Klimaminister sendte de første el-biler afsted i Vildtbanegård III
Tekst: Kenneth Wöhlisfelt Foto: Thomas Brolyng Steen
I den næstsidste weekend i august blev der for alvor sat strøm til boligafdelingen Vildtbanegård III i Ishøj. Her kunne klimaminister Dan Jørgensen nemlig indvie de første ladestationer til el-biler i Vildtbanegård Det sociale Boligselskab af 29. januar 1946. Indvielsen blev afholdt samtidig med den årlige sommerfest, så flere hundrede af beboerne i Vildtbanegård III deltog. Da klimaministeren ankom, fik han først en guidet tur rundt i boligafdelingen. Undervejs talte han også med flere af beboerne. Normalt er toppolitikere omringet af embedsmænd og politi, når de bevæger sig rundt. Men ved lørdagens arrangement var Dan Jørgensen alene og var med til at skabe en uformel og hyggelig stemning. Talepapiret blev da også i inderlommen, da han gik på scenen for at klippe snoren til de nye el-ladestandere.
- Det, I gør for klimaet i dag, er godt for jer – og for os alle sammen. Når man ser, hvad I har gjort, så bliver jeg faktisk optimistisk på miljøets vegne. Jeg vil gerne fortælle jer en lille historie: En dansker på Samsø har været med til at gøre øen klimaneutral. Blandt andet er der store vindmøller, der laver strøm. Den historie er mange medier ude i verden interesseret t i. Så når de kommer til øen, vil de have Søren, som manden hedder, med ud til vindmøllerne for at filme ham der. Men han tager dem med ned til den lokale landmand, hvor de skal drikke kaffe i køkkenet. Og hvorfor så det? Fordi det handler om, at hvis ikke landmanden havde afgivet sin jord, så var der ingen vindmøller. Det handler om at være fælles om udfordringerne. I har også løftet det her ladestander-projekt i fællesskab. Det er fællesskabet, der skaber resultaterne, sagde Dan Jørgensen.
Uden kommunale penge
Ved arrangementet deltog også Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, og han var mindst lige så begejstret som ministeren.
- Det er et godt initiativ og meget flot lavet. Jeg håber, at andre boligselskaber kan hente inspiration herude. Vildtbanegård III har lavet det her projekt uden kommunale penge. De har bare gjort det selv - og det er også derfor, det er gået så hurtigt med at få de ladestandere op, fortæller Ole Bjørstorp.
Ideen til ladestanderne blev præsenteret på et beboermøde for lidt over et år siden og endelig godkendt ved skriftlig votering under corona-krisen.
- Vi syntes, det var en god idé i bestyrelsen, og så kørte vi bare med den. Det er jo lidt historien om hønen og ægget. For hvad kommer først: El-bilerne eller ladestationerne. Ingen vil købe en el-bil, hvis man ikke kan lade den op. Og ingen vil opstille en ladestander, hvis der ingen el-biler er. Vi tror, at nogle af beboerne vil overveje en el-bil, næste gang de skal skifte køretøj, fordi de kan lade den op lige her, hvor de bor, forklarer Patrick Frank, der er næstformand i Vildtbanegård III.
Det var i øvrigt også Patrick Frank, der havde fået ministeren til at dukke op.
- Det var egentlig utroligt enkelt. Jeg skrev bare til ham og spurgte, om han ikke ville komme og klippe snoren til ladestanderne – og det ville han rigtig gerne.
Det Vildtbanegård har gjort er vigtigt
På nuværende tidspunkt er der fire beboere i afdelingen med hver sin el-bil, så er det ikke i overkanten med fire ladestationer?
- Slet ikke. Det er vejen frem. Vi har 380 lejemål i afdelingen, og jeg er sikker på, at flere vil anskaffe sig en el-bil i de kommende år, siger Patrick Frank, og den holdning deler FDM, som også var med til indvielsen.
- Sidste år blev der solgt 9.400 el-biler. I år er der alene og indtil nu solgt 13.000. Den grønne profil, som en el-bil har, er utrolig vigtig i disse år, når folk handler bil. Det som Vildtbanegård III har gjort for el-bilerne, er meget vigtigt. Mange synes, det er besværligt med en el-bil, når de bor i lejlighed. For hvordan skal de få strøm. Skal de trække en ledning ud gennem vinduet? Når der står en ladestander lige ude foran, så vil mange fremadrettet vælge en el-bil. Det er vores erfaring, siger Ilyas Dogru, der er chefkonsulent i FDM.
Ladestationerne, der nu står i Vildtbanegård III, har kostet cirka 120.000 kroner at opsætte. Bebyggelsen har fået et tilskud til opsætningen fra DAB’s Udvalg for Bæredygtighed på 15.000 kroner, resten er egne midler.