Kreative kvinder har været med til at skabe en borgerbevægelse i Herfølge
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Atelier SOLEN. Navnet synes utroligt velvalgt denne dag i midt-maj, hvor solens stråler varmer fælleshuset i Klerkebanken op. Indenfor sidder fire af de 11 faste brugere af fælleshusets faciliteter. Klar til at fortælle om kunst, som er deres helt store passion.
- Atelier SOLEN begyndte i 2009. Jeg havde været på kursus med en række andre kreative mennesker, og vi havde af DAB fået lov til at bruge lokalet, som vi satte i stand. Igennem tiden er nogle deltagere kommet til, og andre er faldet fra. Vi er friske seniorer, og selv er jeg lige fyldt 80. Det er fantastisk, at vi har fået lov at okkupere lokalet i så mange år. Før var der modeljernbaneklub, siger Torill Jacobsen.
Sammen med hende sidder Lena Pihl, Sanne Hauge og Annea Søgaard, som også er blandt de flittige brugere.
- Nogle af os kommer mere end andre, og vi bruger lokalet forskelligt. I nogle perioder bruger man det mere end i andre. Det handler også om, hvornår man har power og føler inspiration, siger Lena Pihl.
En bevægelse
Deltagerne i Atelier SOLEN er gode til at få deres egen og andres kunst ud at leve i virkeligheden.
- Vi har sammen med bibliotekar Lars Kjelfred fra Herfølge Bibliotek og andre lokale kunstnere skabt en borgerbevægelse, som hedder ”Smuk Herfølge”. Der var to faldefærdige bygninger i Herfølge, dem shinede vi op og gjorde til galleri. Vi har fået lov af Salling Group, der ejer dem, siger Lena Pihl.
- Jeg annoncerer efter kunstnere og står for at styre udstillingerne, siger Torill Jacobsen.
- Det er dejligt, at borgerne i byen ved, hvor vi også er, for vi kan jo ikke bare gemme os her, griner Sanne Hauge.
Med til at arrangere messe
Tilbage i marts var kvinderne med til at arrangere en kunstmesse på biblioteket.
- Lars kontaktede Kristian Von Hornslet som var med på at komme og fortælle om sin bog og om kunst. Vi havde åbne værksteder såsom malerværksted, træarbejde, keramik og meget mere, siger Lena Pihl.
- Det er fedt at være med til at skabe opmærksomhed om kreativitet, siger Annea Søgaard.
Café Kig Ind
For at få flere til at få øjnene op for malerkunst, og for at synliggøre hvad der foregår i Atelier SOLEN, har malerpigerne besluttet at gøre et nyt tiltag.
- Vi har gjort det, at vi sidste lørdag i hver måned afholder åbent hus i form af ”Café Kig Ind”. Her kan man se, hvad vi laver, hygge sig og tale om kunst. Første gang var 25. maj. Vi skriver i forskellige grupper på Facebook og sætter også et flip-skilt ud, siger Lena Pihl.
Inspiration og fællesskab
De fire kvinder er meget enige om, hvad de får ud af at møde op i fælleshuset.
- Man kan blive inspireret af hinanden, og vi er meget forskellige i vores udtryk, lyder det samstemmende.
- Ingen af os skal længere møde ind på en arbejdsplads, så vi har brug for en anden form for fællesskab i stedet, og det får vi her, slutter Lena Pihl.