Lederforum: Ledende ejendomsfunktionærer drøftede datainformeret ledelse
Tekst og foto: Johnny Gudmand
For at styrke indsatsen med lederudvikling valgte DAB i 2024, at der hvert år skiftevis skal afholdes Lederforum og Lederseminar i stedet for Mesterseminaret, der fandt sted hvert andet år. I oktober fik Lederforum debut med temaet datainformeret ledelse. Omkring 130 ledende ejendomsfunktionærer deltog i dagen.
Et af punkterne var, at DAB har udviklet en ny dataplatform til medarbejdere i administration og drift. Den hedder Bolig BI og er et såkaldt ”dashboard”, hvor man kan se vigtige data, der bliver sammenholdt med nogle måltal og derefter farvekodet. Det gælder for eksempel antallet af opgaver afsluttet med tid i e-Drift.
- I serviceaftalen er der angivet et tidsforbrug på en opgavetype. Vi ved ikke, om det passer helt med jeres virkelighed. Det kan være, at opgavetypen tager længere tid, og det vil sige, at det ikke er realistisk at leve op til serviceaftalen, forklarede Steen Hingebjerg Jensen, chefkonsulent i Driftssupport i DAB.
Han fortalte, at tidsregistrering hjælper til at se, om de to ting stemmer overens.
- Ellers har I for få ressourcer i jeres drift. Derfor vil vi gerne have, at I starter en opgave, løser opgaven og afslutter den. Det er for jeres eget bedste, at I kan dokumentere tidsforbruget på en opgavetype over for eksempel et år – det giver mulighed for at forventningsafstemme med bestyrelserne på et oplyst og faktuelt grundlag. Det er ikke et kontrolværktøj, for det handler ikke om hvem der udfører opgaven, men kun om hvor lang tid selve opgaven tager at løse.
Varm data
Efter frokost holdt erhvervspsykolog Stephanie Semay Bäckström et oplæg om datainformeret ledelse som værktøj. Datainformeret ledelse kan for eksempel være at bruge data til at se på, hvilke opgaver i driften der skal prioriteres.
- Når vi ser på data, for eksempel et forbrugsoverblik, så er det kold data. Det skal vi have varmet op, for at det bliver brugbart. Det skal varmes op, ved at vi taler med nogen om det, og ved at vi overvejer, hvad der skal lægges til af nuancer ovenpå. Vi kan se på, om der er andre tal, snakke eller diskussioner, som kan være med til at varme data op. Opvarmning af data sker sjældent i et lukket rum. Det er noget, man taler med nogen om, og noget hvor man stiller spørgsmål, sagde erhvervspsykologen.