Forsinkelser og fordyrelser rammer alle byggesager
Tekst: Julie Grothen Foto: Johnny Gudmand
Over hele landet går byggerier og renoveringer i stå, fordi udgifterne stiger eksplosivt. Når det gælder nybyggeri har de eskalerende priser fået stor betydning. Ifølge BL er 73 procent af det planlagte almene byggeri enten er sat i stå eller aflyst. I DAB oplever vi, at prisstigninger giver udfordringer ikke mindst i forbindelse med helhedsplaner og større renoveringssager. Det usikre marked medfører merarbejde, forsinkelser og leveranceproblemer, som gør at byggesagerne varer længere, og nogle bliver dyrere.
- Vi møder løbende udfordringen med stigende priser på byggematerialer og leveranceudfordringer. Det er dagligdag på samtlige sager, der er i udførelse, og det gælder så godt som alle materialer, primært stål, beton og træ. Men den største udfordring er, at entreprenørerne ikke kan skaffe arbejdskraft på grund af overophedningen af byggebranchen, forklarer byggechef i DAB Steen Ejsing.
Ikke entydige løsninger
- Det typiske billede er, at entreprenøren på en sag varsler prisstigninger, som vi så jævnfør vores entrepriseaftale beder om dokumentation for, fortæller Steen Ejsing. Der findes nogle helt klare regler inden for byggeriet (AB 18) for, hvornår en entreprenør er berettiget til betaling for ekstraordinære prisstigninger på materialer, og det kræver en væsentlig dokumentation.
- Konsekvenserne lige nu i de sager, hvor vi har indgået kontrakt, er at vi kæmper for at finde løsninger. Det er ikke entydige løsninger, men forskelligt i hver sag. Og da de fleste sager er støttede, har vi en dialog med Landsbyggefonden om, hvordan det skal håndteres. Der, hvor stigningerne er dokumenteret, kommer vi til at bide i det sure æble. Men vi vil gøre alt for at begrænse påvirkningen for beboerne, siger Steen Ejsing.
Træk i bremsen
I DAB holder vi øje med prisudviklingen, og som markedet er lige nu, er det den generelle anbefaling, at selskaber, der står foran større renoveringssager, trækker i bremsen, hvor det er muligt.
- I de tilfælde, hvor vi i renoveringssager endnu ikke har indgået kontrakt, men har lavet et udbud og har fået priser, der er ekstraordinært høje, er det vores anbefaling at stoppe op. Som markedet er lige nu, kan vi ikke få de rette priser, siger Steen Ejsing.
- Vores råd til selskaberne er at prøve at holde igen og vente til, at priserne stabiliserer sig. Selvfølgelig er der nogle steder, hvor der er noget, der skal klares her og nu, men prøv at holde igen med de større renoveringssager, siger byggechefen.