Fællesskabsby har bredt fællesskabet ud i Ringsted
Tekst: Julie Grothen. Foto: Johnny Gudmand
Hvis du kører ind over kommunegrænsen til Ringsted, så er der en god chance for, at du passerer nogle store skilte med teksten Fællesskabsby.
Det er navnet på pilotprojektet, som den 1. januar 2022 helt bogstaveligt flyttede ind i Sønderpark i Ringsted. Fællesskabsby er et samarbejde mellem Ringsted Kommune, Komiteen for Sundhedsoplysning og DAB med støtte fra Nordea-fonden.
Fra tanke til virkelighed
Projektleder Mia Felbo-Kolding og hendes hold har base i en bolig i stueetagen. I løbet af de seneste to år er de blevet en del af boligafdelingen og af byen, og mange ringstedborgere er blevet en del af Fællesskabsby.
- Vi er gået fra at have en ideologisk tanke om, at man i en by skulle have større opmærksomhed på hinanden, så færre sidder uønsket alene i deres hjem, til rent faktisk at have fundet frem til nogle metoder og greb, som netop er med til, at flere og flere får den her opmærksomhed på hinanden, og helt konkret rækker ud og viser hinanden vej ind i fællesskaberne, fortæller Mia Felbo-Kolding.
Fællesskabsby er stadig en indsats, der afprøver og justerer metoder og greb. Men det er samtidig et initiativ, der lever i byen og blandt de borgere, som for eksempel får en snak med en Fællesskabsguide på biblioteket eller i boligområdet eller bliver taget imod af en Velkomstvært, når de møder op i en forening eller til en aktivitet.
- Vi har fået skabt et netværk og en struktur i byen, hvor borgerne flere og flere steder i deres hverdag støder på fagpersoner eller andre borgere, der viser dem, hvor der er mulighed for at blive en del af et eller flere fællesskaber, forklarer Mia Felbo-Kolding.
To centrale funktioner
I Fællesskabsby er der udviklet to funktioner, som er centrale, og som hjælper med at understøtte byens aktører til at kunne indtage den vejvisende rolle: Fællesskabsguiden og Fællesskabsoversigten (se boks). Hun fortæller, at fællesskabsby.dk har haft næsten 20.000 besøg, og 8.000 besøg på Fællesskabsoversigten.
- Det fortæller os, at vi er lykkedes med at udbrede kendskabet, siger Mia Felbo-Kolding.
- En person, som aktører kan vejvise til, og som borgere kan kontakte for at få sparring og viden om konkrete fællesskaber og muligheder.
- Fællesskabsguidefunktionen i Ringsted har ført til vejvisning af 1.145 borgere via personlig kontakt i en opsøgende rolle eller via direkte henvendelser pr. mail eller telefon
- Et digitalt værktøj, som samler og synliggør byens formelle og uformelle fællesskaber.
- 280 foreninger og fællesskaber er oprettet i Fællesskabsoversigten.
- Fællesskabsby.dk har haft knap 20.000 besøg, og Fællesskabsoversigten har haft cirka 8.000 besøg
- Der er uddannet 41 Fællesskabsambassadører, som udveksler erfaringer om fællesskaber på tværs af lokalsamfundet og hjælper nye fællesskaber med at spire frem i Ringsted.
Mere end 700 vejvisere
Netværket i byen er blandt andet bygget op omkring de mere end 700 mennesker, der har påtaget sig at være vejvisere i Ringsted. Det betyder, at de er klædt på til at hjælpe en borger videre i retning af et fællesskab.
- Nogle vejvisere giver et visitkort til Fællesskabsguiden, andre sidder sammen med en borger og søger på Fællesskabsoversigten, andre igen åbner selv en længere snak med borgeren, og hjælper måske med en kontakt til en Velkomstvært i en specifik forening, siger Mia Felbo-Kolding.
Vejviserne er blandt andre ansatte i kommunen, undervisere eller studerende, beboerdemokrater og derudover er der alt fra ansatte på apoteker, læger, fodterapeuter til frisører og præster.
- Vi har oplevet en rigtig stor opbakning og forståelse for tankegangen omkring vejvisning til fællesskaber. Måske fordi det er noget, nogle gør i forvejen, men vi hjælper med en struktur og nogle metoder, så de får nemmere ved at være hinandens netværk, siger Mia Felbo-Kolding.
Det giver mening
Blandt vejviserne er ejendomsfunktionær i Sønderpark Teddy Bech, som fortalte, hvad rollen betyder for ham i DAB nyhedsbrev nr. 5/2023:
- At kunne vejvise andre mennesker ind til fællesskabet betyder utroligt meget for mig, man hjælper jo et andet menneske videre til en eller anden form for fællesskab.
I samme nyhedsbrev fortalte læge Eva Schandorf, hvorfor hun er vejviser:
- Det giver mening for mig at henvise til Fællesskabsby, fordi vi jo godt ved, at det at have meningsfulde fællesskaber i sit liv har en rigtig stor betydning for os alle sammen som mennesker. Det betyder, at vi mentalt har det rigtig godt, dels når vi føler, vi kan bidrage til et fællesskab, og dels når vi føler, vi er en del af et fællesskab sammen med andre, fortalte hun.
Fællesskabsby Ringsted bliver evalueret af VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd. Rapporten bliver udgivet i september 2024. Læs mere her