syv ansøgninger, der fremmer bæredygtighed og beboerdemokrati, godkendt.
Boligafdelingerne har fået tildelt tilskud på 7.000 - 40.000 kroner til projekterne, som blandt andet tæller et terrasseprojekt, hvor biodiversitet og fællesskab er tænkt ind, og et projekt med blomsterenge og små stier gennem et hav af blomster.
Strategiudvalget modtager løbende ansøgninger, og du finder ansøgningsskemaet under fanen Bæredygtighed i toppen af siden.
- Vi vil styrke og bygge videre på de gode erfaringer vi allerede har opnået med at uddanne fællesskabsambassadører. De får redskaber til, hvordan fællesskaber kan gøres organisatorisk bæredygtige, og hvordan de kan få flere beboere med. Bagefter indgår de i et netværk på tværs af boligafdelinger. Det en indsats, der gør en forskel, hvilket fremgår af VIVE’s evaluering
- Vi oplever efterspørgsel på viden om, hvordan der kan skabes plads til biodiversitet i boligafdelingerne, og hvordan den vilde natur kan inviteres ind i boligafdelingen. Det gælder ikke kun på fællesområderne, men også hvordan beboerne selv kan fremme biodiversiteten i egne haver eller på altanen. Vi sætter med indsatsen ”Bo med Natur” blandt andet gang i en kampagne, hvor deltagende afdelinger får tilsendt en pose frø til 100 kvadratmeter blomstereng og en vejledning til etablering og drift