Det grønne hjerte banker i Frydenspark
Tekst: Julie Grothen Foto: Thomas Kramer og Julie Grothen
Et kæmpestort grønt og frodigt hjerte. Det var, hvad en del beboere i Frydenspark, Hovedstadens alm. Boligselskab, havde udsigt til fra deres boliger denne sommer. For når ejendomsmester Thomas Kramer slår græsset i boligafdelingen, kører han ikke altid den lige vej. Han har både klippet bølger, cirkler og spiraler i græsset – og endda også hjerter. Samtidig får en del af græsset lov til at stå - til glæde for insekter og dyr.
- Der er stier igennem det hele, så man ikke bliver låst inde af det høje græs. Beboerne skal stadig kunne bruge det, ikke mindst omkring fodboldmålene, siger ejendomsassistent André Kappel, mens han viser rundt i boligafdelingens grønne arealer.
Fuglekasser og insekthoteller
Biodiversitet er blevet en del af dagligdagen i Frydenspark, hvor der nu er fuglekasser i nogle af de gamle træer, og otte insekthoteller er der også sat op. Og når der bliver fældet eller afskåret træ, bliver det lagt ved naturlegepladsen, hvor børnene kan lege på stammerne. Beboerne tager godt imod de grønne tiltag.
- Der er mange positive kommentarer fra beboerne. Det er jo lækkert at kunne stå og kigge ned på mønstre på græsset, og der er flere som deler glæden over fuglelivet, fortæller André Kappel.
En beboer har selv hængt fuglefoder op, og det er helt i orden, så længe det hænger højt, forklarer ejendomsassistenten.
- Så kan hun se det fra køkkenvinduet, der er masser af fugleliv hernede, siger han.
Deler på Facebook
Ejendomsfunktionen har en side på Facebook, hvor beboerne kan læse nyt. Her bliver der også plads til det grønne, for eksempel kunne beboerne den 11. august læse denne fine besked:
”Så er det tiden for at plukke brombær. Hvis man har lyst, er der brombær ved Parosvej 22 bag den lille bakke ved kirsebærlunden. God dag. Mvh Ejendomskontoret”.
Sparer tid
Det grønne fokus er vigtigt, fordi det giver gode oplevelser til beboerne, og fordi det giver bedre biodiversitet. Men det giver også mening for ejendomsfunktionen, at de sparer tid på at lade en del af græsset gro.
- Før brugte vi to hele arbejdsdage på alle plænerne, og nu er det næsten det halve. Det tager selvfølgelig længere tid, når vi skal slå det ned, men over hele året sparer vi tid på det, forklarer han.
De grønne initiativer har heller ikke kostet afdelingen mange penge.
- Det, vi har brugt penge på, er fuglehuse og insekthoteller, og så har vi købt lidt blomsterfrø, som vi ikke har sået endnu. Det er planen at fræse noget jord op og så vilde blomster. Det er stadig på et tidligt stadie, vi vil gerne have det blomstrer, for græs bliver lidt kedeligt, men det skal selvfølgelig være under kontrollerede forhold, siger André Kappel.
Hækkeklipning venter
Af hensyn til fuglenes reder venter ejendomsfunktionen også med at klippe den lange hæk, der afgrænser boligafdelingen.
- Vi skubbede tidspunktet for hækkeklipning. En hel langside klipper vi først i slutningen af september – så stikker den også langt ud, siger André Kappel.