Fællesskab og hjemlighed er nøgleord for nyt moderne plejecenter
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Et alment plejecenter med 78 boliger opført som en karrébebyggelse i tre etager tager form i Egedal Kommune. Bag byggeriet står Ølstykke alm. Boligselskab, Egedal Kommune og DAB. Ud over boligerne bliver der på hver etage indrettet servicearealer med personalerum og understøttende faciliteter, og fællesskab og hjemlighed er nøgleordene for det nye plejecenter, der ligger i den nye bydel ”Egedal By”.
- Vi er glade for, at Ølstykke almennyttige Boligselskab blev udpeget til at opføre plejeboligerne i Plejecenter Hyrdevænget, som jeg håber og tror vil falde godt ind i den nye bydel som innovativ og fællesskabsdannende for både beboerne, de pårørende, plejepersonalet og bydelen, sagde Poul Andreassen, da der var rejsegilde i midten af maj.
ØaB står i forvejen for to byggerier i den nye bydel, ”Plejecenter Egeparken” og ”Egevænge”. De blev indviet i 2016, og efter planen er det nye plejecenter færdigt i begyndelsen af 2023.
- Der er lagt vægt på, at plejecentret er anbragt i smukke omgivelser nær ved en sø, og at der er planlagt en børneinstitution lige i nærheden, men også at der i plejecentret er en lukket gårdhave, og at der til hvert bofællesskab knyttes fælleskøkken og fælles opholdsrum. Fra fællesrummene er der mulighed for at komme ud til en terrasse eller ud på en balkon, sagde Poul Andreassen.
Kodeordet er hjemlighed
Vicky Holst Rasmussen, borgmester i Egedal Kommune, har fulgt projektet tæt siden begyndelsen – tidligere i sin rolle som formand for Ældre- og Sundhedsudvalget.
- Der er virkelig lagt et stort arbejde i at få skabt et moderne plejecenter, hvor Egedals ældre kan bo i trygge, hjemlige og smukke omgivelser. Og kodeordet her er netop hjemlighed: Det skal føles rart, roligt og trygt for de ældre at bo her - og for de pårørende at komme her. Indenfor deler vi op i mindre miljøer, der skærmer og gør verden mere overskuelig. Og udenfor får vi en stor grøn gård og udsigt til grønne omgivelser og en lille sø, sagde Vicky Holst Rasmussen.
Byrådet, Seniorrådet, Handicaprådet og Alzheimer Foreningen har været en del af projektets tilblivelse. Der er hentet inspiration fra Københavns Kommune og Statens Byggetekniske Institut, og der har været studieture til Husum, Ballerup, Slagelse og Egedals fem egne plejecentre.
- Når vi bygger noget så vigtigt som et moderne plejecenter til vores ældste borgere, så er det vigtigt at få bragt så meget erfaring i spil som muligt – og lytte til dem, der ved noget, sagde borgmesteren.
Den nye formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Birgitte Neergaard-Kofod, overtog herefter ordet og pegede på nogle af de gevinster, der er med det nye byggeri:
- Når Hyrdevænget står færdigt i 2023, får vi ikke kun et nyt moderne plejecenter. Vi samler også demensområdet, og det har mange gevinster. Det gør, at vores personale bliver mere samlet, og at de bedre kan sparre med hinanden. De vil også kunne hjælpe de ældre på tværs, og det betyder meget i en tid, hvor der er rigtig meget fokus på fastholdelse og rekruttering af kvalificeret personale på ældreområdet.
Vokseværk
Siden ØaB blev stiftet, har selskabet vist sit sociale engagement - først i Ølstykke Kommune og efter sammenlægningen i Egedal Kommune. Selskabet har tidligere opført tre plejecentre, ungdomsboliger og ældreboliger samt seniorbofællesskaber.
- ØaB er unægteligt vokset de senere år. Det har kunnet lade sig gøre, fordi kommunen har haft en masse visioner, som har givet nogle helt nye muligheder. Byggerierne er sket på basis af et rigtig godt samarbejde, og det sætter vi stor pris på, sagde Carina Seifert, direktør for udvikling og strategiske samarbejder, og takkede alle involveret i projektet.
Herefter stod den på pølsevogn og en rundvisning i byggeriet.