”En vigtig del af vores arv i denne by er vores almene boligafdelinger”
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Der var et flot fremmøde og et ditto vejr, da Højbjerg Vænge, Herlev alm. Boligselskab, fredag den 18. august inviterede til rejsegilde på etape 2 af boligafdelingens omfattende renovering.
Afdelingen er opført i begyndelsen af 1950’erne og består af forskellige bebyggelsestyper. Byggesagen har været længe undervejs, og planlægningen af den begyndte for over 10 år siden. Renoveringen er delt op i tre etaper, og spadestik til etape 2 blev taget for to år siden.
Med til historien hører, at håndværkere og beboere foruden støv og støj har skullet klare sig igennem corona og svære vilkår for byggeriet som følge af krigen i Ukraine, der medførte høje energipriser og nedgang i produktionen af tegl og stål. Læg dertil nye og skærpede krav i forbindelse med håndtering af miljøskadelige stoffer i byggeriet. Alt sammen har det givet udfordringer og, der er indgået mange kompromisser, men ønsket om at skabe det bedst mulige resultat har været afsæt for samarbejdet.
Selskabsformand Michael Judge bød velkommen til rejsegilde og gav ordet til borgmester Thomas Gyldal Petersen, der kom ind på betydningen af den almene sektor.
- En vigtig del af vores arv i denne her by er vores almene boligafdelinger. Det er vores almene boligafdelinger, som nøglen til, at denne her by også om 10, 20 og 50 år kan være et sted midt i hovedstadsområdet, hvor mennesker kan bo, også selvom de ikke har fået de længste uddannelser og har den højeste løn, sagde borgmesteren.
Sammenhængskraft
For Thomas Gyldal Petersen er der ingen tvivl om, at sammenhængskraften i Herlev blandt andet skyldes det ansvar, den almene sektor historisk har taget på sig og stadig tager på sig i dag. Om renoveringen sagde han:
- Jeg vil gerne på kommunens vegne takke alle, som har haft mod til at træffe svære beslutninger. Jeg vil gerne takke alle jer, som bor i området og lever med besværet. Jeg taler med mange af jer, og det har ved gud været en kamp, også for jer der står over for at skulle genhuses. Ingen glæder sig til det, men det er det besvær, man lever med. Det er prisen for at være dem, der skal betale for, at der er nogle, der i fremtiden kan have ordentlige boliger at bo i på lige præcis det her sted, på samme måde som nogle måtte leve med byggerod, da det blev skabt.
Hensyn
Beboerne i Højbjerg Vænge bliver genhuset under renoveringssagen, og selvom det er bedre end alternativet, medfører genhusningen meget besvær og er en stor omvæltning. Det forklarede selskabsformanden i sin tale.
- Det er en omfattende renoveringssag, som de fleste, der har deres gang i Herlev, kan nikke genkendende til, ikke mindst jer, der bor her. Her skal der ikke alene bygges nyt, men der skal også tages hensyn til den eksisterende bygningsmasse og beboerne. For nok har I været genhuset, men imens bruger I jo stadig områdets faciliteter, vaskeri, beboerhus, klubber og kontorer. Vi har heldigvis et godt samarbejde med håndværkerne via entreprenør og rådgivere, og det er disse håndværkere, som vi i dag skal takke for det fine resultat, sagde Michael Judge.
Tak til de smukke mennesker
NCC er hovedentreprenør på den store renovering, og Tonny Jørgensen seniorproduktionschef i NCC, gav de fremmødte følgende ord med på vejen:
- Jeg vil gerne takke alle de involverede i projektet. En særlig tak til alle de smukke mennesker nede bagved, alle de omkring 100 håndværkere, der til daglig knokler på byggepladsen for at skabe det resultat, vi ønsker. I NCC sætter vi stor en ære i at transformere den eksisterende boligmasse til nye gode rammer for alle mennesker, og det synes vi, at vi er kommet godt i mål med herude. Vi håber, at beboere og omgivelser vil få stor glæde af de bygninger, vi får skabt i fællesskab.
Tilpasninger
På grund af de tidligere nævnte udfordringer har der været behov for at tilpasse projektet løbende, og det er sket i et godt samarbejde.
- Vi får en bygningsmasse, som er moderne og rustet til at stå de næste 50-100 år. Det skrider fornuftigt fremad, der er bøvl undervejs, men det bliver løst i et fantastisk fint samarbejde. Det er nogle flotte resultater, der er nået herude, sagde Ole Jacobsen, administrerende direktør i DAB.
Tak for at stille op
Nogle af dem, der knokler for at beboerne efter endt renovering får det bedst mulige resultat, er medlemmerne af byggeudvalget. Dem rettede Ole Jacobsen en særlig tak til:
- Kæmpe stor tak til byggeudvalget. Mange er ikke klar over, hvor stort et ansvar et byggeudvalg faktisk tager i forhold til at træffe bøvlede, svære, indimellem populære, men indimellem også voldsomt upopulære beslutninger. Dem får I truffet, og I får det gjort i en god tone. Tusind tak for, at I stiller op til byggeudvalget, det er ikke verdens letteste sted at sidde.