Lokal Stop Madspild-butik i Værebro Park er en succes
Tekst og foto: Julie Grothen
- Jeg synes, det er en succes.
Sådan siger Steen Ove Hansen, medlem af afdelingsbestyrelsen i Værebro Park og en af de frivillige bag Stop Madspild-butikken i Værebro Centeret. Siden første åbningsdag den 21. december 2022 har omkring 15 frivillige sørget for, at der tre gange om ugen bliver uddelt mad, der er til overs fra lokale supermarkeder.
- Der kommer mellem 30 og 70 mennesker hver gang. Vi kan jo ikke garantere, hvor mange varer vi har. Men vi har fundet en måde, hvor vi får det fordelt, fortæller han.
En glad smiley
Når butikken åbner hver mandag, onsdag og fredag klokken 16, har de frivillige allerede udført det største arbejde. Nogle af de frivillige, som har bil, har hentet varer i tre lokale supermarkeder. De har tjekket alle varer efter og udfyldt den dokumentation, som fødevaremyndighederne kræver, og de har fordelt madvarerne i kasser, som ligger klar i butikken.
- Vi møder halvanden times tid før åbningen. Det, vi bruger mest tid på, er at notere. Fødevarestyrelsen skal vide, hvilke varer vi rent faktisk får, hvor meget og fra hvem. Vi bruger mere tid på at dokumentere end på noget andet. Men det giver mening, og vi har også en glad smiley, fortæller Steen Ove Hansen.
Tålmodig kø
10 minutter før butikken åbner, kan de fremmødte kunder trække et nummer fra posen, som frivillig Disa Ryel i dag går rundt med. Mange er stamkunder og ved, hvordan det fungerer. De omkring 30 kunder, som er mødt op denne onsdag, venter tålmodigt. De bliver lukket ind fem-seks stykker ad gangen, og de frivillige står klar iført blå handsker og byder kunderne velkommen.
- Kunderne bestemmer selv, hvad de vil have. Hvis vi lavede en pose til dem, så ville det jo give madspild, hvis der var nogle varer, de ikke kunne bruge, fortæller Kirsten Piil, der både er frivillig og beboer i Værebro Park.
Kunderne tager en kurv og går rundt til de frivillige, som deler ud. I dag er der blandt andet brød, bananer, æbler, kartofler, hvidløg, yoghurt, appelsiner, ananas og mere frugt og grønt i butikken. Dagens lækkerbisken er en kasse med 100 træstammer.
De frivillige er optagede af, at deres uddeling både hjælper med at reducere madspild og samtidig sikrer, at mennesker, som måske ikke har så stort et økonomisk råderum, får gode madvarer ganske gratis. Derfor holder de også styr på, at der er nok til alle, som er mødt op.
- Vi skal støtte miljøet. Og så kan vi give lidt ekstra, til dem der mangler, siger Fina Berger, som har boet i Værebro Park i 50 år.
Hun har altid været engageret i bæredygtighed og genbrug, både i sit arbejde som pædagog, som kunstner og som frivillig, blandt andet i Værebro Parks nyttehaver.
Finder løsningerne sammen
De frivillige i Stop Madspild-butikken har fordelt vagterne mellem sig, så ingen skal møde alle tre dage om ugen. Vagtplanen tager også højde for, at de frivillige kan være forhindrede i at møde op, så er der en reserve klar. Der er ingen formand eller leder af butikken, men opgaverne er fordelt, og de frivillige finder løsningerne sammen.
- I marts havde vi et socialt arrangement for de frivillige med mad og drikke. Vi lærte hinanden at kende og fik snakket tingene igennem. Det er også vigtigt, for vi er jo meget forskellige mennesker, og vi bestemmer allesammen, siger Kirsten Piil.
Efter 20 minutters tid har alle kunder forladt butikken med deres medbragte poser godt fyldt op.
- Når vi har delt ud, er vi trætte, men det er det værd, for vi oplever sådan en taknemmelighed, fortæller Kirsten Piil.
Kom ned og se, hvordan det fungerer
Der findes 29 Stop Madspild-butikker rundt i landet. De er drevet 100 procent af de lokale frivillige på initiativ af den sociale madspildsorganisation ”Stop Spild Lokalt”. Hvis du kunne tænke dig at være med til at starte en Stop Madspild-butik, så er det en god idé at opsøge en af de eksisterende butikker.
- Kom ned og se, hvordan det fungerer, lyder opfordringen fra Disa Ryel.