Juletræer bliver nu sat i jorden i stedet for at blive købt og smidt væk
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Hvorfor købe juletræer, som bare bliver smidt væk, når julen er ovre, når du i stedet kan plante juletræer, der holder mange år? Sådan tænkte Daniel Frølich, der er ejendomsmester i fællesdriften, som dækker Sibeliusparken, Ved Rådhuset og Engen. Det førte til, at der nu er plantet fem juletræer fordelt på de tre boligafdelinger.
- Det handler om at tænke på ressourcerne. Et juletræ er i bund og grund bare et træ du fælder, bruger i en kort periode og efter sæsonen smider på forbrændingen. Det er ikke særlig grønt. Derfor har vi valgte at plante træer i stedet, som vi kan ”genbruge” år efter år, siger Daniel Frølich.
De tidligere juletræer blev sat et i jernrør, der var støbt ned, og træer skulle tilpasses og kiles fast.
- Nu skal vi ikke hvert år rundt og bruge tid på fem juletræer i tre forskellige afdelinger, så det sparer vi da også en smule tid på. Jeg vil tro, at med alt medregnet brugte to mand før en time til halvanden pr. træ, det slipper vi for nu. Nu skal vi kun bruge en halv time alt inklusive pr. træ for at få lys på, siger mesteren.
Lille træ bliver stort
De fem indkøbte træer er to til to en halv meter høje, så de er noget mindre end de tidligere juletræer på fire til fem meter.
- Det er små træer nu, men de vokser jo og giver i øvrigt beboerne noget grønt at kigge på, også når det ikke er jul. De kan minimum få lov at stå fem år, og nogle af dem måske også 10. Vi har besluttet, at de får lov til at blive fem meter, og så bliver de fældet og stubfræset, inden vi planter nye. Op til den højde er det nemt for os at håndtere.
Alle har et ansvar
Klimaet er udfordret, og træer er en del af løsningen, også selvom det blot drejer sig om fem juletræer.
- Jo flere træer vi har, jo bedre, for træerne binder CO2. Vi skal alle sammen tage et ansvar for klimaet og prøve at gøre det, så godt vi kan. Det er årsagen til, at vi har gjort det her, siger Daniel Frølich.
Regnestykket
Set fra et økonomisk synspunkt giver tiltaget i fællesdriften også rigtig god mening.
- Tidligere har vi betalt 16.715 kroner om året for de fem træer alt inklusive. I år har vi betalt 16.700 kroner alt inklusive for fem træer, der holder minimum fem år og formentlig længere. Det er en ret pæn besparelse, siger Daniel Frølich.
Med hensyn til lyset på træerne har fællesdriften også taget et grønt initiativ, omend gevinsten er meget mindre.
- Lysene på træerne brugte før samlet 118 kWh i løbet af de seks uger, hvor de var tændt 24 timer i døgnet. De nye lys er tidsindstillet og bruger også mindre strøm, det resulterer samlet i 6,8 kWh på de seks uger. I kroner og ører er det rundt regnet 201,5 kroner mod 11,5 kroner, og det er jo ikke det store, men det handler også om signalet og tankegangen, slutter Daniel Frølich.