Nyttehaver er ikke til pynt
Tekst og foto: Julie Grothen
Sidste år høstede René Nilsson 35 kilo kartofler i sine højbede i Sibeliusparken, Rødovre alm. Boligselskab. Edith Kristensen, som har nyttehaven ved siden af hans, dyrker også kartofler, men naboens høstudbytte kan hun ikke konkurrere med - og det gør ingenting.
- Vi har kendt hinanden i mere end 30 år. Vi har et godt makkerskab, siger Edith Kristensen. Hun har haft nyttehave siden begyndelsen.
- Der blev udlagt til haver, et års tid efter byggeriet var færdigt, så de har været her i 34 år. Jeg havde en dreng på tre et halvt år dengang, og jeg syntes, han skulle lære, hvor maden kom fra. Der var en sandkasse ved siden af, så han kunne lege, imens jeg var i haven, fortæller hun.
150 kroner om året
I dag er der 20 nyttehaver tre forskellige steder i boligafdelingen. Nogle haver er forsynet med højbede, andre steder planter beboerne direkte i jorden. Medlemmerne i nyttehaveklubben betaler 150 kroner om året, som går til vand, fælles redskaber og det årlige fællesmøde.
- Vi er et udvalg, som består af tre personer og en suppleant. Vores opgave er at indkalde til årsmøde, og vi sørger for at fordele haverne og snakker med folk, hvis ukrudtet er nået til hovedhøjde, siger Edith Kristensen, der er formand for Nyttehaveudvalget.
Ud over kartofler er jordbær og løg blandt de mest populære afgrøder, men beboerne bestemmer selv, hvad de vil have i jorden. Det er også tilladt at have et lille fliseareal med plads til bord og stol.
- Det er ikke skønhedshaver, det er praktiske haver med grøntsager og blomster, siger Edith Kristensen.
Judith Eskelund har kanin, så i hendes have er mælkebøtter ikke ukrudt. I det hele taget går hun op i at bruge de ressourcer, der er.
- Lidt ukrudt giver også plads til pindsvin og insekter, siger Judith Eskelund, der også har samlet lidt kvas i bagenden af haven af samme grund.
Verdens navle
Det vigtigste ved nyttehaverne er hyggen og fællesskabet. Havefolket deles om frø og planter, for hvis en har for meget, kan det være en anden har lyst til at få det.
- Vi synes jo, det her er verdens navle. Og under corona har det betydet rigtig meget, at vi har kunnet gå herude og snakke. Vi mødes og får en sludder og løser de praktiske problemer på den måde. Vi stikker hovederne sammen. Vi kender hinanden og har et godt forhold, siger Edith Kristensen.
Tre tips om nyttehaver fra Nyttehaveklubben i Sibeliusparken:
1) Spring ud i det!
2) Planlæg om I vil have højbede eller flad jord, og hvor meget plads der skal være.
3) Find ud af, hvad reglerne skal være, så I undgår uvenskaber.