Ny effektiviseringsaftale
Den nye effektiviseringsaftale ligner den fra 2016, men tager samtidigt hensyn til en del af de emner, som både BL og DAB har peget på.
Effektiviseringsmål 2021-2026 er sat til 1,5 milliarder kroner samlet set for hele branchen (i forhold til 2014). Branchen skal desuden opnå energibesparelser for 300 millioner kroner.
Der vil ske en reducering af effektiviseringskravet med det, som sektoren har sparet over målet for 2020. Denne besparelse kendes først, når alle 2020 regnskaber er indberettede til Landsbyggefonden til sommer.
Læs aftalen og uddybende bilag her
Med i aftalen er en væsentlig hensyntagen til de afdelinger, som gennemfører helhedsplaner, og hvor der derfor er øgede udgifter på nogle af de konti, der indgår i effektiviseringsmålingen. Således vil der blive taget stilling til mulig kompensation i beregningerne for de selskaber/afdelinger, hvor helhedsplaner og lignende betyder øgede udgifter på de omfattede konti dels midtvejs i perioden i 2023 og dels ved afslutningen i 2026.
Det understreges (igen) i effektiviseringsaftalen, at det er selskabet, der har ansvaret for effektiv drift, og at kommunen skal føre tilsyn. Styrkelsen af kommunens tilsyn skal ske via styringsdialogen. En arbejdsgruppe skal se på styringsrapporterne for at optimere disse. Der indføres den stramning, at der bliver pligt til, at afdelinger, der over en årrække har lave effektiviseringstal, skal pålægges obligatoriske handleplaner for effektiviseringen, og som skal drøftes på styringsdialogen. Det er med i aftalen, at temaet for styringsdialogen i 2022 bliver indkøb, da det forventes, at der et effektiviseringspotentiale i forhold til indkøb.
DAB vil løbende komme med yderligere information og rådgivning til de administrerede selskaber.