Når de fælder et træ i Kildebakkehuse, så planter de et nyt
Tekst og foto: Julie Grothen
For otte år siden måtte tre gamle bøgetræer, der stod på en plæne i Kildebakkehuse, lade livet. Det ene af træerne var sygt og råddent, og desuden havde træerne vokset sig så store, at de var til gene for beboerne i de omkringliggende boliger.
Men fældningen af de tre gamle træer er ikke enden på historien. For i deres sted blev der plantet tre nye prydkirsebærtræer.
- Vi har en uskreven regel om, at hver gang vi fælder et træ, så planter vi et nyt. De tre træer, vi plantede, bliver ikke større end de er nu. Ved genplantning skal man sikre sig, at det ikke er de samme store træer, som bliver for voldsomme, siger Morten Døj Jørgensen.
Der står flere gamle og unge træer i området mellem nogle af afdelingens rækkehuse, hvor der også er etableret en lille naturlegeplads.
- Det er jo ikke nogen skov, men det kalder vi det selv. For når der står mere end fire træer, så er det jo flot. Om sommeren giver det en god fornemmelse. Der er et rum herinde med et løvdække, der klæder afdelingen utrolig flot, siger afdelingsformand Torben Andersen.
De rigtige sorter og placeringer
I løbet af de seneste 10 års tid har Kildebakkehuse plantet mellem 10 og 15 nye træer. Heriblandt et kirsebærtræ som en del af kampagnen ”Plant et træ” i 2019.
- Der blev tyndet ud i træerne for 12-13 år siden for at gøre plads til legepladsen, og så har vi plantet nye træer flere andre steder i afdelingen for at kompensere, forklarer Morten Døj Jørgensen.
Han tilføjer, at det er en god idé at tænke langsigtet, når man beslutter sig for at plante nye træer.
- Vi skulle sørge for at finde nogle træer, der ikke bliver lige så høje som bøgetræerne. Der har Musse Runov fra Landskab været god til at hjælpe med at finde de rigtige sorter og de rigtige spots, de kan stå på, hvor de ikke kommer til at genere. Det ville være at skyde sig selv i foden at plante lige foran et vindue, siger Morten Døj Jørgensen.
Nyt at tænke på biodiversitet
Træer bidrager også til biodiversitet, fordi de er levested for både dyr, insekter og andet liv.
- At tænke på biodiversitet er nyt her i afdelingen, men vi har fået frø-posen fra DAB, som vi skal finde et sted at så, siger Morten Døj Jørgensen.
Afdelingsformand Torben Andersen fortæller, at der er kig på et areal, som egentlig tilhører ejerforeningen, som er nabo til Kildebakkehuse, men som ejendomskontoret i årevis har sørget for at slå græs på.
- Jeg skal have fat i dem for at høre, om det også kan være i deres interesse, at vi sår blomsterengen der, siger Torben Andersen.
Bo med Natur
Træerne bidrager positivt til klimaregnskabet, og samtidig giver de karakter og variation til boligafdelingen. Landskab i DAB samarbejder med boligafdelinger om, hvordan de kan værne om træerne. Det kan for eksempel være ved at udarbejde en træudviklingsplan for boligafdelingen. Læs mere om Landskab i DAB her