Grønnehavens helhedsplan har taget mere end et årti
Tekst og foto: Julie Grothen
Grønnehaven i Taastrup er i de sidste faser af en stor helhedsplan. Allerede i 2011 og 2012 drøftede beboerdemokraterne i Taastrup alm. Boligselskab selskabets visioner for vedligeholdelse af de forskellige afdelinger.
- Der var i selskabet enighed om, at Grønnehaven var mest oplagt at gå i gang med, fordi den er ældst, fortæller Palle Andersen, der er medlem af selskabsbestyrelsen og byggeudvalget i Grønnehaven.
Boligafdelingen er fra 1945 og består af tre blokke i to etager og i alt 52 boliger.
Det tog tid
I 2014 blev der foretaget en spørgeundersøgelse, som viste, at selvom langt de fleste var glade for at bo i Grønnehaven, så havde beboerne ønsker til forbedringer, for eksempel når det gjaldt badeværelsets indretning og størrelse.
- Ingen havde regnet med, at det ville tage så lang tid. Det tog tid, da vi skulle spørge Landsbyggefonden om tilskud. De ville gerne være med, men det krævede nogle ændringer i planen, fortæller byggeudvalgsmedlem Preben Bjørn Madsen, der ligesom Palle Andersen har været med helt fra starten.
Efter godkendelsen fra LBF gik selve renoveringen endelig i gang i 2023.
Nye badeværelser og grønne områder
Med helhedsplanen har Grønnehaven blandt andet fået udskiftet døre, vinduer og tagkonstruktion, og facaderne er omfuget. Der er kommet nye p-pladser, ny affaldsgård og individuelle vandmålere, og derudover er alle badeværelser totalrenoveret.
Boligafdelingen har fået 10 nye og totalt istandsatte tilgængelighedsboliger med blandt andet nye badeværelser og køkkener. Helhedsplanen ændrer dog ikke på, at Grønnehaven stadig er en bebyggelse med små boliger.
- Boligerne og deres størrelse er designet i en anden tid, og det er der ikke ændret ved, siger Preben Bjørn Madsen.
Beboerne har også stemt for ekstraarbejder i de grønne områder for tre millioner kroner, uden støtte fra LBF. Det betyder blandt andet en legeplads, beboerhaver og nye opholdspladser.
- Det har bare været en stor græsplæne, men nu har vi anlagt små forhaver og fællesarealer bagved, siger Palle Andersen.
Helhedsplanen er endt med at koste 1,7 millioner kroner pr. lejlighed eller knap 90 millioner kroner i alt, hvoraf Landsbyggefonden har støttet med knap 53 millioner. Det medfører en huslejestigning på cirka 30 procent, som afdelingsmødet har stemt for.
- Vi har været nødt til at renovere. Og hvis vi skulle foretage de nødvendige ting uden støtte fra Landsbyggefonden, ville det have givet en større huslejestigning, siger Palle Andersen.
Genhusning
Omkring en tredjedel af beboerne har været genhuset under byggesagen.
- Som udgangspunkt var det kun de beboere, der boede, hvor der skulle være tilgængelighedsboliger, der skulle genhuses. Men der kom flere til, forklarer Palle Andersen.
- Vi var enige om, at genhusningen var permanent. Så slipper man for to flytninger – både som familie og i flytteregnskabet, siger Preben Bjørn Madsen, der selv er blevet genhuset.
Mirjam Thomsen flyttede ind med sin søn i 2018. I dag er hun afdelingsformand, og hun har boet i Grønnehaven, mens renoveringen var i gang.
- Det er hårdt, når håndværkerne er i lejligheden. Der er betonstøv i boligen hele tiden, i en periode mangler du et toilet, og der vandrer folk ud og ind. Der er stillads ude foran, og det er jo ikke altid tidsplanen holder, siger Mirjam Thomsen.
Taler beboernes sag
Mirjam Thomsen blev en del af byggeudvalget som beboerrepræsentant. Det er væsentligt, at de beboere, som bliver berørt, også har én til at tale for sig, er de tre byggeudvalgsmedlemmer enige om.
- Man kan ikke forvente byggeteknisk viden af beboerne, men det er rart at have nogen med hår på brystet – mand eller kvinde - der kan slå i bordet og tale beboernes sag, siger Preben Bjørn Madsen.
- Det er vigtigt, at vi er nogen med i byggeudvalget, som er her hver dag og kender til de udfordringer og det besvær, der er, siger Mirjam Thomsen.
Palle Andersen nikker og tilføjer:
- Og det er vigtigt, at der også er nogen med, der kan indtage helikopterperspektivet, for vi har også ændret ting undervejs og truffet svære beslutninger, siger Palle Andersen.
Tillid til byggeledelsen
Projektlederen i sagen har sendt nyhedsbreve ud til beboerne, og byggeudvalget har typisk afholdt møder en gang om måneden, hvor det holder sig orienteret om sagens gang.
- Vi får nogle gode gennemgange fra projektlederen. Rådgivningen er virkelig vigtig. Der skal være tillid mellem os og byggeledelsen. Vi skal vide, at de taler vores sag, siger Preben Bjørn Madsen.
En Fiat med nye forskærme
Når de ser tilbage på sagen, så er de overvejende glade for resultatet, selvom Palle Andersen med et glimt i øjet kalder det for ”en Fiat med nye forskærme”.
- Det er en opgradering, også selvom vi ikke har fået større boliger. Og jeg er glad for at få have, siger Mirjam Thomsen, som tilføjer, at de grønne områder og den nye legeplads er noget af det, som beboerne har set meget frem til.
De er også enige om, at det skal fejres, at renoveringen endelig er gennemført.
- Vi har ikke afholdt en fest, da vi fyldte 75 år, siger Preben Bjørn Madsen, og Palle Andersen tilføjer:
- Det kunne være en idé at invitere naboerne med.