Hasselparkens hønselaug høstede erfaringer med hønsehold
Sidste år besluttede en gruppe beboere i Hasselparken, Hørsholm almene Boligselskab, at ansøge om at bygge et fælles hønsehus i afdelingen. Tanken om friske æg, et fælles projekt og en kop kaffe til pludren fra høns syntes både hyggelig og en anelse romantisk.
Idéen blev godkendt på det årlige beboermøde, og ansøgningen til DAB’s Strategiudvalg blev sidenhen imødekommet med et tilskud på 9.800 kroner. Projekt hønsehus var nu en realitet, og entusiasmen var høj, så der blev hurtigt indkøbt materialer. I juli 2024 begyndte hønsegården så småt at tage form.
- Desværre var vores viden om høns ikke på samme høje niveau som entusiasmen. I samme måned som byggeriet gik i gang, blev der indkøbt 16 daggamle kyllinger med ønsket om af få en lille flok håndtamme og kælne høns, når de var vokset op, fortæller Linda Skjødt.
Et ”haneår”
Som månederne gik, steg antallet af erfaringer i samme takt som antallet af høns i flokken faldt.
- Efterhånden som udfordringerne opstod, blev vi klogere på alverdens ting og sager, der er gode at have i førstehjælpskassen til høns. En økse til akut aflivning er én af dem, urtepencilin en anden. Vi lærte på den hårde måde, at alt omkring det at holde høns ikke er super romantisk. Værst af alt, så lærte vi, at 2024 var et ”haneår”, og 10 af kyllingerne blev til kæmpestore, omend meget flotte, haner, som vi måtte skille os af med i takt med, at de begyndte at gale, fortæller Emelie Larsen.
Rita og Andrea
I midten af februar 2025 var der kun to høns tilbage: Rita og Andrea. Derfor var glæden også virkelig stor, da Rita i slutningen af februar kvitterede for måneders pasning og pleje ved at lægge hønsegårdens første æg. Hun blev straks udråbt til månedens medarbejder.
- Heldigvis har der også været rigtig meget at glædes over. Det, der før var genboen, man nikkede til på parkeringspladsen, er blevet en af dem, man har på speed dial, når det handler om høns. Vi er rykket sammen og har delt opture og nedture, frustrationer og glæder. Vi har drukket utallige kopper kaffe, afholdt verdens hyggeligste julefrokost, og lige nu er vi fælles om glæden ved det forestående forår. For hvis vi skal være ærlige er det ikke specielt romantisk at fjerne hønsemøg i sne og blæst og stiv kuling. Glæden ved hønsehuset deler vi heldigvis både med alle dem, der går tur i området, og mange andre beboere i afdelingen. Mange af dem, der ikke ønsker at tage del i pasningen, kommer alligevel ofte forbi og sludrer og følger med. De tilbyder deres hjælp, hvor de kan, og nyder at følge med i hønsenes gøren og laden, fortæller Christel Danstrup.

I august 2024 stod hønsehuset færdigt.
Seks hønsedamer
Den største glæde for lauget er lige nu, at boligafdelingen har fået seks nye hønsedamer.
- Kloge af erfaring er de indkøbt som 18 uger gamle kønsbestemte høner. Nu er der igen liv og glade dage i hønsegården, og vi glæder os til, at vi om få uger kan hente mere end ét æg ad gangen i redekassen, fortæller Jakob Preisler.



