Naturfamilier gav børn og voksne en god oplevelse i Ravnekrogen
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Allerede på vej mod det grønne område ved Ravnekrogen i Værløse, var der flere hints om, at noget særligt var på færde søndag den 5. maj. En umiskendelig duft af bål fyldte luften, og et lille skilt ved boligafdelingens parkeringsplads med en endnu mindre pil pegede mod projekt ”Naturfamilier”. Projektet går kort fortalt ud på, at Danmarks Naturfredningsforening sammen med Nordea-fonden vil have flere børnefamilier ud i naturen. Det sker ved hjælp af lokale Facebook-grupper, hvor der bliver skabt netværk for familier, der kan mødes om naturoplevelser på forskellig vis.
Og der var i den grad mulighed for at få en på opleveren ved arrangementet i Ravnekrogen. Her havde beboere været tidligt i gang sammen med medarbejdere fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) for at gøre klar til Naturfamilier-arrangementet, der fandt sted fra klokken 11 til 13. Der var mulighed for at bage pandekager over bål, snitte sin egen blyant, røre ved udstoppede dyr, natur-bingo og meget, meget mere.
Naturvejleder Peter Laurents fra DN hjalp børnene med blyanter og bål. En af hans fornemmeste opgaver er at afvikle denne type arrangementer, udover at han har kontakt til lokale ambassadører.
- Det at være i naturen er med til at modvirke stress. Det får også konfliktniveauet i en børnefamilie til at dale. Natur er sundt for alle. I dag anbringer vi vores børn i mange timer, og samtidig er vi en voksengeneration, der er blevet fremmedgjort over for naturen. Det er nemmere at tage dem med i indkøbscenteret. Det er det, vi prøver at ændre med projektet her, der har kørt siden 2019. Naturen kan samle os på tværs af generationer. Vores mission er at gøre det så simpelt og ukompliceret som muligt for børnefamilier at få noget ud af naturen. Jeg mener jo, at alle børn har krav på en naturvejleder. Altså ikke en som mig, men bare et menneske, der vil tage dem i hånden og lære dem om natur, forklarer Peter Laurents.
Stort potentiale
Samarbejdet mellem Danmarks Naturfredningsforening og DAB er nyt, og formålet er at få børnefamilier i de administrerede boligafdelinger til at bruge naturen mere. Det er Aktive fællesskaber i DAB, der er tovholder på samarbejdet.
- Rigtig mange boligafdelingerne har fantastiske omgivelser, som kan danne rammen om fællesskaber. Naturfamilier kan samle børnefamilier på en måde, som eksempelvis banko i en boligafdeling ikke kan. Det kræver bare, at der er nogle familier, der har lyst til at mødes om at lave bål, kigge på insekter, lave naturbingo eller noget andet sjovt i naturen. Det kræver meget lidt, og som børnefamilie er det bare om at tage fat i sin bestyrelse, så hjælper Aktive fællesskaber tiltaget på vej, siger Michael Wulff, chefkonsulent i Aktive fællesskaber.
Et stort fokusområde
Nordea-fonden har støttet projektet igennem to faser, og der er nu over 100 Naturfamilie-grupper på landsplan med 14100 aktive naturfamilier. Der er flere gode grunde til, at fonden har støttet projektet siden 2019.
- For det første er det godt for børnene at bevæge sig, og det får de rig mulighed for i naturen, og for det andet er fællesskaber sunde. At få flere ud i naturen er desuden et af fondens store fokusområder. En grøn plet i et boligområde kan give den første naturoplevelse, og blive til en trædesten til flere naturoplevelser i større natur. Samarbejdet med den almene sektor er interessant, fordi vi kan nå en masse familier, hvis de får kendskab til projektet. Det er en stor målgruppe, og vi vil gerne have, at projektet bliver udbredt til glæde og gavn for så mange som muligt. Jeg håber, at deltagerne i dag spreder budskabet, og at DAB også gør det. Det her projekt giver mennesker gode oplevelser med hinanden og naturen, siger Lene Rydal Jørgensen, seniorprojektkonsulent i Nordea-fonden.
En måde at mødes
Trine Pedersen er afdelingsformand i Ravnekrogen, og hun er en af dem, der har været tidligt i gang sammen med bestyrelsesmedlem Migno Skovgaard. Bestyrelsen i Ravnekrogen har gjort en stor indsats for mere fællesskab i afdelingen. DAB’s Strategiudvalg har støttet afdelingen med 10.000 kroner til bål-aktiviteter.
- Naturfamilier-arrangementet i dag er det første i en række af bål- og naturarrangementer her i boligafdelingen. Vi prøver på forskellig vis at skabe mere fællesskab i afdelingen. Der har været et flot fremmøde i dag, og folk har hygget sig med naturen som ramme. Oplevelser i naturen er også en måde, hvor beboere i en boligafdeling kan mødes med folk uden for afdelingen, siger Trine Pedersen.
Kontakt Michael Wulff på miwu@dabbolig.dk hvis du bor i en DAB-administreret boligafdeling og vil vide mere om Naturfamilier.