Kæmpe opbakning til det største enkeltprojekt i Værebro Parks historie
Tekst: Johnny Gudmand. Foto: Johnny Gudmand og privat. Illustration: BOGL
Resultatet taler for sig selv. Da urafstemningen om helhedsplanen for Værebro Park var forbi i januar, var 91 procent af de afgivne beboerstemmer et JA til en helhedsplan støttet af Landsbyggefonden til 1.632 millioner kroner. Den vil give en gennemsnitlig huslejestigning på 44 procent. Alternativet var renovering for 611 millioner og en stigning på 58 procent. Det budskab havde mange beboere taget til sig.
- Jeg tænker, at de 91 procent var utroligt afklarende, og samtidig var stemmeprocenten på 56. Det er en stemmeprocent, vi aldrig har set før i Værebro Parks historie. Det var et markant resultat, siger afdelingsformand Iver Skov Henriksen.
Det flotte mandat fra beboerne er for afdelingsformanden et solidt og godt rygstød til det videre arbejde. Formanden betragter opbakningen som en stor tillidserklæring til både byggeudvalg og afdelingsbestyrelsen.
- Jeg havde jo frygtet, at det var sådan noget med 500 for og 480 imod. Nu er der ingen tvivl om, at det er denne vej, vi skal. Alle de beboere, der har stemt ja, har sagt, ”vi vil hellere stige 44 procent og få den fulde pakke”, end 58 procent og kun få den skrabede udgave. Jeg havde min tvivl om, hvordan det ville gå, for det er det største enkeltprojekt i Værebro Parks snart 60-årige historie. Nu håber vi, at den videre proces kommer til at forløbe godt, siger Iver Skov Henriksen.
Et godt samarbejde
Men hvordan kan det være, at opbakningen til en omfattende helhedsplan blev så stor? Nøgleordene er samarbejde og inddragelse.
- Vi har haft et godt samarbejde i byggeudvalget, med Byg og renovering i DAB og med arkitekterne fra AI Arkitekter & Ingeniører. Der har ikke været de store udskiftninger hen ad vejen, og det har gjort, at vi har haft et godt personalemæssigt grundlag at arbejde sammen med. Det kan jeg kun være tilfreds med, siger afdelingsformanden.
I processen har DAB og arkitekterne holdt til i et tomt butikslokale i centeret i boligafdelingen. Blandt andet her har beboerne haft mulighed for at få viden og dele deres ønsker og input. Beboerinddragelsen begyndte i sommeren 2020.
- Vi har selvfølgelig haft flere arbejdsgrupper undervejs i processen, og alle har kunnet byde ind, når vi har afholdt åbne tegnestuer med videre i lokalet, og så har vi haft et væld af informationsmøder og workshops. Kommunikation er afgørende, og vi har kun kunnet gøre det her, fordi alle omkring helhedsplanen har arbejdet i samme retning. Jeg tror, at inddragelse og lydhøre rådgivere har været helt afgørende for det gode resultat. Det her har været mere end inddragelse, det har også handlet om at vise beboerne deres afdeling, og hvad det vil sige at bo alment. Der har været lagt mange ressourcer i det her arbejde fra alle sider, siger Ditte Clement Kristensen, kommunikationsrådgiver i Byg og renovering i DAB.
Den opfattelse deler Iver Skov Henriksen, og det var noget af det, han fortalte på det ekstraordinære møde om helhedsplanen i januar.
- Huse bliver slidt af at stå ude i vejr og vind, og de skal renoveres. Men det, der er i helhedsplanen, er i bund og grund beboernes egne ønsker for fremtiden i Værebro Park. Eller som jeg sagde på mødet ”Det er jo jeres eget projekt, I skal tage stilling til”. Det er ikke noget, der er presset ned over hovedet på os. Vi havde nogle renoveringsudfordringer, vi skulle forholde os til, og det er beboernes egne ønsker, vi har prøvet at få virkeliggjort, siger Iver Skov Henriksen.
Har det hele
Med helhedsplanen bliver både bygninger og boliger nyrenoveret – der kommer blandt andet nye køkkener og badeværelser. Samtidig bliver det gamle center erstattet af et nyt centrum med nye butikker, kulturtilbud og 120 private udlejningsboliger. Afdelingen skal sammen med kommunen også bygge et fælleshus, hvor der er bibliotek, fælleslokaler til beboerne og kulturtilbud for alle. Planen indeholder også et omfattende landskabsprojekt.
- Det vigtigste i forhold til renoveringen er, at vi etablerer en ny facade uden på den gamle. Den gamle er slidt og hovedårsagen til renoveringen. Beboerne har særligt denne vinter med koldt og vådt vejr kunnet mærke, at der var et behov, for der har stået vand ind i stuerne via altanerne, forklarer Anders Asbjørn Jensen, projektchef i Byg og renovering i DAB og tilføjer:
- Et andet supervigtigt element er, at der kommer en ny stiforbindelse for cyklende og gående over Hillerødmotorvejen med en ny bro, som kommunen etablerer. Boligafdelingen har været klemt inde mellem motorvej, ringvej og Smør- og Fedtmosen. Den nye stiforbindelse til Bagsværd Bymidte gør, at man får koblet Værebro Park med den omkringliggende by, og det er der mange fordele ved.
I 2018 blev den første tilstandsrapport udarbejdet, og i 2019 blev der nedsat et byggeudvalg. Renoveringen skal efter planen vare fra 2027-2034, og fælleshuset skal stå færdigt i 2028.