Ejendomsfunktionærer i Engen har bygget 12 plantekasser
Tekst: Johnny Gudmand | Foto: Johnny Gudmand og privat
Biodiversitet er vigtigt, og i Engen i Rødovre har et samarbejde mellem ejendomsfunktionen og et højbed-udvalg ført til, at boligafdelingen i år har fået 12 nye plantekasser med krydderurter. Plantekasserne tiltrækker masser af bier, brumbasser og andre insekter. Det var beboer og fællesskabsambassadør Annelise Lundvang, der fik idéen til højbede.
- Jeg er meget planteinteresseret, og derfor havde jeg et ønske om at oprette en beboeraktivitet om højbede. Gruppen opstod på et møde med 17 beboere, hvor der også blev dannet andre grupper, fortæller Annelise Lundvang.
Højbed-udvalget undersøgte i første omgang muligheden for at købe sig til en bed-løsning, og den præsenterede de for ejendomskontoret.
- Udvalget viste os en plantekasse til 1.800 kroner, og jeg sagde, at det kunne vi gøre større, bedre og billigere, fortæller ejendomsmester Daniel Frølich.
Ejendomsfunktionærerne byggede en test-plantekasse, og den blev første udkast til plantekasse-løsningen.
- Kassen består af en palletank, vi har skåret over. Den er beklædt med en træramme, og der er et skelet af jern. På den måde er der et vandingssystem i bunden. Stykprisen er 2.000 kroner for en større og bedre plantekasse, inklusive leca-sten, jord og vandtank. Det færdigkøbte var bare en kasse, og den var meget mindre, fortæller mesterassistent Hans Christensen.
Kasserne kan desuden tømmes for vand inden vinter, og de er flytbare.
Fyr og flamme
Alle medarbejderne på ejendomskontoret har bidraget til projektet, der som bekendt endte med at føre til hele 12 plantekasser i boligafdelingen. Oplægget var fire, men hvorfor ikke gøre mere, når det var muligt.
- Jeg synes, vi har fået en fantastisk hjælp af ejendomskontoret til det her. Medarbejderne var fyr og flamme. Det er blevet virkelig flot, og vi har haft et godt samarbejde. Jeg kan tydeligt se, at der er kommet mange flere insekter. Især mange bier og brumbasser. Krydderurterne kan beboerne bruge i madlavningen, og vi kan bruge det i madgruppen, jeg også er en del af, siger Annelise Lundvang.
Byggeriet af plantekasserne gik i gang i foråret og tog omkring halvanden måned, da projektet blev passet ind mellem de mange opgaver i den almindelige drift.
- Vi har fået en meget positiv feedback fra beboerne, og vi er glade for, at udvalget sætter pris på vores hjælp. Generelt er beboerne i afdelingen meget glade for de tiltag, vi gør, siger elev Patrick Mars.
Søgte udvalget om støtte
Projektet koster rundt regnet 24.000 kroner, og DAB’s Strategiudvalg har støttet med 10.000 kroner. Resten er afdelingens egenfinansiering.
- Det er jo et projekt, der var oplagt at søge strategiudvalget om tilskud til, for projektet er med til at understøtte fællesskaberne. Både direkte med aktiviteten højbed-udvalg, men også madgruppen, som krydderurterne kan bruges i. Samtidig er biodiversitet vigtigt for mere bæredygtige boligafdelinger, så begge kriterier var opfyldt, siger Claus Ohlsson, der er afdelingsformand og derudover medlem af DAB’s bestyrelse.
For Annelise Lundvang er projektet en meget stor succes, og hun glæder sig til, at flere beboere finder ud af, at de bare kan plukke løs.
- Jeg tror, det bliver endnu bedre til næste år, når flere ved, at de kan tage af planterne. Vi vil gå all in på at reklamere for kasserne og fortælle om, hvad de forskellige urter kan bruges til. Det var smukt i år, og det bliver det også næste år, slutter beboeren og initiativtageren.