”Jeg elsker mit arbejde og tager med glæde af sted om morgenen”
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Smilet er bredt, og stemmen er varm og rolig, da Henrik Christensen en sommerdag i juni viser rundt i udeområderne i Afd. 18 - Skjoldsgade, som er en af de boligafdelinger, han og kollegerne står for at drifte. Og det skyldes helt simpelt, at han holder af det, han laver. Ikke mindst kontakten med beboerne og arbejdet i det grønne.
- Jeg elsker mit arbejde og tager med glæde af sted om morgenen, siger viceværten, der til september har været ansat i B’32 i 37 år og er kommet i Skjoldsgade siden 1997.
Denne dag er han i selskab med afdelingsformand Else Støier og bestyrelsesmedlem Susanne Lindskov Knudsen. De har sagt ja til at vise rundt i boligafdelingen, som består af 48 boliger, der har to gårdarealer.
- Din tilgang smitter både af på beboerne og bestyrelsen, siger Else Støier.
- Du har et stort omsorgsgen, tilføjer Susanne Lindskov Knudsen.
Øje for økonomien
Henrik Christensen går meget op i, at boligafdelingerne, der ud over Skjoldsgade tæller Afd. 9 - Rønnebærhaven, Afd. 24 – Stormgade og Afd. 33 – Småhusene, ikke bruger flere penge end højst nødvendigt. Derfor har han for eksempel købt afblomstrede løg til boligafdelingerne billigt på en planteskole, og beboerne afleverer også løg til kontoret. Han har desuden sørget for at skaffe to espalierer, der hænger i Skjoldsgade.
- Jeg fandt dem tilfældigt på en side på Facebook, i nærheden af hvor jeg har sommerhus, og jeg så en mulighed for at bruge dem her – de har ikke kostet afdelingen noget. De to insekthoteller har jeg købt for 150 kroner stykket, og det er jo heller ikke meget, siger Henrik Christensen.
Det er ikke kun, når det kommer til udeområderne, at viceværten har genbrug og økonomi for øje. Han har etableret et fællesrum til beboerne, hvor genbrug også er nøgleordet.
- Vi har en gåklub, og beboerne manglede et sted at sidde. Det fik Henrik etableret på 0,5, og vi kan nu bruge rummet til mange aktiviteter, siger Susanne Lindskov Knudsen.
- Til efteråret starter vi op med brætspil og hygge, tilføjer Else Støier.
- Alle møblerne er fra et dødsbo, og det er jo synd bare at smide ting ud, som du kan bruge til noget andet. Jeg tænker ikke som sådan over, at det er bæredygtigt – jeg har bare tænkt, at det ikke koster noget for beboerne, forklarer Henrik Christensen.
Vigtigt med fællesskab
For Susanne Lindskov Knudsen og Else Støier er der ingen tvivl om, at det er vigtigt for beboerne, at medarbejderne skaber gode rammer for fællesskaber i boligafdelingen – inde og ude.
- Fællesskab betyder alt. Vi kan bruge hinanden til mange forskellige ting. Det er betryggende, at nogle for eksempel spørger, om de kan hjælpe en med noget. Folk er gode til at hilse på hinanden og passe på hinanden, siger Susanne Lindskov Knudsen, der fortæller, at beboerne i en Facebook-gruppe for eksempel skriver ud til de to gårde, når der er grillaften, og da interviewet her finder sted, er der kun 14 dage til sommerfesten, der bliver afholdt i et stort telt, som Henrik Christensen har købt.
Det grønne betyder noget
Viceværten og et team bestående af vicevært Torben Jessen, hjælper Inger Lisbeth Hansen og sommervikar Tina Busch sørger for, at udeområderne er flotte – og der er tænkt på biodiversitet. I Skjoldsgade er der krukker, æbletræer, sommerfuglebuske, fuglehuse, insekthoteller og meget mere.
- Udeområderne betyder utroligt meget for mig. Det er hyggeligt at se det hele blomstre og springe ud, siger Else Støier.
- Områderne er æstetiske, og det gør, at man har lyst til at opholde sig i dem. Vi bruger dem på mange måder, fordi vi har lyst til at være der, siger Susanne Lindskov Knudsen.
- Jeg kan virkelig godt lide de grønne områder, siger Henrik Christensen, der sågar har haft stauder med hjemmefra for bruge dem i boligafdelingen.