”Det gik fra at være en stor nedtur til en stor optur”
Tekst og foto: Johnny Gudmand
Da Jacob Tanggård var soldat, gled hans ene ben væk under ham under en idrætsøvelse, mens det andet kollapsede med en soldaterkammerat ovenpå. Herefter fik den i dag 26-årige mand en korsbåndsoperation, men han kunne ikke strække benet. Yderligere to operationer og en del frustrationer fulgte, men benet blev aldrig godt igen, og i dag har han mistet følelsen i skinnebenet, delvis klumpfod og nedsat styrke i underbenet.
I Skælskør Boligselskab har Jacob Tanggård siden februar arbejdet to timer om dagen som værkstedsansvarlig, og både han og værktøjet er havnet på helt rette hylde.
- Jeg står for at vedligeholde maskinerne, smøre dem og kontrollere dem, for eksempel efter hækkeklipning. Jeg har arbejdet mange steder, og jeg ville egentlig gerne tilbage og arbejde som automekaniker, men det kunne jeg ikke holde til på grund af tunge løft. Her har jeg fundet noget, der lige passer mig, og jeg kan stadig få beskidte fingre. Det er en arbejdsplads, hvor der er mange forskellige opgaver, og jeg kan også selv bestemme en del. Det gik fra at være en stor nedtur til en stor optur, og jeg er rigtig glad for at være her, fortæller den 26-årige medarbejder.
Det har taget nogle år for Jacob Tanggård at blive fleksjobber, men inden sit første møde på fleksjobformidlingen kunne han fortælle, at han selv havde fundet et arbejde:
- Da jeg fortalte dem det, var de ved at falde bagover, for det er ikke tit, de oplever det, siger han.
For god til at sidde hjemme
Jacob Tanggård er ansat på lige vilkår med de andre medarbejdere i boligselskabet, dog under en paragraf 56-aftale. Det betyder, at arbejdsgiveren får refusion under sygdom.
- Jeg synes, at vi som alment boligselskab har pligt til at kunne rumme dem, der falder lidt uden for hylden. En ung gut med Jacobs evner er for god til at sidde hjemme. Her udfører han et arbejde, han er stolt af. Jacob har stor ordenssans, og alting på værkstedet er nu på sin rette plads, fortæller ejendomsleder Per R. Jensen.
På grund af sin skade kan den unge mand kun arbejde to timer om dagen, men det ændrer ikke på, at han bidrager væsentligt:
- Måske er han her kun to timer om dagen, men de er godt planlagt og effektive, så han gør en stor forskel for både selskabet, der får færre udgifter til maskiner, og medarbejderne, der har godt værktøj klar. I alle selskaber er der maskiner for rigtig mange penge, og det er vigtigt, at nogen værner om dem. Det gør Jacob. Vi har også Steen ansat på paragraf 56, og han passer det grønne område i en boligafdeling fire timer om dagen og har gjort det i syv år. Begge ansættelser er win-win for alle, forklarer ejendomsleder Per R. Jensen.