Fællesskabsby samlede mere end 100 aktører til FællesskabsForum

Der var gode snakke på tværs rundt om bordene.
Tekst og foto: Johnny Gudmand
”Hej, er der nogen, der sidder på den her plads?”
Sådan lød det rundt omkring ved bordene i Sønderparks beboerhus, kort før FællesskabsForum begyndte mandag den 10. marts. Fællesskabsby Ringsted havde inviteret de aktører, der bidrager til initiativet, til at mødes for at inspirere hinanden på tværs. Den invitation havde mere end 100 takket ja til, og der var derfor godt fyldt ved bordene, hvor snakken hurtigt gik i gang.
- Vi har ikke prøvet at afholde det her før, men målet med i dag er, at I alle sammen bliver klogere på, hvad forskellige repræsentanter for forskellige aktørgrupper bidrager med i Fællesskabsby. Det handler om, at vi alle sammen bliver klogere på hinanden og hinandens perspektiver, sagde Heidi Brehm, der er Fællesskabsguide i Fællesskabsby i sin velkomst.
Fællesskabsby betyder noget
Fællesskabsby har kørt i tre år, og i den første del af projektet har Ringsted Almene Boligselskab (RAB) været en vigtig del af initiativet. Det er boligselskabet fortsat, og nu kommer yderligere to selskaber med: Andelsboligforeningen 1941 og Boligselskabet Sjælland. Pia Jeppesen, afdelingschef i DAB, fortalte om de erfaringer, RAB har gjort sig, mens vicedirektør Francisco Ortega fra Boligselskabet Sjælland og Asger Dirch Poulsen, direktør i Andelsboligforeningen 1941, fortalte om deres overvejelser om at blive en del af Fællesskabsby.
- Jeg har de seneste år set, at Fællesskabsby ved at arbejde på tværs kan løfte flere ting, for eksempel kan det lille visitkort til Fællesskabsby noget. Det gør en forskel for medarbejderne i driften, når de gerne vil tage hånd om en beboer, men det kræver mere tid, end de har i hverdagen. Det at kunne bringe beboerne videre og få dem til at ringe til Fællesskabsby gør en forskel. Der er skabt et virkelig stærkt fællesskab, fortalte Pia Jeppesen.
I Andelsboligforeningen 1941 har medarbejderne i driften været på kursus, og de har fået visitkort, de kan uddele.
- Det er blevet taget godt imod af medarbejderne. Det er frontpersonalet, der skal være de aktive hos os. Det er dem, der møder beboerne og ser dem komme ned med skrald eller mangler at se dem komme ned med skrald, og så kan de hjælpe med at finde ud af, hvad der er galt, sagde direktøren og tilføjede lidt efter:
- Vi har mange legepladser i den almene sektor. Men vi mangler altså nogle, der sidder på de legepladser. Vi har mange grillpladser, men vi mangler nogle, der sidder på de grillpladser. Fællesskabsby kan være med til at hjælpe på det.

Der blev taget noter undervejs.

- Fællesskabsby-initiativet er startet i 2022 af partnerskabet DAB, Komiteen for Sundhedsoplysning og Ringsted Kommune. I 2026 udrulles Fællesskabsby-modellen i Varde og Furesø Kommune. I Fællesskabsby samarbejder Fællesskabsguider, Fællesskabsambassadører , boligselskaber og kommunens sundhedskonsulenter om blandt andet initiativer som gåfællesskaber, tidlig opsporing, naturtræning med videre for at øge borgernes mentale trivsel.

Fællesskabsambassadørerne fortalte om, hvordan de hver især bidrager med det, de kan.

Fra venstre: Pia Jeppesen, afdelingschef i DAB, fortalte om de erfaringer, RAB har gjort sig, mens vicedirektør Francisco Ortega fra Boligselskabet Sjælland og Asger Dirch Poulsen, direktør i Andelsboligforeningen 1941, fortalte om deres overvejelser om at blive en del af Fællesskabsby.
Boligselskabet Sjælland har i sin tidligere strategi haft ensomhed som et vigtigt punkt, og i sin nye strategi er mennesket også i fokus, forklarede Francisco Ortega.
- Vi har i Boligselskabet Sjælland arbejdet med fællesskaber i mange år, og det, der er rigtig stærkt ved lige præcis Fællesskabsby-tanken, er den nye måde at tænke sammenhæng på. Normalt arbejdes der meget i faglige siloer, men i denne model tænkes der i sammenhæng på tværs af fagligheder og sektorer. Det, synes vi, er super interessant, sagde vicedirektøren og tilføjede:
- Der bor næsten en million mennesker i almene boliger i Danmark, så vi fylder som branche meget i landskabet. Hvert fjerde lejemål anvises af kommunen, og vi løfter en stor samfundsopgave, som vi er stolte af. Der er nemlig løbende beboere, der har brug for ekstra omsorg, og denne nye måde at arbejde på kan være en vigtig genvej til den omsorg. Vi er derfor stolte af at være inviteret indenfor og blive en del af noget, der giver værdifuld viden, som efterfølgende kan omsættes til resultater i andre dele af landet.
Langt stærkere
En af dem, der har været med siden projektets spæde begyndelse, og som også var med ved FællesskabsForum, er Kasper Sonne, kommunaldirektør i Ringsted Kommune.
- Initiativet har udviklet sig på en måde, hvor fællesskabstanken og frivilligheden er blevet langt stærkere, end jeg havde forestillet mig i starten. For boligselskaberne er der et perspektiv i, at beboerne har det godt, er trygge og bliver boende. For os som kommune har vi interesse i at forebygge ensomhed og få flere med i fællesskabet, så vi har en sundere befolkning. Fællesskabsby er kommet virkelig bredt rundt i kommunen og har på den måde opfyldt formålet om at bygge bro mellem dem, der sidder uønsket alene og fællesskabet, fortæller kommunaldirektøren.
De mere end 100 deltagere ved FællesskabsForum er et tegn på, at initiativet er kommet langt, siden det begyndte for tre år siden.
- Som jeg har forstået det på mange af aktørerne, har boligselskaberne primært fokus på aktiviteter rettet mod beboerne i boligafdelinger, mens vi i kommunen har meget fokus på det etablerede foreningsliv. Vi har med det her initiativ kunnet aktivere ”mellemrummet” og skabt noget på tværs. Der er virkelig mange, der gerne vil gøre en forskel i Ringsted, siger Kasper Sonne.
Via Fællesskabsby har kommunen fået en god måde at nå ud til nogle af de borgere, det kan være svært at få kontakt til – men også til borgere, der bare savner et fællesskab.
- Tidlig forebyggelse er afgørende for sundhed, og her bidrager Fællesskabsby. Der er for eksempel mange viceværter, der er blevet Fællesskabsambassadører. Det betyder, at hvis de ser en beboer, der skranter lidt, så giver de et puf, så beboeren kommer til lægen, tilmelder sig et KOL-kursus eller får hjælp til sin angst, slutter kommunaldirektøren.






