Medarbejdere arbejder med biodiversitet på tværs af afdelinger
Tekst og foto: Julie Grothen
Gode levevilkår for bier, sommerfugle og andre insekter er noget, som mange grønne medarbejdere arbejder for hver eneste dag. Det giver mening for biodiversiteten, når vi gør de grønne områder i boligafdelingerne til attraktive levesteder.
Grønne korridorer
I 2022 skrev Lyngby alm. Boligselskab under på ”Charter for Biodiversitet i Arealplejen”, som er udarbejdet af Lyngby-Taarbæk Kommune i et tæt samarbejde mellem grundejere og andre interessenter. Charteret indeholder principper for samarbejde, vidensdeling, fælles uddannelse af driftsmedarbejdere og et målrettet arbejde for, at det vilde dyre- og planteliv kan få værdifulde levesteder.
- Boligselskaberne står for forvaltningen af mange grønne områder med stort potentiale for mere natur og biodiversitet. Vi har meget ofte natur lige uden for vores bolig, og det giver god mening at lade den natur koble sig til de andre naturområder i kommunen gennem grønne korridorer så vi kan styrke biodiversiteten på tværs af matrikelgrænserne, siger Ziff Hansen, landskabsarkitekt i DAB
Kan ikke fortsætte, som vi plejer
Selskabsformand Preben Mac er ikke i tvivl om, at Lyngby alm. Boligselskab har en vigtig rolle at spille.
- Vi skal jo gøre noget for biodiversiteten. Vi kan ikke fortsætte, som vi plejer. Da jeg var knægt, og vi kørte i bil tværs over Sjælland, var der masser af maste insekter på ruden – det er der jo ikke dag. Jeg sidder med i bæredygtighedsudvalget i kommunen, og her repræsenterer jeg de almene boligselskaber. Da der blev udarbejdet et charter for biodiversitet, var det naturligt, at vi skulle deltage, siger Preben Mac.
Erfa-gruppe blandt medarbejderne
Arbejdet med biodiversitet i boligselskabet er forankret blandt de medarbejderne, der har den faglige kompetence på tværs af afdelinger.
- I Lyngby alm. Boligselskab er der nogle fremsynede ejendomsmestre og -ledere, som gerne vil se at deres medarbejdere vokse. Derfor har de nedsat en erfa-gruppe om biodiversitet for medarbejdere på tværs af boligafdelingerne, fortæller driftschef Dennis Bacchus Jørgensen og tilføjer:
- De dygtigste mennesker skal løse opgaven. Med i gruppen er medarbejdere, der arbejder i de grønne områder, som skal lave en strategi for bæredygtighed og en handlingsplan, der skal få strategien til at leve i afdelingerne.
Strategi og handlingsplan
Fem af de grønne medarbejdere, Tommy Pedersen, Lene Jørgensen, Kenny Laceda Andersen, Thomas Riber Andersen og Mikkel Bay Haugaard, har sat sig for at definere nogle fælles punkter for alle afdelinger i Lyngby alm. Boligselskab. Til det arbejde har de fået assistance fra landskabsarkitekten.
- Til efteråret skal selskabet skrive under på den biodiversitetsstrategi, vi bliver enige om, og vi skal lave en handlingsplan ud fra strategien, der bliver til et værktøj, som vi kan ”have i hånden”, fortæller Mikkel Bay Haugaard.
Områder med hjemmehørende arter
Meningen er, at selskabet skal forpligte sig til at efterleve punkterne i strategien. Det handler blandt andet om at kortlægge niveauet for biodiversitet i de grønne områder.
- Vi forestiller os blandt andet, at vi laver en zoneringsplan, for hver enkelt boligafdeling i selskabet, hvor vi afmærker, hvor i de grønne områder, der er – og ønskes - en høj prydværdi, med intensiv drift og områder, f.eks. randzoner, hvor vi holder driften på et minimum og har fordring af biodiversitet for øje, forklarer Ziff Hansen.
Når afdelingerne får defineret de forskellige områder, bliver det også muligt at lægge en biodiversitetsplan for, hvordan den enkelte afdeling skal arbejde med at skabe gode betingelser for planter og insekter.
- Det vil også betyde, at hvis vi bliver nødt til at fjerne beplantning fra en zone med høj biodiversitet, så skal vi finde et andet sted til det – altså et erstatningsområde med tilsvarende biodiversitet, siger Mikkel Bay Haugaard.
Vil bedre kunne gå i dialog
Erfa-gruppen taler også om at få en fast strategi for, hvad der skal til, før træer bliver fældet, og om der skal plantes nye. Det er et område, hvor der er mange forskellige interesser på spil.
- Det er jo svært at definere værdien af fx. gamle træer i forhold til værdien af, at have et sted at parkere sin bil. Derfor vil vi gerne udvikle det her værktøj, så man tænker sig om en ekstra gang, før man nedlægger et beplantet område eller fælder træer af hensyn til funktionskrav, siger Ziff Hansen.
- Med en strategi vil vi bedre kunne gå i dialog. Og vi er nok ikke de eneste, der kan sidde i de her dilemmaer, siger Mikkel Bay Haugaard.
Erfa-gruppen arbejder videre med de mange idéer. Nogle af de ting, de drøfter, er muligheden for at få mere uddannelse i biodiversitet, og hvordan de bedst kan samarbejde med afdelingsbestyrelserne om biodiversitet. Både biodiversitetsplan og handlingsplan skal præsenteres for selskabsbestyrelsen, som skal godkende dem til efteråret.
Glad for medarbejdernes entusiasme
Preben Mac glæder sig over, at selskabet har kunnet trække på den store viden i Landskab i DAB, og at medarbejderne gerne vil arbejde for bæredygtighed.
- Jeg er så glad for, at der en entusiasme blandt de ansatte. Det er dem, der skal sørge for nogle bedre muligheder for insekter og dyr at leve i, siger Preben Mac, der håber, at beboerdemokraterne tager godt imod initiativet.
- Jeg håber også, at afdelingsbestyrelserne kan se, at alt ikke skal være så velplejet. Vilde områder ser nok lidt uplejet ud, men det skal vi nok til at vænne os til, så vi kan få nogle grønne korridorer, siger Preben Mac.