”Frivillighed åbner døre og giver os mulighed for at vokse”
Tekst: Julie Grothen. Foto: Johnny Gudmand.
DAB’s Fællesskabsdag samlede i år omkring 100 aktive beboere lørdag den 5. oktober i Idrættens Hus i Brøndby. Også i år var stemningen forventningsfuld fra starten, hvor deltagerne hilste på hinanden over morgenbuffet, kaffe og te.
Aktive fællesskaber står for det store arrangement, og i år fik medarbejderne assistance af fire af deltagerne, som var velkomstværter på dagen. I den festligt pyntede sal bød chefkonsulent Michael Wulff velkommen.
- Vi kan se, at fællesskaberne har stor betydning for den enkelte beboer. Det handler om, at beboere mødes, og at samværet giver dagen lidt ekstra mening, fordi man føler sig ønsket og villet. Lad os ikke glemme, at det ikke er alle, der oplever det fællesskab, sagde Michael Wulff og fortsatte:
- Vi ved, at ensomheden stiger. Over 12 procent af danskerne føler sig ensomme. De aktiviteter, I er med til at skabe, fører til vigtige fællesskaber og styrker den mentale sundhed, som skaber tryghed og trivsel i boligafdelingerne. Det er derfor, vi hylder og fejrer fællesskabet i dag.
Grundpille i samfundet
Michael Wulff gav ordet videre til næstformand i DAB’s bestyrelse Camilla Hegnsborg. Næstformanden, der selv er aktiv beboerdemokrat gennem mange år, fortalte, at frivillighed ligger hendes hjerte nært.
- At være frivillig er en grundpille i det danske samfund. Det er en rolle, som vi ikke kan overvurdere, og vi ikke må tage for givet. Frivillighed handler også om at skabe relationer og tryghed. Vi viser, at vi bryder os om vores naboer, sagde Camilla Hegnsborg.
Hun roste de mange aktiviteter i boligafdelingerne: seniorklubber, lektiecafeer, gåklubber, fællesspisning, strikke- og kortklubber, banko og loppemarkeder.
- I lægger tid, energi og hjerte i at skabe liv og glæde i vores boligafdelinger. Tak for det, sagde næstformanden.
Camilla Hegnsborg mindede også om, at det frivillige arbejde har vigtige perspektiver for os som mennesker, men også for samfundet.
- Frivillighed åbner døre og giver os mulighed for at vokse både som individer og som samfund. Men for at frivilligheden trives, skal vi støtte op og skabe rammerne og gøre det nemt at deltage, sagde Camilla Hegnsborg og tilføjede:
- Jeg håber, I sidder med en fornemmelse af, at jeres afdelingsbestyrelser bakker op om jeres initiativer, både i forhold til at være til stede ved arrangementerne, men også ved at skabe et økonomisk råderum.
Frivillighed er forskellig på tværs af generationer
Dagens oplægsholder var Frederik C. Boll fra virksomheden Ingerfair, der arbejder med frivillige organisationer. Han understregede vigtigheden af det frivillige arbejde, som fire ud af 10 danskere i dag er engageret i. Hvis alt det arbejde skulle lønnes med 250 kroner i timen, så ville det svare til 42 milliarder om året.
Frederik C. Boll gennemgik de forskellige generationer, og hvordan vi er forskellige i vores tilgang til frivilligt arbejde på baggrund af alder og demografi. Den viden kan være god at have, når man gerne vil have nye frivillige eller deltagere med i en aktivitet.
- Det kunne være en idé at spørge sig selv, ”hvad kan vi forvente?”. For man kan løbe solen sort i sin iver for at engagere andre, men vi ved, at når nogen først selv har motivation, så går de det sted hen, de kan få øje på. Så hvis I er synlige, kan det være jer, lød et råd fra oplægsholderen.
Et levende inspirationsmarked
Efter det inspirerende oplæg blev det tid til et inspirationsmarked, hvor deltagerne flokkedes om de mange stande. Her kunne de blandt andet få en snak med Christina Vedelsparre, der bor i Nørreby i Taastrup alm. Boligselskab. Hun fortalte om Affaldsindsamlingen, som Danmarks Naturfredningsforening står bag, og som Aktive fællesskaber bakker op om.
Projektleder Lene Knudtzen fra Røde Kors fortalte blandt andet om de nørkleklubber, som Røde Kors hjælper med at etablere i hele landet. Ved en anden stand stod Beredskabsforbundet klar.
- Vi oplever helt klart interesse. Vi kommer jo ud med et gratis kursus, hvis man kan stille med et lokale og 20 personer, fortalte Malou Laursen fra Beredskabsforbundet.
”Fedt at fortælle”
Fatima Dahmani og Casper Saugaard, der bor i Kildemarken og Skovgården i Ringsted, fortalte om Fællesskabsby Ringsted, hvor borgere, organisationer og kommune sammen gør det lettere for borgere i byen at finde vej til fællesskaberne.
- Det er fedt, at vi kan fortælle om, hvad der er blevet afprøvet hos os. Jeg har selv prøvet at være uden for fællesskabet, og det er rart at kunne hjælpe andre, sagde Casper Saugaard.
Fatima Dahmani har været frivillig i mange år, og hun har en særlig motivation.
- Når jeg er den eneste, der ser anderledes ud, så kan jeg se på folk, at de reagerer på det. Men det er vigtigt at nedbryde nogle barrierer, så vi ikke afskriver folk. Derfor går jeg stærkt ind for det frivillige arbejde, og jeg holder ved, sagde Fatima Dahmani.
Ved bordet ved siden af havde Musse Runov og Marianne Alsing fra Landskab i DAB taget flotte, hjemmebyggede fuglehuse med og gav interesserede deltagere en opskrift med, så de selv kunne gå i gang i boligafdelingen.
- Selv om man ikke må fodre fugle i alle boligafdelinger, så kan vi jo godt bygge huse til fuglene, som Musse Runov fortalte.
Camilla Hegnsborg, der foruden at være næstformand i DAB’s bestyrelse også er medlem af Strategiudvalget, fortalte om mulighederne for at søge udvalget om støtte til aktiviteter og andet, der understøtter DABøs strategi om Grøn vision og Stærke fællesskaber.
Fællesskabsambassadør fortalte
Edith Kristensen, der både er frivillig og beboerdemokrat i Sibeliusparken i Rødovre alm. Boligselskab, stod klar til at fortælle, hvorfor hun også er Fællesskabsambassadør.
- Det er givende, at man kan udbrede noget, man selv føler en glæde ved, til andre. Det kan være i det små med en kop kaffe eller en fest. Eller man kan arbejde sammen med andre afdelinger, der er man jo ikke bundet, fortalte Edith Kristensen.
Signe Weibel, der er ejendomsmester i Hundested alm. Boligselskab, er også Fællesskabsambassadør og var velkomstvært ligesom Edith Kristensen. For hende gav det rigtig god mening at være med til Fællesskabsdag, også selvom hun ikke selv er beboer.
- Jeg får inspiration, jeg kan give videre til beboere og bestyrelser. Jeg elsker at hjælpe. Og sammen med beboerdemokraterne har jeg gang i beboerundersøgelser med Aktive fællesskaber i to boligafdelinger, fortalte Signe Weibel.
Læs om dagens tre prisvindere
Klokken 12.15 samledes deltagerne til en times frokost, før det var tid til at fordele sig i fem workshops, som bød på en kombination af oplæg, erfaringsudveksling og gruppearbejde.
Fællesskabsdagen kulminerede med uddelingen af de tre fællesskabspriser, som gik til Uglevang, Allerød alm. Boligselskab, Ydungård, Værløse alm. Boligselskab og Ådalsparken, Hørsholm almene Boligselskab.
Det kan du læse mere om her
Hvis du klikker på billedet under artiklen, kan du se mange flere fotos fra dagen.
- • DAB Landskab • DAB Energi • DAB's Strategiudvalg • BL – Danmarks almene boliger • Fællesskabsby • Affaldsindsamlingen - Danmarks Naturfredningsforening • Grønne aktiviteter i boligafdelingen • Fællesskabsambassadører • Røde Kors Nørklegrupper • Læseforeningen • Hjerteredder - Hjerteforeningen • Beredskabsforbundet • Fødevarebanken
- • Fællesspisning der samler • Konflikthåndtering • Inklusion og etniske minoriteter • Samarbejdet mellem bestyrelsen og aktivitetsgrupper • Små frivillige grupper