”Med de gaspriser vi har nu, er det en guldgrube at omlægge”
Tekst Johnny Gudmand Foto: Flemming René Jørgensen
Gaspriserne er på himmelflugt i øjeblikket, og der er ingen grund til at tro, at priserne ikke også i fremtiden vil stige. Energi i DAB har længe arbejdet sammen med boligafdelingerne om at få omlagt til både mere grønne og rentable løsninger end opvarmning med gas, eller endnu værre olie. De høje gaspriser gør nu omstilling til fjernvarme eller varmepumper endnu mere fornuftig.
- Med de gaspriser vi har nu, er det en guldgrube at omlægge. 87 procent af de DAB-administrerede boligafdelinger opvarmer med fjernvarme eller varmepumper, mens godt 6.000 boliger fordelt på 100 boligafdelinger bliver opvarmet med olie eller gas nu, enten kollektivt eller individuelt. Det vil koste omkring 230 millioner kroner at omlægge de sidste, og tilbagebetalingstiden er ud fra de nuværende gaspriser kun otte år. Olie har altid været en dårlig forretning, så opvarmer du med det, kan det stort set altid betale sig at omlægge, forklarer Lars Gissel, energichef i DAB.
Energi har udarbejdet en råplan, som i 2022 udmønter sig til specifikke planer med langtidsbudgetter for de 100 boligafdelinger.
- Det er jo beboerne, der på afdelingsmødet skal vedtage at omlægge varmekilden, men der er ingen tvivl om, at lovgivningen skubber på omlægning, og det samme gør stigende priser og afgifter, siger energichefen.
Kun bedre med tiden
Danmark skal være CO2-neutral i 2050, og i 2030 skal vi have reduceret vores CO2 med 70 procent.
- Opvarmning af boliger er en lavthængende frugt, og projekterne er lige til at gå i gang med. Det er både en god forretning og godt for klimaet. Forretningen bliver bedre og bedre med tiden, fordi gaspriserne automatisk vil blive presset opad af politiske årsager og ønsket om at nå i mål, siger Lars Gissel.
På størrelse med en kassevogn
I Asminderød har Lystholmvænget sagt ja til at få omlagt individuelle gasfyr. I stedet skal varmepumper centralt placeret i boligafdelingen sørge for at levere varme til beboerne. Det er store varmepumper på størrelse med en kassevogn hver især.
- Ideen opstod for fire-fem år siden, da de nuværende gasfyr i både Lystholmvænget og vores naboafdeling Lillevang er utroligt dyre at vedligeholde og svære at få reservedele til. Vi arbejdede fra starten med en fælles gasfyrs-løsning, men blev overhalet af udviklingen. Sammen med Lillevang var vi i 2020 ude at se et luft til vand-anlæg ved et plejehjem i Holbæk, og vi blev alle hurtigt enige om, at varmepumper var den rigtige løsning. Herefter udarbejdede bestyrelserne hver især sammen med Lars Gissel forslag, vi kunne forelægge for beboerne. Naboafdelingen får også deres varmepumpe-løsning, fortæller Flemming René Jørgensen, afdelingsformand i Lystholmvænget.
Opbakningen til at erstatte de individuelle gasfyr i de 200 boliger i Lystholmvænget var stor på afdelingsmødet 31. maj 2021. Her var der 68 stemmer for og 10 imod.
- Vi har valgt at omlægge, fordi det er vedvarende energi – en grøn løsning. Vi håber med denne omlægning også at få en økonomisk langsigtet løsning, fortæller Flemming René Jørgensen.
Omlægningen i Lystholmvænget har en estimeret entreprisesum på omkring 21 millioner kroner. Den slags estimater kan dog variere, når entreprenørerne har budt. Lånet er optaget og godkendt hos Fredensborg Kommune, og lige nu afventer afdelingen godkendelse af selve projektet, placering af varmepumperne og rørføringen.
Inden jul vil der efter planen være afholdt orienteringsmøde for beboerne, og efter nytår går projektet i gang. Det er forventningen, at det er færdigt ved udgangen 2022.
Fastlåsning betaler sig
DAB har fokus på at lave aftaler med leverandørerne af el og gas, så priserne bliver fastlåst og giver beboerne nogle mere faste udgifter at forholde sig til.
Den 31. december 2020 fastlåste vi prisen for 30 millioner kWh el tre år frem. Tilsvarende blev fem millioner kubikmeter gas fastlåst for perioden 2021 - 2023.
- Vores faste elpris er en krone under markedsprisen pr. kWh. På gas er den omkring fem kroner under markedsprisen per kubikmeter. Det giver en besparelse på 30 millioner kroner på el og 25 millioner kroner på gas, eller samlet 55 millioner kroner i perioden. Vi er glade for, at det viste sig at være en god beslutning af fastlåse, og med de stigende priser har det vist sig at gavne beboerne meget, men vi gjorde det for at kunne give beboerne en fast pris at forholde sig til. Det er rart, når der ikke er for stort udsving i aconto-regningen, siger Lars Gissel.
Kontakt energi@dabbolig.dk, hvis du vil vide mere om omlægning af varmekilder.