Nedrivningen af ikoniske højhuse i Brøndby Strand er nu i gang
Tekst: Johnny Gudmand. Foto: Johnny Gudmand og Pia Jeppesen
Historien om nedrivningen af fem af de 12 ikoniske højhuse i Brøndby Strand Parkerne er en historie om nødvendighed. Hverken beboerne, boligselskaberne eller administrationsselskaberne havde et ønske om nedrivning. Desværre viste undersøgelser i 2010, at de fem højhuse indeholdt for meget pcb til beboelse. En renovering ville ikke både kunne være teknisk forsvarlig og økonomisk ansvarlig. Det var derfor udelukkende af nødvendighed, at beboerne i de tre berørte boligafdelinger i 2017 stemte ja til nedrivning.
I slutningen af august gik nedrivningen af det første højhus i gang efter mange års planlægning. Højhuset er et af to, DAB administrerer på vegne af Brøndby alm. Boligselskab, og starten på nedrivningen blev passende markeret på en dag med gråvejr og let regn. Det var DAB’s administrerende direktør, Ole Jacobsen, der bød velkommen til markeringen.
- Heldigvis er det ikke alle de høje huse, som må rives ned, men det er dog en væsentlig del af områdets udtryk, der med igangsættelsen i dag forandres for altid. Vi taler om et boligområde med lange ventelister, et utroligt stærkt lokalt engagement og fællesskab, og det er helt på sin plads at tale om den særlige ånd, der har knyttet sig til området her. Derfor er dagen i dag også en markering og ikke en fejring, siger direktøren.
Meget sørgmodigt
Med nedrivningen bliver skylinen i Brøndby Strand ændret for altid, men endnu vigtigere: beboere har været nødt til at flytte fra de hjem og fællesskaber, de har trivedes i – nogle i rigtig mange år.
- Det bliver meget mærkeligt og tomt, når de er væk. For os, der bor her, har rækken af højhuse været kendetegnet for hjem, som man har kunnet se på lang afstand. Det er meget sørgmodigt, at de skal rives ned, men det kan desværre ikke være anderledes. Vi er nødt til at se fremad og på de store planer og visioner, som både vores boligorganisationer og kommunen er i gang med for at udvikle bydelen til et endnu bedre sted at bo, siger Christian Bundgaard, der er formand for afdelingsbestyrelsen i Rheumpark, Brøndby alm. Boligselskab.
Et element ad gangen
De fem 16-etagers højhuse bliver revet ned et betonelement ad gangen. Hvert betonelement bliver skåret fri fra resten af huset og hejses ned med en tårnkran.
- Det bliver, ligesom dengang husene blev bygget og sat sammen, et element ad gangen. Nu er det bare den anden vej, så de tonstunge betonstykker skal hejses ned i stedet for op. Det bliver danmarkshistoriens til dato største nedrivning, der skal udføres på den her måde, forklarer Nico Jørgensen, der er projektleder for nedrivningen hos Kingo Karlsen.
Valget af nedrivningsmetoden er sket ud fra, at den er skånsom, har en høj grad af sikkerhed og gør en hverdag i området mulig for beboerne i de tre berørte boligselskaber.
- Vi skal sikre, at sikkerheden er helt i top for de beboere, der stadig bor tæt ved højhusene, og den hverdag, der jo fortsætter lige på den anden side af byggepladshegnet. Samtidig er nedrivningsmetoden planlagt efter, at vi skal støje og støve så lidt som muligt. Dog er det vigtigt at understrege, at det selvfølgelig stadig vil kunne ses og høres, at vi river 16-etagers betonhuse ned. Det kan desværre ikke gøres uden gener, siger projektlederen.
Alle fem højhuse vil efter planen være revet ned i slutningen af 2023. Det er endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med de tomme grunde, højhusene efterlader. Boligorganisationerne, der ejer grundene, er i tæt dialog med Brøndby Kommune om mulighederne for udvikling af hele Brøndby Strand-området.
Se video nedenfor og billedgalleri nederst.
- Højhusene Albjergparken 2 og Albjergparken 6 hører under boligorganisationen Brøndby almennyttige Boligselskab v. DAB
- Højhusene Albjergparken 1 og Tranumparken 2 hører under boligorganisationen PAB v. FA09
- Højhuset Tranumparken 1 hører under boligorganisationen Tranemosegård v. BO-VEST