Grønt Abonnement giver inspiration og nye vinkler
Tekst og foto: Julie Grothen
Det er en blæsende eftermiddag i begyndelsen af marts, da landskabsarkitekt Gertrud Retoft mødes med afdelingsformand Johnny Mortensen, medlem af bestyrelsen Bent Pedersen og ejendomsfunktionær Anders Bojsen i Næsbyvej, Rødovre Boligselskab. Det er blevet tid til en grøn gennemgang, der er en del af Grønt Abonnement, som boligafdelingen har tegnet med Landskab i DAB.
- Vi har valgt det, fordi vi ikke er dygtige nok til selv at tage beslutninger om, hvordan vi bruger pengene bedst på det grønne område, siger Johnny Mortensen.
Grøn gennemgang er inspiration
De seneste mange måneder har boligafdelingen fået renoveret tag, så derfor har de grønne områder ikke fået meget opmærksomhed. Men nu er det tid.
- Vi er først lige blevet færdige med at være en byggeplads. Det vi får ud af den grønne gennemgang er inspiration. Vi får måske nogle vinkler, vi ikke lige har set tingene fra. Det, synes jeg helt personligt, er pengene værd, siger Johnny Mortensen.
Oftest er der ikke et bestemt tema for en grøn gennemgang, men i dag er det aftalt, at der skal tales om beskæring, for dér har Næsbyvej nogle udfordringer. Det handler om 25 lindetræer, som står som en formet trærække langs bagsiden tæt op af de fem blokke, der udgør boligafdelingen. Det betyder, at de årligt beskæres. De er blevet så høje, at ejendomsfunktionærerne ikke kan klippe toppene, men kun kan beskære siderne af træerne. Og det skal der findes en løsning på. Normalt anbefaler Landskab ikke, at træer beskæres, hvis der er plads nok, men her er en undtagelse.
- Det er lang tid siden, toppene er beskåret, for vi kan ikke nå dem. Men siderne er blevet beskåret årligt, forklarer Anders Bojsen.
- De skal beskæres både af hensyn til friholdelse af brandvejen og for at sikre lys og udsigt fra lejlighederne, siger Gertrud Retoft og foreslår, at der bliver lavet en aftale med et professionelt firma, der kan beskære træerne tage toppene fra en lift.
Også et piletræ, som står på en af afdelingens plæner, trænger til beskæring, men her er en ekstra udfordring. Der skal nemlig tages hensyn til en særlig beboer i træet.
- Der bor en stor sommerfugl i træet, fortæller Johnny Mortensen, som sidste sommer selv har set det flotte insekt flyve hjem til træet.
Høje træer og flot vedbend
Næsbyvej har 163 boliger, og de grønne områder er ikke så store. Alligevel er der pleje og vedligeholdelse at tage stilling til. Der skal blandt andet holdes øje med de mange træer på en støjvold, som afgrænser boligafdelingen til den ene side.
- Det kunne godt være, I skulle få gennemgået beplantningen for at kunne tynde ud i træer, der er blevet for store, og træer der er gået ud, siger Gertrud Retoft.
Også den flotte vedbend, som dækker støjvolden, hvor træerne står, kan give udfordringer.
- Vedbend er rigtig god til at lukke af for ukrudt, og den er jo grøn året rundt, så den er god at have. Men planten er primært sat til at dække af for jordbunden mod uønsket ukrudt, så hvis den klatrer op i træerne, risikerer vi at den udkonkurrer træet, siger Gertrud Retoft.
Der er også borde og bænke, som skal holdes ved lige, foruden legehuse og rutsjebaner. Op ad en betonvæg vokser en vedbend, som har det med at falde ud over den adgangsvej, som skraldebilerne benytter, og som også er brandvej. Langs boligblokken står desuden nogle plantekasser med blandt andet sommerfuglebuske og lavendler, som tidligere har været passet af frivillige beboere, men nu gror de til med ukrudt, også dem skal der tages stilling til.
Grøn rapport
Gertrud Retoft tager billeder og noter undervejs. Hun skal bruge begge dele, når hun kommer tilbage til kontoret, hvor hun skriver en Grøn Rapport til boligafdelingen. Den kan driften og bestyrelsen tage udgangspunkt i, når de skal planlægge, hvilke opgaver der skal tages hånd om det kommende år, og hvor mange penge de vil foreslå afdelingsmødet, der sættes af til de grønne områder i budgettet.
Da vi er hele vejen rundt om bygningerne og har set de grønne områder i boligafdelingen, har Gertrud Retoft endnu et sidste punkt. Hun har taget boligafdelingens budget med, så den grønne gennemgang også bliver holdt op imod den økonomi, der er at arbejde med.
- Til en boligafdeling på jeres størrelse og med blokbebyggelse plejer vi at anbefale, at man afsætter 800-1000 kroner pr. bolig om året til pleje af det grønne. Det kan give god mening at sørge for at få afsat tilstrækkeligt på driftsbudgettet til de grønne områder. Der vil for eksempel løbende være efterplantning af bede eller, som her i afdelingen, ekstra beskæringsopgaver, der skal varetages, forklarer hun. For Johnny Mortensen giver det god mening at få rapporten.
-Meget kan strande på økonomi. Der er ingen tvivl om, at hvis vi havde penge nok, kunne vi bare få en masse gartnere til at shine det op. Men sådan er det jo ikke, vi er begrænset af midlerne, som ikke er imponerende. Derfor synes jeg også det giver mening at få Gertrud ud, så vi kan få et overblik over, hvad vi har råd til, og hvordan vi får det bedst mulige ud af det, vi har, siger afdelingsformanden.

Medlem af bestyrelsen Bent Pedersen, ejendomsassistent Anders Bojsen, afdelingsformand Johnny Mortensen og landskabsarkitekt Gertrud Retoft mødes uden for boligafdelingen.

Den grønne gennemgang foregår en gang om året.

Undervejs tager Gertrud Retoft noter og billeder til den rapport, hun udarbejder på baggrund af gennemgangen.

Der kan være behov for at udtynde i de mange træer på den støjvold, der afgrænser boligafdelingen til den ene side.